Historien om Alva

I det gamla trapphuset kan du följa berättelsen om rullerskan Alva Carlsson som var textilarbetare i vår museibyggnad Strykjärnet på den tiden då huset var bomullsväveri. Hon började arbeta här 1927 och blev kvar ända till 1962, när fabriken stängdes.

Permanent utställning
I trapphuset

Arbetets museum

”Jag heter Alva och är född 1909 i Furingstad på Vikbolandet. I 35 år var jag rullerska på femte våningen här i Strykjärnet. Nu är jag pensionär sen länge. Men jag vaknar fortfarande klockan fyra på morgonen och tror att det är dags att gå till jobbet.”

Alva Carlsson, rullerska i Strykjärnet

”Jag ville aldrig bli hemmafru. Gud, nej. Fick jag välja skulle jag inte vara hemma nu heller. Jag tyckte om att jobba.”

Alva föddes 1909 i en fattig familj på Vikbolandet. Som 16-åring flyttade hon in till staden för att börja arbeta på Strykjärnet. Vad var det för arbete som mötte henne? Vad var det för miljö hon lämnade?

”Att få det bra var mitt mål. Att kunna försörja mig. Att slippa svälta. Det gav jag mig tjyven på.”

Rullerskan – yrket som försvann

Som rullerska var det Alvas uppgift att rulla garn från mindre spolar till större koner och ta bort klunsar och ojämnheter. Hennes avdelning var den som kom att rationaliseras hårdast. Efter andra världskriget köpte företaget automatrullmaskiner. Vid en sådan maskin kunde en ensam rullerska göra samma jobb som tidigare tjugo rullerskor gjort.

”När fabriken stängdes kändes det som en bit av mig dog. Jag hade varit där så länge, sedan 1927. De pratade om att det gick dåligt, att de kanske skulle vara tvungna att lägga ned. Men att de skulle lägga ned alltihop hade jag aldrig kunnat drömma om.”

Alva arbetade inom textilindustrin ända fram till pensionen.

Om utställningen

Utställningen Historien om Alva är resultatet av en intervju med Alva som Arbetets museum genomförde i projektet Arbetarminnen 1987. Denna första intervju kompletterades med mer information vid några tillfällen under 1991. Berättelsen består av Alvas minnen och upplevelser – så som hon förmedlade dem genom våra möten med henne.

Detaljer från utställningen

Foto: Arbetets museum


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.