Pengar!

Vad är pengar egentligen? Och vad har pengar att göra med hållbarhet? Välkomna att utforska detta tillsammans i Pengar!, en utställning om pengar skapad av unga.

Turnerande utställningar
26 april 2022 19 januari 2025
Arbetets museum

Peter Holgersson

Unga utforskar pengar och hållbarhet

Pengar! riktar sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet samt unga vuxna på högskolor och universitet. Utställningen har flera kopplingar till kursplanerna för högstadiet och gymnasiet. Med utställningen vill vi väcka tankar om vad pengar är. Om hur vår relation till pengar och hållbarhet ser ut idag och kan se ut i framtiden.

Vi hoppas att ni som besöker utställningen blir inspirerade och själva vill utforska frågor kring pengar och hållbarhet. Föder klimatkrisen och pandemin en vilja att ställa om till ett mer hållbart samhälle? Och vad är det för yrken, normer och värderingar som behövs i omställningen?

Projektet Pengar! har hittills engagerat omkring 600 unga i åldrarna 14–26 år. Utifrån ett filosofiskt perspektiv och i dialog med vår samtid har de skapat konst, film, poddar och musik runt om i Sverige. Resultatet möter du i utställningen.

Välkomna att bidra till samtalet!

Turnéplan

Pengar! går nu ut på turné i landet. Vill du boka utställningen till din stad/region? Kontakta utstallning@arbetetsmuseum.se. Turnéplanen är som följer:

  • Regionmuseet Kristianstad, 16/9 2023–7/1 2024
  • Försvarsmuseum Boden, 22/1 2024–30/7 2024
  • Vallentuna kulturhus 12/10 2024 – 19/1 2025

Lärarmaterial

Pengar! har flera kopplingar till kursplanerna för högstadiet och gymnasiet. Utställningen kan upplevas på egen hand eller med guidning av en pedagog. Med utställningen följer en pedagogisk guide och annat material för lärare.

Sök bland verken och skapa själva

Till utställningen Pengar! finns en digital plattform, www.projektpengar.se, där ni kan söka bland alla de verk som skapats i projektet. Din klass kan också vara med och skapa bidrag till plattformen! Kontakta oss så hjälper vi er.


Utställningen Pengar! är producerad av Arbetets museum och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Delprojektet ”Pengar! – När kriser föder visioner” genomförs med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa. Projektet mynnar även ut i en digital plattform och en hållbarhetsfond, som är under uppbyggnad.

En rad samarbetspartners deltar i projektet: Sensus studieförbund, Unga Hörselskadade, Fältbiologerna, KKV, Swedbank, Ekobanken, Teater K, Konstnärernas kollektiv verkstad, Institutionen för konst kultur och kommunikation i Malmö, Hupax, Changemakers Education och Stiftelsen jiddra inte. Stockholm Environment Institute har tidigare bidragit till projektet.

Utställningen visades på Arbetets museum 26 april–13 november 2022 och turnerar nu runt.


Detaljer från utställningen

Foto: Peter Holgersson & Ida Rådegård


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.