Arbetets museum

Utställningar – Politisk illustration

EWK-priset

EWK-priset om 10 000 kronor instiftades av EWK-sällskapet år 2000. Priset ska belöna och stimulera konstnärer som verkar i satirtecknaren Ewert Karlssons anda. Pristagarna utses av en jury och priset delas ut av EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Förutom prissumman belönas vinnaren med en EWK-plakett, formgiven av skulptören Thomas Qvarsebo.

EWK pris och stipendium liggandes på ett bord.

EWK-priset 2023

Årets EWK-pristagare är Ulf Lundkvist! Den 25 november 2023 tar den folkkäre tecknaren emot priset på Arbetets museum och inviger samtidigt sin nya separatutställning Det är kul att hålla på

Bakom EWK-priset står EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum.

”Vi är många som i decennier följt och gillat Ulf Lundkvists särpräglade stil och figurer. Hans bilder handlar inte om de stora namnen i samhället, med de får oss att såväl skratta som att tänka till. Precis som vi gör när vi betraktar EWK:s satirer”

Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande

Ulf Lundkvist föddes 1952 i Norrköping, men växte upp i Stockholms södra förorter. Han är utbildad på Konstfack och gav ut sin första bok 1977 med skolkamraten Alf Tjällskog. Sedan dess har det blivit många fler böcker. Hans figurer i serien Assar har varit ett ständigt återkommande inslag i Dagens Nyheter sedan 1990.

Landsbygden, knegandet och fattigdomen

Numera är Ulf Lundkvist bosatt i Krokek utanför Norrköping och har gärna ett landsbygdsperspektiv i sina bilder. Han är hedrad över EWK-priset:

”Min berättelse har ett underifrånperspektiv och handlar i hög grad om landsbygden, knegandet och fattigdomen. Det är inspirerande, EWK tillhör min kulturella bakgrund. Jag blev lite överraskad över priset, tycker inte att jag jobbar med ren satir, men är samtidigt hedrad över utmärkelsen.”

Ulf Lundkvist, om att tilldelas EWK-priset

Lördag 25 november bjuds allmänheten in till dubbla festligheter på Arbetets museum. Då tar Ulf Lundkvist emot EWK-priset och inviger samtidigt sin nya separatutställning Det är kul att hålla på, med teckningar, skisser och måleri från sitt mångåriga konstnärskap.

”Det skenbart enkla är det svåraste”

Ulf har tecknat för pressen i hela sitt yrkesliv – direkt efter Konstfack började han arbeta för den då nystartade tidningen ETC. Sedan följde Galago och Dagens Nyheter. Han säger själv att han gör det som behöver göras i sammanhanget och att när en teckning väl är klar går han vidare med nästa. Några av hans favoriter, förutom EWK, är Tove Jansson och Magnus Bard.

– Tove Jansson lärde mig tidigt att det skenbart enkla är det svåraste. Jag gillar också Magnus Bard, hans sätt att kommentera vidgar vårt seende, säger Ulf.

Juryns motivering

Ulf Lundkvist

Pristagare 2023

Ulf Lundkvists särpräglade figurer kommenterar livets ganska hopplösa problem och händelser. Miljön är vardaglig, ofta framför korvkiosken eller vid köksbordet. Hans underifrånperspektiv får oss att såväl tänka till som att skratta. Precis som god satir ska fungera för att väcka gensvar hos publiken.

Josefine Laul


Tidigare pristagare

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2008

2005

2003

2002

2001

2000

Nominering

Alla kan nominera kandidater till EWK-priset. Maila namn och motivering till info@ewk.se.