Café Strykjärnet

Café >>

Restaurang Laxholmen

Serverar en lunchbuffé med olika rätter, stort salladsbord och efterrätt mån-fre kl.11.14.

Restaurang >>

NYHETSBREV

Skriv in din mailadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kulturnatten_huset

Öppet vardag och helg

kl.11-17 hela sommaren

Fri entré till alla utställningar

HITTA TILL OSS

BESÖKA MUSEET

facebook-icon

youtube-icon

Konferens

Lokatten

Gör din konferens till en annorlunda upplevelse. Industriell charm, personligt bemötande och god service hjälper dig att skapa ett lyckat möte. Välkommen!

Konferens kryddad med kultur >>

EU-PROJEKT

logo utan text

Hur lät en dator på 90-talet? Ljud väcker minnen. Nu samlar vi in utrotningshotade ljud i EU-projektet Work with Sounds.

Work with Sounds >>

Bloggar

Tottes blogg

Följ med vår arbetslivsintendent Torsten Nilsson ut i Sverige och se arbetet på några arbetslivsmuseer.

Tottes blogg >>

Framtidsland

Följ våra ungdomsgrupper när de gestaltar sina visioner om det framtida, hållbara samhället.

Bloggen Framtidsland >>

Hej Framtid

Följ med vår producent Ann-Sofie Axelsson i jakten på framtiden.

Bloggen Hej Framtid >>

I butiken

butiken

I vår butik hittar du allt från små tokiga leksaker till nyttiga bruksföremål. Specialdesignat eller serietillverkat. Enkelt eller exklusivt. Välkommen!

Vår butik >>

About the museum

Panorama_01

Facts about the museum

Arbetets museum – The Museum of Work – is an unusual museum. It is a meeting place for all senses. This old cotton mill, once described by Carl Milles as the most beautiful industrial building in Sweden and known locally as the iron (strykjärnet) is simply full of life. The museum depicts working life and working conditions through exhibitions, seminars and programme activities. Arbetets museum should be an innovative meeting place which promotes discussion on peoples work, lives and conditions.

Opening hours

The museum is open every day 11-17. Tuesdays 11-20. Free admission.

Fun for the whole family

Our Creative workshop is open saturday and sunday 12.00-16.00 and offers the opportunity for adults and children to create things together. We have various themes throughout the year. Entrance is free of charge. In cooperation with Folkuniversitetet.

The museum detectives

Who's that sneaking about in the basement? Help Myran to solve the mystery of the basement! This activity is carried out on your own in the company of an adult and costs 25 SEK per child. Start and finish at the reception.

Organisation

Arbetets museum is a private foundation owned jointly by the following organisations: Landsorganisation – the Swedish Trade Union Confederation; Tjänstemännens Centralorganisation – the Swedish Confederation of Professional Employees; Arbetarnas Bildningsförbund – the Worker’ Educational Association; Kooperativa Förbundet – the Swedish Cooperative Union and Sensus studieförbund – the Sensus Study Association.

The running and management costs are financed through government subsidies whilst the projects are in the main, funded by the foundation. The building is owned by the Landsorganisation and the Kooperativa Förbundet who permit Arbetets museum the use of this property.

Mission

Our mission is to document working life and bring its’ history to life through: providing a forum for debate and interpretation of the working lives and conditions of women and men. The museum shall also initiate, pursue and support research within its’ area of activities and to administer and develop those operations in accordance with the guidelines specified by the Foundation.

Arbetets museum has a special responsibility for all the Working Life Museums in Sweden. Our role is to preserve and cultivate our cultural heritage so that it lends perspective to the development of our society and the conditions under which we live. The museum shall document the progress of industrial history and work together with other museums and institutions whose area of interest also lies within this sphere. Another role of the museum is to encourage and stimulate debate within the field of work and working conditions.

Arbetets museum is also interested in developing its’ own knowledge base and in consequence has developed close contacts with universities, colleges and other museums active within our specific area of interest.

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00 (växel)