Under perioden 27 februari–15 mars slutförs installationen av vårt nya brandlarm. Vi ber om överseende med eventuella oljud i samband med detta.

Bamses Källspanare

Barn och unga blir mer och mer digitala. Det medför att de i allt tidigare ålder behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung. Det samtalet vill vi bidra till. Därför har vi skapat en vandringsutställning med hjälp av Bamse och hans vänner, som riktar sig till de allra yngsta i skolan – F-3.

Turnerande utställningar
27 mars 2024 11 augusti 2024
Turnerar från och med oktober 2023, visas på Arbetets museum från och med 27 mars 2024

Copyright Rune Andréasson

En utställning om källkritik för barn

Bamses Källspanare flyttar hem till Arbetets museum! Både skolklasser och allmänheten välkomnas att ta del av utställningen och utforskandet av källor genom källkritik.

Med hjälp av vännerna i Bamses värld inspireras barn, unga och vuxna att reflektera över den information de nås av både i skolan och i hemmet.

Om utställningen

Du som besökare får följa med Bamses vänner i en spännande berättelse där Bamse har anklagats för ett brott han inte begått. Någon säger en massa elaka saker om Bamse, och det är upp till besökarna att ta reda på vem som ligger bakom ryktena. Bamse och hans vänner behöver hjälp av besökarna att förstå om informationen de möter är sann eller falsk. Till vår hjälp finns en verktygslåda med frågor:

  • Vad är det källan säger?
  • Vem har gjort källan?
  • Varför finns källan?

Med hjälp av Brum, Nalle-Maja och Teddy får barnen lära sig att ställa de källkritiska frågorna Vad, Vem¸ och Varför. Nina Kanin visar en bildkälla, en sakkälla, en textkälla och en muntlig källa som ska hjälpa dem att förstå vad som egentligen är sant, och vem som har spridit ryktena om Bamse.

Utställningen guidar besökarna genom en berättelse där de ges möjlighet att på ett lekfullt sätt testa sin källkritiska förmåga. Med hjälp av källkritik kan barnen hjälpa Bamse att hitta den verkliga boven i dramat.

Bamses källspanare på turné

Från och med oktober 2023 turnerar Bamses Källspanare även till folkbibliotek runtom i Sverige. Till utställningen följer ett marknadsföringskit, ett pedagogiskt kit med workshopmaterial och lärarhandledning för bibliotekspersonal samt lärare och skolbibliotekarier. Utställningen kostar inget att hyra, biblioteken står istället för frakten till nästa bibliotek. Stöd för fraktkostnader kan ges från Arbetets museum.

För kontakt och bokning:  bamse@arbetetsmuseum.se.

Ska din skola besöka utställningen? Se filmen tillsammans i klassrummet först:

Utställningen skapas av Arbetets museum med stöd från Svenska Postkodstiftelsen i samarbete med Story House Egmont samt Biblioteksutveckling Östergötland.

Detaljer från utställningen

Foto: Gryt Film

För nyfikna unga besökare

Ta klassrummet till arbetets museums utställningar

Välkomna att undersöka och utforska våra utställningar tillsammans med barn och elever!


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.