På gång

8 mars Internationella kvinnodagen

Demonstration, föreläsningar, seminarier, teater och fest! Fri entré PROGRAM 12:00 DEMONSTRATION: RÄTTEN TILL SIN EGEN KROPP. Avgår från Hörsalsparken. Tal av de arrangerande organisationerna Avslutas ca 12.40 med tal på Laxholmstorget utanför Arbetets museum. 13:00 FÖRELÄSNING: MAKTRELATIONER OCH HEDERSVÅLD Ulrika Nandra, journalist och författare berättar om hur vi både utövar och är offer för makt. Hon föreläser också utifrån egna erfarenheter om hedersvåld. 15:15 PANELSAMTAL: VI AVGÖR FRAMTIDEN Vilka möjligheter till makt och inflytande har utlandsfödda kvinnor i dagens samhälle och i föreningslivet i Norrköping? Vilka hinder och svårigheter möter de på vägen till positioner med makt och inflytande och vad har kommunen/förtroendevalda gjort för att främja dessa kvinnors inflytande i samhället och politiken? Medverkande: Lars Stjernqvist (S), kommunalråd, kommunstyrelsen ordförande, Päivi Johansson (M) oppositionsråd, samt deltagare och mentorer från projektet "Vi avgör framtiden" på Byrån mot diskriminering. Moderator: Nodira Aminova, projektledare Byrån mot diskriminering i Östergötland 16.30 PARALLELLA AKTIVITETER
  • Monolog: Fittstim - Camillas kamp
  • Feministiskt självförsvar med Ung Vänster
  • Möjlighet att gå en feministisk tipspromenad
17:30 PIGAN - EN FEMINISTISK MUSIKAL Jan Ericsson och Sara Klingvall från Teater Tamauer spelar och sjunger ur sin musikal om rut-avdraget och berättar om arbetet bakom föreställningen. Lina är en ung tjej som flyttar till Göteborg och behöver ett jobb. Hon börjar på ett städföretag som finns tack vare Rut-avdraget. Detta är upptakten till en historia om det skattesubventionerade hemarbetets roll i det nya Sverige. Allt fler anser sig behöva hjälp för att få ihop ett allt mer späckat livspussel. Men är det ett steg framåt för jämställdheten att köpa tid för pengar? 18:30: AMANDA LEONARDSSON LIVE I CAFÉ STRYKJÄRNET Med Amanda Leonardsson, singer/songwriter från Norrköping 19:00 Insläpp till FEST I LAXHOLMSKÄLLAREN Hallongrottans vänner och Unga feminister DJ:ar. Luntgatan Girls spelar live ca kl 21. Öl, vin och smörgåsar finns till försäljning. Entré 50 kr.

Första eleverna som blivit EnergiGenier!

Idag har 25 elever i årskurs 5 på Erlaskolan Östra besökt Arbetets museum. Eleverna var den första skolklassen som besöker den nya utställningen ”Bli ett EnergiGeni” som visas på Arbetets museum till och med den 16 augusti. Eleverna ställde många frågor om energi, och genom olika experiment i utställningen fick de svar på sina frågor. Utställningen Bli ett EnergiGeni är producerad av E.ON och är baserad på läroplanens innehåll. Visningar för skolklasser är gratis. Till utställningen finns ett pedagogiskt material för eleverna och en handledning för lärare. Läs mer om utställningen här.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)
Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Nominerade till Årets museum 2015

Vi är ett av tre nominerade museer

Idag har Riksförbundet Sveriges museer meddelat att Arbetets museum är ett av tre museer som är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Priset delas i år ut för nittonde gången och vinnaren offentliggörs i samband med Museernas vårmöte i april.

Butik

Just nu: 20 % på trädgårdsprylar!

Sätt blommor i trädgården med våra blommiga trädgårdsprylar redan nu! Vi har 20 % på varor ur vårt trädgårdssortiment.

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med tisdag 10/3. Detta erbjudande kan inte kombineras med andra erbjudanden eller eventuella rabatter.

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Laxholmens fisk & skaldjurssoppa, samt ostkaka med sylt och grädde.

Dadelöverbakad karréstek, grillgrönsaker & brunsås.

Vegetariska samt dagens extra rätter.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Frövifors Pappersbruksmuseum

3,5 mil från Örebro ligger Frövi och det fina pappersbruksmuseet Frövifors. Här kan du bland annat se maskiner och brukshistoria men även utställningar om återbruk, japansk förpackningskonst och en stor ölburksutställning.