Utställningar

Läs om aktuella och kommande utställningar

På gång

Sommar på Arbetets museum

Arbetets museum har öppet alla dagar kl 10–17. Fri entré, ingen förbokning.  Förutom utbudet nedan har vi flera tillfälliga utställningar. Läs mer om dem här: Arbetets museum – Aktuella utställningar.

Lilla Arbetets

Ett helt våningsplan för barn och familj! Av med skorna och kliv in – äventyret kan börja! Smyg in i Magasinet och lyssna på ljud som försvunnit eller förändrats. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller kryp långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Och mycket mer... Vid Lilla Arbetets finns matsäcksytor, mikrovågsugn, toaletter och barnvagnsparkering. Grupper/skolor behöver förboka sitt besök här.

Kreativa verkstan

I Kreativa verkstan skapar barn och vuxna tillsammans, ofta i återvunnet material. Vi står för material och verktyg, ni står för inspirationen! Öppet tisdag–söndag kl 11–16. Tänk på att barn alltid ska ha sällskap av en vuxen på museet. Det gäller både i Kreativa verkstan och i våra utställningar. Vill ni som grupp/skola besöka oss hör gärna av er i förväg till oss på 011-23 17 00 knappval 4 eller pedagogik@arbetetsmuseum.se 

Digitopia

Upptäck årets storsatsning på museet! En ny utställning om livet, tekniken och framtiden. Passar både vuxna och lite äldre barn. P.S. Missa inte selfiestudion!

Jobblabb

Ett färgsprakande upptäckarlabb med fokus på arbetslivet. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får du syn på dina egna förmågor och var du kan ha nytta av dem.

Museideckarna

Häng med på upptäcktsfärd och hjälp UppfinnarJohanna att hitta sina borttappade bilder. För stora och små barn i vuxens sällskap.

Minns du Strykjärnet?

Arbetets museum söker berättelser om Norrköpings mest ikoniska hus

Har du eller din släkting packat påsar på Esselte Pac? Suttit i receptionen på Arbetets museum? Eller till och med arbetat på textilfabriken på Laxholmen? Nu söker Arbetets museum minnen och berättelser från Norrköpings mest älskade byggnad. Här kan du lämna din berättelse Här kan du läsa ett urval av de berättelser som skickats in Den har gått under namnet Påsen. Andra kallade den för Laxholmen. Idag säger de flesta Strykjärnet. I mer än 100 år har den varit Norrköpings mest ikoniska byggnad. Nu startar Arbetets museum projektet ”Minnen kring Strykjärnet” där man vill få in berättelser och bilder från huset. – Vi har länge vetat att vi inte har så många berättelser om Strykjärnet i vårt arkiv. Nu har vi fått tillfälle att göra något åt detta. Därför uppmanar vi nu människor som arbetat i eller har en relation till Strykjärnet att hjälpa oss genom att dela med sig av sina minnen och foton, säger intendent Ida Rådegård. Strykjärnet färdigställdes 1917 som bomullsväveri för Holmens Bruk. Senare ändrade det inriktning men var fortsatt en del av Holmens textil. Efter textilkrisen flyttade Esselte Pac in och tillverkade papperspåsar i byggnaden. Efter ett antal års renovering öppnade Arbetets museum i december 1991. – Vi har ganska bra koll på vad Strykjärnet har använts till men vi vet inte precis allt. Det är det som vi hoppas att norrköpingsborna ska hjälpa oss få reda på. En period som är intressant är den under 1980-talet, efter papperspåsetillverkningen men innan museet öppnade. En annan är den senare delen av textilepoken. – De berättelser från textilindustrin som vi har i arkivet är från personer som inte lever längre. Men det finns säkert människor kvar som arbetade i huset under 1950- och 1960-talet. De vill vi gärna komma i kontakt med, säger Ida Rådegård. Arbetets museum är intresserat av olika typer av material. Fotografier och egenskrivna berättelser eller reflektioner som kan vara hur långa eller hur korta som helst. Materialet kommer att presenteras som en tidslinje på museets hemsida som växer fram under året. Förhoppningen är att inkomna bilder och texter väcker nya minnen hos besökarna och resulterar i fler berättelser.

Kontakt

Frågor? Kontakta info@arbetetsmuseum.se, tel. 011-23 17 09.

Barn & familj

Upplevelser för stora & små

Vi har något för barn i alla åldrar!

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Museibutiken

Välkommen in!

Välkommen in till oss på entréplan, vi har öppet måndag–söndag kl. 10.00–17.00.

För att se mer av vårt sortiment följ oss på Instagram @butikenarbetetsmuseum eller klicka här för ett smakprov av vårt utbud.

Boka gruppbesök

Vill du besöka oss som skola, förskola eller vuxengrupp? Boka här!

Bra att veta

Allt du behöver veta inför besöket

Skola & förskola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Restaurang VY

På plan 6 hittar du restaurangen med smakupplevelser utöver det vanliga och Norrköpings bästa utsikt.

Läs mer på vynkpg.se

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Öppettider

Arbetets museum är öppet kl. 10–17 måndag–söndag. Vi har fri entré och det är endast grupper som behöver förboka sitt besök.

Boka gruppbesök