Anna Redmalm

För unga besökare

Barn och familj

Arbetets museum har fri entré och öppet alla dagar i veckan. Vi har utställningar och aktiviteter för barn i alla åldrar! Här berättar vi om en del av vårt utbud, men det finns alltid mer att upptäcka på museet: tillfälliga utställningar, spännande evenemang och annat skoj

En pojke ritar en bil under evenemanget Kreativa verkstan.

Kreativa verkstan – för alla åldrar

Kreativa verkstan är platsen där barn och vuxna skapar tillsammans av återvunnet material. Vi har grejerna, ni har fantasin! 

Ingen förbokning men begränsat antal platser. Museet förbehåller sig rätten att sätta en tidsgräns för hur länge man får vara i verkstan för att så många som möjligt ska få chans att skapa.

Kreativa verkstan har öppet fredag–söndag och extraöppet under skolloven.

En tecknad bild av UppfinnarJohanna som står och vinkar framför Arbetets museum. Bakgrunden är ett vinterlandskap med stjärnklar himmel. Illustratör: Lovisa Lesse.

Skolloven på Arbetets museum

Sportlov, påsklov, sommarlov, höstlov och jullov – då hittar du alltid något extra kul på museet! Kreativa verkstan har extraöppet och vi brukar anordna roliga aktiviteter. Missa inte heller våra olika utställningar framtagna särskilt för barnen, från förskoleåldern upp till högstadiet. Läs vidare om dem här nedan.

När loven närmar sig så hittar du mer information om våra aktuella aktiviteter i vår evenemangskalender.

Tre barn leker i utställningen lilla arbetets museum.

Lilla Arbetets – för de yngsta

Längst ner i huset finns Lilla Arbetets, ett helt våningsplan för barn och familj! Här kan ni leka jobb och utforska de spännande miljöerna tillsammans. Smyg in i Magasinet och lyssna på försvunna ljud. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller kryp långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Ta tåget vidare till textilmaskinen som spottar ur sig kläder och göm er i en stor skjorta. Eller varför inte lasta båten full med varor och korsa världshaven. Skepp ohoj! Med på färden finns kloka UppfinnarJohanna.

Öppet måndag–söndag kl. 10.00–16.30. För barn upp till 6 år.

Ett barn interagerar med en skärm i utställningen Jobblabb.

Jobblabb – för de lite äldre barnen

Jobblabb är ett färgsprakande upptäckarlabb med fokus på arbetslivet och självkänsla. Möt Jobbhjältarna, testa dig själv och få koll på dina och andras superkrafter!

I Jobblabbs entré stämplar du in till spännande utmaningar. På olika platser i labbet får du uppdrag och utmanas att använda olika superkrafter för att lösa uppgifterna. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får du syn på dina egna förmågor och var du kan ha nytta av dem. 

UFO Norrköping – från tonåren och uppåt

Har du någonsin tittat upp mot natthimlen och undrat om vi är ensamma i universum? Då är utställningen UFO Norrköping något för dig. Här får du bland annat lära känna Norrköpings unika ufo-arkiv, testa din egen trovärdighet som ufo-vittne och kika bakom kulisserna på filmen UFO Sweden.

En överblicksbild av utställningen Digitopia. En skylt med texten "Går det att dejta en dator?" hänger i taket.

Digitopia – för unga vuxna

Vi står mitt i vår tids största förändring. Framtiden är redan här, med robotar, digitalisering och artificiell intelligens. Men vad betyder den nya tekniken för samhället och för oss som individer? Dyk ner i de stora framtidsfrågorna i Digitopia!


Två barn tittar på ett litet modeltåg som åker förbi dem.

Familjekul året om

Året runt anordnar vi populära evenemang och lovaktiviteter särskilt för barn och familj: Tåghelg, Bygghelg, Zombievandring och mycket mer. Under sommarmånaderna brukar vi ordna utomhusaktiviteter på olika platser i staden. 

Du hittar allt som är på gång i vår evenemangskalender. Och följ oss gärna på Facebook och Instagram, så missar du inget kul som händer!

En illustration av tre barn som håller hand.

Museideckarna – för alla åldrar

Se hela museet och gör ett uppdrag tillsammans! I Museideckarna hänger du med UppfinnarJohanna och hennes brorsor Sten och Stanley på ett deckaruppdrag runtom i huset. Alla barn belönas med ett litet pris.


Bra att veta

Vi är rädda om våra besökare, stora som små. Tänk på att barn alltid ska ha sällskap av dig som vuxen på museet. Du ansvarar för ditt barn. Du kan ta med dig barnvagn in på nästan alla utställningar, men inte i Kreativa verkstan. Barnvagnsparkering, matsäcksrum med mera finns i källaren. I huset finns både café, restaurang och vår fina museibutik.