På gång

UF-företag möter vår expertpanel!

Vad krävs det för att man ska få sälja sin vara i Arbetets museums butik? Nu kan du få veta det! Tisdagen den 31 mars kl 18 presenterar ett antal UF-företag sina produkter för Arbetets museums expertpanel. Vår expertpanel ger kritik, råd och tips. Har något av UF-företagen vad som krävs för att få sälja sin produkt i museibutiken? PANELEN KICKI AXELSSON är inköpsansvarig i butiken på Arbetets museum. Hon har tidigare arbetat som inköpsansvarig på bland annat Åhléns och H&M samt varit turistchef i Vaxholm. HELENA KARLSSON är kommunikationschef på Arbetets museum med en bakgrund från teknikföretag och med erfarenhet av arbete med marknadsföring och profilprodukter. NINA LINDAHL arbetar på Norrköping Science Park med framför allt nystartade bolag. Hon har även bland annat drivit en vintagebutik och jobbat som inredare och med konstuppdrag. OM ARBETETS MUSEUMS BUTIK Butiken på Arbetets museum är en av Norrköpings populäraste för dig som söker något speciellt. Här finns något för alla, stor som liten. Vi har allt från leksaker, roliga och smarta köksprylar, väskor och plånböcker, svensk design och smarta presenttips. Tisdag 31 mars kl 18

En återblick: EWK-museet 6 år

Den 1 april firar EWK-museet 6 år. Intendent Carina Milde ser tillbaka på tiden med EWK-museet och konstaterar att verksamheten ofta varit nästan skrämmande synkad med händelser i omvärlden. Sedan invigningen av EWK-museet har det alltid hänt spännande saker kring våra utställningar. Såväl utställningar med stora internationella och nationella tecknare som tomma utställningar har invigts genom åren. Vi är stolta över att vi samlade Dotterbolaget i samband med deras genombrott, att vi presenterar arabisk politisk illustrationskonst såväl under internationella konferenser och i vandringsutställningar som här på museet – samtidigt som Arabiska våren inleddes i Tunisien och Egypten. Det hela blev nästan läskigt när Gaddafi bragdes om livet mindre än ett dygn efter att hans porträtt hängdes i EWK-museets galleri. Och nog trodde vi att Bamse skulle vara det vänligaste vi någonsin kunnat presentera men icke. Bara tre dagar efter invigning av utställningen Bamse & Du briserade en folkstorm kring Migrationsverkets skrift om asylprocessen. Så visst är vi ofta mitt i prick. Sorgligt nog inte minst nu då det fria ordet attackerats så brutalt i och med att fem tecknarkollegor miste livet i Paris samtidigt som vi visar en utställning som berättar om hotade, försvunna, fängslade och misshandlade tecknare över hela världen. Vi hoppas kunna följa satirtecknarna dit aktualitetens vind blåser även i fortsättningen, men med en ambition att vi och resten av det öppna samhället sluter upp kring tecknarna och tar ansvar för att säkra deras arbetssituation så vi istället kan fortsätta kampen om alla människors lika värde. Carina Milde
Intendent, EWK-museet

Om bilden "Peace"

Bilden ”Peace” var affisch- och vernissagekortsbild i samband med att EWK-museet öppnades 1 april 2009. Bilden publicerades i Aftonbladet 6 juli 1984 tillsammans med en artikel på ”sidan tre” av Överstelöjtnant Swen Persson/militär expert på Ab, i samband med att andra delen av säkerhetskonferensen i Stockholm avslutades. Tal hölls av FN:s dåvarande generalsekreterare Perez de Cuellar. Artikeln hade fokus på varför små och neutrala stater som Sverige måste ha ett starkt försvar under rubriken ”Neutralitetens pris”.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)
Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Nominerade till Årets museum 2015

Vi är ett av tre nominerade museer

Idag har Riksförbundet Sveriges museer meddelat att Arbetets museum är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Priset delas i år ut för nittonde gången och vinnaren offentliggörs i samband med Museernas vårmöte i april.

Butik

Just nu: 20 % på hönor, tuppar och äggkorg!

Har du påskpyntat klart? Om inte kan du passa på att köpa fina tuppar och hönor i trä och en läcker äggkorg! Vi lämnar 20 % och erbjudandet går ej att kombinera med andra rabatter (ord. pris tupp/höna medium 219:- och small 189:-, äggkorg 298:-). Gäller t.o.m. 6/4.

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Panerad flundrafilé, gurkdressing & kokt potatis. Till kaffet:           saffrans- pannkaka med sylt & grädde.

Grillade kycklingben, BBQ-sås & rostad potatis.

Vegetariska samt dagens extra rätter.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Frövifors Pappersbruksmuseum

3,5 mil från Örebro ligger Frövi och det fina pappersbruksmuseet Frövifors. Här kan du bland annat se maskiner och brukshistoria men även utställningar om återbruk, japansk förpackningskonst och en stor ölburksutställning.