EWK tecknar kultureliten

Klassiska karikatyrer av svenska stjärnor i ny utställning. Arbetets museum har utökat sitt EWK-galleri för att kunna visa dubbelt så många alster åt gången, något som utnyttjas till fullo i den nya utställningen.

Satir
17 februari 2024 18 augusti 2024
Plan 3

Ofta är vi vana att se EWK tackla de stora politiska problemen som miljö, jämställdhet, upprustning och fredsförsoningar. Här pausar EWK det stora och världsomvälvande för att i stället gå nära inpå några av tidernas mest välkända svenska kulturpersonligheter.

I 24 unika originalteckningar möter vi författare, sångare, tv- och radiopersonligheter från ett helt sekel – personer som alla gjort outplånligt avtryck i vår populärhistoria.

EWK sade i en tv-intervju att hans målsättning var att man skulle höra rösten när man ser ett av hans tecknade porträtt. Frågan är, ekar Lill-Babs, Greta Garbos och Lasse Berghagens röster genom bilderna på Arbetets museum? Det får besökarna avgöra.

Ewert Karlsson (1918-2004), känd under signaturen EWK, föddes i torpet Rävbrinken utanför Söderköping. Han är Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör. Han inledde yrkeslivet som lantbrukare men blev snart upptäckt som den skickliga tecknare han var. 1951 slog hans dröm in och flytten gick till Stockholm där han inledde en karriär som yrkestecknare.

Foto Esse Jansson, Norrtälje

Detaljer från utställningen


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.