På gång

Museideckarna

Så många fina bilder – men var i museet finns de egentligen? Myran har tagit en massa fina bilder med sin kamera men har glömt bort vilken våning de är på. Kan du hjälpa Myran att ta reda på det? Både för små och stora barn. Dagligen. Fri entré. Genomförs på egen hand i vuxens sällskap. Start och mål i receptionen.

Massor av Stenmark att se i sommar

Lördagen den 9 maj öppnade vi utställningen Här&Då med bilder av Jan Stenmark. Under öppningsdagen kom 522 besökare för att se de drygt 130 bilderna. Några fick även möjligheten att träffa Jan Stenmark som närvarade under några timmar under dagen för att mingla med fans och signera böcker.

Jan Stenmark även på Hallarna

Samma dag invigdes den nya permanenta installationen av ett mindre antal Stenmark-bilder på Hallarnas fasad, en kort promenadväg från Arbetets museum. Det är med andra ord maxat med Jan Stenmark i Norrköping i sommar! [caption id="attachment_2832" align="aligncenter" width="1200"]Foto: Hallarna Efter öppningen av utställningen Här&Då på Arbetets museum invigdes även den permanenta utomhus-utställningen av Jan Stenmarkbilder vid Hallarna.[/caption]

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Butik

Just nu: 20 % rabatt på produkter från Reijmyre glasbruk!

Studenten närmar sig och vi har de perfekta presenterna! I veckan lämnar vi 20% rabatt på alla Reijmyre-produkter. Erbjudandet gäller t.o.m. 25/5 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Lördag och söndag har vi stängt. Vi har öppet som vanligt igen på måndag.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.