Utställningar

Dokumentärfoto på Arbetets museum

Den dokumentära bilden beskriver vår samtid och hjälper oss att förstå vår omvärld. Den skildrar enskilda livsöden och stora händelseförlopp, rik som fattig, gammal som ung. Kort sagt: dokumentärfoto är ovärderligt.

En sittandes grimaserar medans en kvinna ger mannen ett vaccin via en spruta.

Våra fotoutställningar 

Vi tycker att alla människors liv är värda att berätta om. I våra utställningar strävar vi efter att en bredd av röster ska komma till tals. Varje år byter en rad tillfälliga fotoutställningar av varandra på plan sju, högst upp i huset. Ibland med tydlig koppling till arbete, ibland med andra frågor i fokus, men alltid angelägna inlägg i samhällsdebatten. 


Arbetets museums Dokumentärfotopris

Arbetets museum arbetar på flera fronter för att främja den dokumentära bilden och lyfta dess betydelse som berättande verktyg. År 2001 delade vi för första gången ut Arbetets museums Dokumentärfotopris. Varje år sedan dess har en rad framstående fotografer fått ta emot det prestigefulla priset. Dokumentärfotopriset går till personer som visat ett socialt engagemang och tänjt gränser såväl tekniskt som form- och ämnesmässigt.

Arbetets museums Dokfotosalong

I en levande och mångfacetterad fotobransch behövs arenor för alla – etablerade fotografer såväl som nya stjärnskott.  Därför startade vi 2017 en årlig arena för dokumentärfoto dit alla är välkomna att söka: Arbetets museums Dokfotosalong. Genom åren har hundratals fotografer ställt ut i salongen – lovande studenter, amatörfotografer och yrkesverksamma. Varje år delar vi även ut stipendier till tre fotografer i salongen.


En närbild på en man som riktar en systemkamera mot kameran.

Nyhetsbrev för dig som är fotointresserad

Vill du få de senaste fotonyheterna från Arbetets museum direkt till din inkorg? Prenumerera på vårt nyhetsbrev om foto! (Oroa dig inte, vi hör inte av oss alltför ofta.)

Prenumeration Foto - Editnews Kopplad


Vill du ställa ut foto hos oss? 

Vi tar gärna emot utställningsförslag med inriktning på dokumentärfoto. Förslag skickas in via vår hemsida och vi tar ställning till inkomna utställningsförslag två gånger om året. Vi visar både etablerade och mindre välkända fotografer.