Utställningar

Våra utställningar

Arbetets museum är ett samtidsmuseum med fokus på arbete och vardag. Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetsliv och vardagsliv. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.

Pedagog visar utställning för publik.

Kulturhuset med något för alla

Inom Arbetets museums sju våningar ryms ett stort antal utställningar. Här finns något för alla åldrar – från de allra yngsta besökarna till den vuxna publiken. På plan ett, längst ner i huset, hittar du Lilla Arbetets – ett helt våningsplan för barn och familj. För de lite äldre barnen finns vår experimentverkstad Jobblabb i entréplan. Tonåringar och unga vuxna kan framtidsspana i utställningen Digitopia på plan fem. 

Utöver våra permanenta utställningar har vi alltid ett antal tillfälliga utställningar på besök. Så även om du besöker oss ofta är chansen stor att du hittar något nytt. Vad sägs om en portion svidande samhällssatir på plan tre? Eller högaktuella fotoutställningar på plan sju? Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Berättelser från förr

Vill du veta mer om historien bakom Arbetets museum och vår museibyggnad Strykjärnet? Då finns ett par saker du inte får missa. Håll utkik efter de gula trådrullarna nära entrén till varje våningsplan. Där kan du lyssna på Gömda spår, med berättelser om hur det var att jobba i Strykjärnet på den tiden då huset var textilfabrik. 

I vårt gamla trapphus hittar du Historien om Alva, en utställning om rullerskan Alva Carlsson som arbetade här i huset under textilindustrins glansdagar. Börja på plan sju och fortsätt ända ner till källaren. Där hittar du Magasinet, en utställning som berättar om Sveriges industri- och arbetslivshistoria med hjälp av bortglömda ljud.

Digitala utställningar

Genom åren har vi genomfört otaliga insamlingsprojekt och i vårt arkiv finns över 2600 intervjuer, berättelser och bilder. Några av våra projekt finns presenterade som digitala utställningar här på vår hemsida. Här möter du människor som själva berättar om sina liv och arbetsliv genom ljudspår, bilder och text.

Turnerande utställningar

Det är viktigt för oss att nå ut i hela landet med vår verksamhet. Arbetets museum producerar uppskattade vandringsutställningar som turnerar till skolor, bibliotek, museer, myndigheter och arbetsplatser runt om i landet.

Kommande utställningar

Upptäck våra kommande utställningar

Nyfiken på vad som är på gång framöver? Kika på våra kommande utställningar!