Esse Jansson

Utställningar – Politisk illustration

EWK-arkivet

Arbetets museum är stolt hemvist för en samling med över 2000 av EWK:s teckningar. Vi har ett uppdrag att bevara, utveckla och förmedla EWK:s efterlämnade konstnärliga produktion.

Ewert Karlsson sitter och målar en illustration.

Samlingen

Till stor del baseras samlingen på de originalteckningar som har deponerats till museet av Ewert Karlssons hustru Alice Karlsson och döttrarna Margareta van den Bosch och Aino Heimerson. Men även cirka 200 originalteckningar har donerats till museet av såväl organisationer som privatpersoner. 

Sök i EWK-databasen

Du vet väl att du själv kan söka bland EWK:s teckningar i vår EWK-databas? Här kan du utforska de över 2000 teckningarna som finns i vårt EWK-arkiv.

Ewert Karlsson var som mest aktiv under andra hälften av 1900-talet och avbildade händelser och personer i Sverige och omvärlden under mer än femtio år. Samlingen är ett unikt material för den som är intresserad av samhällsfrågor och politisk illustrationskonst. 

Kontakta oss gärna om du kan bidra med nya fakta kopplade till bilderna. De får användas i icke kommersiella sammanhang med anknytning till museet. Övrig användning hänvisas till Bildupphovsrätt.

Om EWK

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd under signaturen EWK, är en av Sveriges största politiska illustratörer genom tiderna. Han föddes på gården Rävbrinken i Mogata socken, som numera ligger i Söderköpings kommun. Han var bondpojken som tecknade på fritiden tills han 1951 uppfyllde sin dröm och blev professionell tecknare i Stockholm.

EWK är mest känd för sina politiska illustrationer i Aftonbladet och tidningen Land, men han publicerades också i prestigefulla utländska tidningar såsom Le Monde, Der Spiegel, The Observer och New York Times. Hans verk finns dessutom i bokform i till exempel Världens store, med teckningar på kända utländska ledare. Bilder som Moder Jord och EWK:s menageri, där han tecknade partiledarna som djur, är för alltid inskrivna i konst- och presshistorien.

EWK:s mästerliga förmåga att skildra människor och fenomen på ett tydligt och gripande sätt gjorde honom världsberömd och han har tre gånger tilldelats titeln världsmästare i sin genre. Hans teckningar har även visats i många utställningar både i Sverige och internationellt. EWK är representerad på ett antal museer i olika delar av världen.

Vill du veta mer? Besök gärna EWK-sällskapets hemsida på www.ewk.se