Planera semestern med Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger, sommar och lov med nya upplevelser? Museiguide 2024 visar vägen till Sveriges dolda museiskatter – nu med ännu fler upplevelser för barn och unga.

Kjell Ollashed

”Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar och barn på ditt besök”

Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide

Sveriges arbetslivsmuseer finns i precis hela landet – från det lilla Hasse & Tage-museet i Tomelilla till Ájtte i Jokkmokk. Många är små, har begränsade resurser och är inte så lätta att hitta. Men tack vare Museiguide blir det lättare att hitta till 501 utflyktspärlor i Sveriges alla landskap. Museiguide finns både som gratisapp och katalog och ges ut av Arbetets museum tillsammans med Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam).

Från skira spetsar till stridsflygplan

Det speciella med arbetslivsmuseerna är att de berättar om just arbetslivets historia. Inte sällan handlar det om den tid då Sverige utvecklades från fattigt jordbruksland till industrination – sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Ofta är det en gammal industriverksamhet eller tillverkning som bevarats i museisyfte.

Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. De visar upp allt från skira spetsar till hela bruksmiljöer, från stridsflygplan till museijärnvägar. Här finns få montrar men desto mer av personliga möten och kunniga berättare.

Inte bara på landet

En del av museerna finns på landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig ”Historien om Sverige” där den utspelade sig. Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen.

Men man måste inte ha bil för att uppleva arbetslivsmuseer. Många finns i städerna, i årets Museiguide finns 32 museer bara i Stockholm – bland dem K. A. Almgren sidenväveri & museum på Södermalm som tilldelades priset Årets Arbetslivsmuseum 2024.


Upptäck fler nyheter

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...

Arbetets museum finalist i Årets utställning

Glädjeyra på museet! Vår vandringsutställning ”Bamses källspanare” går till final i tävlingen Årets utställning 2023. Vi är en av tre...

En mosaik med massor av rutor i olika färger och texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024 - Tidsresor".

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2024: ”Tidsresor”

Varje människas liv är värt att berätta om. Dokfotosalongen är en plats för just detta – en arena för bildberättelser...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.