På gång

Tobias Holmberg - aktivist

Tobias Holmberg från Norrköping har bedrivit kamp hela sitt liv. Hör honom berätta om sitt liv, sin aktivism och kampen för rätten till assistans. Vi som kämpar i Norrköping – våren 2019 Utställningen 100 % kamp – Sveriges Historia berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige. Den blickar också tillbaka till den tid då våra mest grundläggande rättigheter ännu inte fanns i Sverige – och de människor som kämpat för rösträtt och rätten att leva, bo arbeta och älska på lika villkor. I programserien "Vi som kämpar i Norrköping" kan du människor och organisationer som kämpar för samhällsförändringar idag.

Museiguide visar vägen

Sök bland 481 smultronställen i appen

Ta hemester i år och upptäck nya resmål alldeles runt hörnet! I appen Museiguide presenteras i år 481 arbetslivsmuseer från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. På arbetslivsmuseerna finns berättelser om vår historia som du inte hittar på de stora nationella museerna. Skippa flyget utomlands, det finns mycket att uppleva i Sverige. Appen Museiguide är framtagen av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Med appen kan du söka efter arbetslivsmuseum i olika län, och med hjälp av kartfunktionen kan du se arbetslivsmuseer i närheten. Nyhet i appen för i år är att du kan få vägbeskrivning till ditt besöksmål. – Med appen kan du hitta aktuell information om de museer som finns där du befinner dig. Du kan välja att se det som just du är intresserad av, till exempel alla museitåg i närheten. Du kan också lägga till dina favoriter och skapa en egen rutt, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum. Arbetslivsmuseerna finns på de platser där historien utspelat sig och de befolkas av människor som varit med eller som kan berätta hur det var. Arbetslivsmuseerna berättar om den vanliga människans liv, där arbete och fritid, vardag och helg blir en historia om hur det var förr i Sverige. Ett arbetslivsmuseum kan även bestå av rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar. – Arbetslivsmuseerna runt om i landet bjuder på annorlunda kulturupplevelser som vi vill att fler ska få ta del av. Med Museiguide-appen är det lätt att upptäcka alla dessa guldkorn runt om i landet, berättar Helena Törnqvist. Museiguide 2019 trycks även i pappersformat och går att beställa kostnadsfritt genom Turistbyråshopen. I april distribueras den till turistbyråer, bibliotek och arbetslivsmuseer runt om i landet. Appen heter ”Museiguide” och finns för både iOS och Android. Ladda ner appen: Google Play | App Store

100 % kamp

En kraftfull utställning om rättighetskamper i Sverige

19 januari – 5 maj 2019 Rättigheter är en grundstomme i ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Rösträtt, rätten att leva, bo arbeta och älska på lika villkor – det är exempel som många ser som en självklarhet i Sverige idag. Dessa rättigheter har inte uppstått av sig själva, de är resultatet av olika kamper som förts. Men vad händer om vi tar dessa rättigheter för givet?

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn.

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Butik

Vi bygger om!

Under våren bygger vi ny butik och reception. Vi har öppet som vanligt men med begränsat sortiment. Till sommaren fyller vi butiken med nyheter. Välkommen in!

Öppettider

Måndag-fredag: 09-17. Lördag-söndag: 11-17. Torsdagar under perioden 1 september-31 maj har vi extra kvällsöppet till 20.

Fri entré

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Gör bokningsförfrågan

Sök i EWK-databasen

Sök bland Ewert Karlssons alla alster

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Husets historia

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Restaurang VY NKPG

Restaurang Laxholmen har stängt för renovering och öppnar igen i vår som Restaurang VY NKPG.

Läs mer