EPA Sverige

Vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar. Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/h. Den 4 maj öppnar utställningen EPA Sverige på Arbetets museum.

4 maj 2024 1 september 2024
Plan 7
Benjamin Nørskov

”Det är någonting speciellt över att vara ung och begränsningarna som finns i det. Du kan en massa saker, men så finns det lagar och regler som stoppar dig från att använda dina kunskaper. En epa-traktor symboliserar mycket av det. Det är en bil, men inte riktigt.”

Benjamin Nørskov, i intervju med Svenska Fotografers Förbund SFF

I Sverige nyttjar tonårspojkar och flickor i åldern 15 till 18 år en svensk lag, som tillåter dem att köra bil om den kan registreras som traktor. Epa-traktorerna (officiellt kallade A-traktorer) ger ungdomarna en unik frihet och en möjlighet att leva mer oberoende av sina föräldrar. 

Epa-traktorerna blir som ett steg från barndomen till vuxenlivet. De speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. Traktorerna blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än.  

”Man ser verkligen kopplingen mellan den unge personen och fordonet. Det är deras tonårsrum på hjul”

Benjamin Nørskov, i intervju med SVT Nyheter Väst

I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Mellan porträtten uppstår också en gemensam berättelse om en ungdomskultur, om en generation och om ett land. Dokumentationen är ett sätt att skildra tonåringarna och den fysiska manifestationen av epa-livet som det ser ut idag, men är också ett arkiv och en tidskapsel för kommande generationer. 

Under 4 år har fotografen Benjamin Nørskov rest över stora delar av Sverige för att träffa och fotografera epa-ägare. Nørskovs sätt att gestalta ungdomarna vittnar om den respekt han har för dem och var de befinner sig i livet. Vi möter dem i ögonhöjd och får lov att kliva in i en värld vi annars är avskurna från. Följetongen öppnar på så sätt upp ett rum för dialog och större ömsesidig förståelse i vår samtid.  

EPA Sverige invigs på Arbetets museum lördagen den 4 maj och visas till och med 1 september 2024.

Porträttbild av fotograf Benjamin Nørskov.

Om Benjamin Nørskov

Benjamin Nørskov föddes 1992 i Småland. När han var 9 år flyttade han till Danmark, där han senare tog en kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX. 2018 fick han utmärkelsen ”Award of Excellence” i CPOY, som är världsmästerskapet för fotojournaliststuderande. I dag bor han i Århus och arbetar som fotojournalist.

Sigrid Ellesø Nielsen

Detaljer från utställningen


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.