På gång

Sportlov på Arbetets museum

Skapa i Kreativa Verkstan, möt Skoindustrimuseet, barnteater, berättarverkstad och mycket mer. KREATIVA VERKSTAN plan 5 hela veckan Vad kan det bli av en gammal sko? Kanske ett hus, en rymdraket eller en drake? Kom till Kreativa verkstan och släpp loss fantasin. Ta med dina egna gamla skor och dekorera dem, tryck skoavtryck på papper eller tyg, skapa en figur av en gammal sko eller något annat. För barn i sällskap med vuxna. Måndag–söndag kl 11–16. Samarr: Folkuniversitetet. TEATER: SOLÄGGET Laxholmskällaren tisdag kl 10.30 & 13 Efter Elsa Beskows saga. En dag när en liten älva är på upptäcktsfärd i skogen, hittar hon något stort, gult och runt. Tillsammans med sina vänner börjar hon undersöka vad det är för märkligt hon har hittat. De ska nog göra en otrolig upptäckt... Med Teater Pelikanen. För barn 3–7 år. Entré: 60 kr. Förbokning: teaterpelikanen12@gmail.com MÖT SKOINDUSTRIMUSEET! plan 5 onsdag & torsdag Skoindustrimuseet i Kumla gästar museet. Prova att göra ditt eget läderarmband eller att sy i skinn. Museet visar också upp äldre skor och berättar om verksamheten. Ons kl 12–17 samt tors kl 9–17. BERÄTTARVERKSTAD plan 7 onsdag & fredag På Arbetets museum samlar vi på människors minnen och berättelser. I berättarverkstad inspireras vi av utställningen ”Aina & Tage”. Skriv eller rita din egen berättelse, kanske inspireras du av något ur ditt eget liv? Onsdag & fredag kl 13–15. MUSEIDECKARNA alla dagar Upptäck på egen hand. Mer info i receptionen. ÄTA OCH FIKA Espresso House har öppet alla dagar och erbjuder fika och lättare rätter. Restaurangen är stängd för renovering. FÖRSKOLA & FRITA bokar pass mot avgift på pedagogik@arbetetsmuseum.se kl 9–10 eller kl 10–11. Vill ni besöka museet med en grupp på annan tid? Vänligen meddela på samma mejladress.

Rörigt men roligt!

Läs mer om allt det nya som händer på museet under 2019

Under 2019 händer det mer än någonsin på Arbetets museum. Vi bygger om, renoverar fasaden och öppnar flera nya, spännande storsatsningar – allt för att skapa ett ännu bättre museum för våra besökare. Under tiden har museet öppet precis som vanligt, men tidvis kan det vara lite stökigt. Vi hoppas att ni har tålamod med oss och vi tror att ni kommer att gilla resultatet! Här är några av de nyheter du kommer att hitta på museet under året:

Plan 1 (källaren): Nytt vardagsrum för familjer och våra yngre besökare

Plan 1 blir en trivsam och fantasifull miljö för avkoppling, lek och lärande. Här bygger vi en ny, generationsöverskridande utställning om svensk arbetslivshistoria. På plan 1 kommer du även i fortsättningen att hitta garderob, toaletter, matsäcksrum och barnvagnsparkering.

Plan 2 (entréplan): Jobblabb, experimentverkstad och ny reception och butik

Bakom planket på plan 2 bygger vi en ny, inbjudande reception och butik, som båda ska stå klara i maj. Här bygger vi också den nya basutställningen Jobblabb och en helt ny experimentverkstad. Här kommer du som besökare kunna utmana dig själv och upptäcka dina starka sidor. Målgruppen är i första hand skolklasser och barn i åldrarna 9 till 13 år men självklart är alla välkomna. Under helgerna kommer experimentverkstaden att omvandlas till museets nya kreativa verkstad. Utställningen och verkstaden öppnar under november 2019. Tills dess har vår vanliga kreativa verkstad på plan 5 öppet som vanligt.

Plan 5: Sociala robotar

I oktober smygöppnar vår storsatsning Robot! med en utställning om sociala robotar på plan 5 där du bland annat får möta roboten Furhat. Med utställningen Robot! vill vi bjuda in till diskussion om hur robotisering, digitalisering och artificiell intelligens kan påverka våra nutida och framtida liv. Huvudöppningen är planerad till 2021.

Plan 6: Ny restaurang med Norrköpings bästa vy

På plan 6, där restaurang Laxholmen har huserat, skapas just nu en restaurang med ett helt nytt koncept. Till våren öppnar restaurang VY NKPG med mat och dryck av hög kvalitet. Tills dess är restaurangen stängd för renovering. För våra fikasugna besökare hänvisar vi till mysiga Espresso House på entréplan.

Och mycket, mycket mer…

Under året bjuder vi på många fler nya utställningar och mängder av aktiviteter. Allt det senaste hittar du i våra sociala kanaler och på www.arbetetsmuseum.se. Vi ses! Facebook | Instagram | Twitter | Youtube

100 % kamp

En kraftfull utställning om rättighetskamper i Sverige

19 januari – 5 maj 2019 Rättigheter är en grundstomme i ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Rösträtt, rätten att leva, bo arbeta och älska på lika villkor – det är exempel som många ser som en självklarhet i Sverige idag. Dessa rättigheter har inte uppstått av sig själva, de är resultatet av olika kamper som förts. Men vad händer om vi tar dessa rättigheter för givet?

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn.

Visning med guide
Gå på egen hand

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar? Gör visningsförfrågan

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Butik

Nyheter i butiken!

Nu har vi en massa nyheter i sortimentet! Du hittar en blandning av unika och roliga prylar till dig själv och dina nära och kära. I butiken finns allt från ny svensk design och hantverk till ekoleksaker och böcker. Välkommen in!

Öppettider

Måndag-fredag: 09-17. Lördag-söndag: 11-17. Torsdagar under perioden 1 september-31 maj har vi extra kvällsöppet till 20.

Fri entré

Konferens på
Arbetets museum

Fantastiskt läge och flexibla lokaler!

Gör bokningsförfrågan

Sök i EWK-databasen

Sök bland Ewert Karlssons alla alster

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Husets historia

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Restaurang VY NKPG

Restaurang Laxholmen har stängt för renovering och öppnar igen i vår som Restaurang VY NKPG.

Läs mer