Logga in
Café Strykjärnet

Bakverk, lättare luncher, internationellt utbud av te, cookies och läsk. Vi har öppet måndag - söndag kl. 11-17.

Café >>

 
Restaurang Laxholmen

Serverar en lunchbuffé med olika rätter, stort salladsbord och efterrätt mån-fre kl.11.14.

Restaurang >>

NYHETSBREV

Skriv in din mailadress och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Öppettider

Kulturnatten_huset

 

Öppet vardag och helg

kl.11-17 hela sommaren

 

Fri entré till alla utställningar

 

HITTA TILL OSS 

 

BESÖKA MUSEET

 

facebook-icon

 

youtube-icon

 

 

 

Konferens

Lokatten

 

Gör din konferens till en annorlunda upplevelse. Industriell charm, personligt bemötande och god service hjälper dig att skapa ett lyckat möte. Välkommen!


Konferens kryddad med kultur >>

Bloggar

Tottes blogg

Följ med vår arbetslivsintendent Torsten Nilsson ut i Sverige och se arbetet på några arbetslivsmuseer.

 

Tottes blogg >>

 

Framtidsland

Följ våra ungdomsgrupper när de gestaltar sina visioner om det framtida, hållbara samhället. 

 

Bloggen Framtidsland >>

 

Hej Framtid

Följ med vår producent Ann-Sofie Axelsson i jakten på framtiden.

 

Bloggen Hej Framtid >>

I butiken

butiken

 

I vår butik hittar du allt från små tokiga leksaker till nyttiga bruksföremål. Specialdesignat eller serietillverkat. Enkelt eller exklusivt. Välkommen!

 

Vår butik >>

TVÅ FOTOUTSTÄLLNINGAR OM SVERIGE
2011-02-20 19:01

TVÅ FOTOUTSTÄLLNINGAR OM SVERIGE

6 JUNI-6 SEPTEMBER 2009

Drottninglandet av Elin Berge/Frida Hyvönen
Swedish Red - Comfortably Secure av Joakim Eneroth

Den 6 juni uppmärksammar Arbetets museum i Norrköping nationaldagen med att öppna två fotoutställningar som på olika sätt beskriver Sverige. Elin Berges utställning är en berättelse om längtan och drömmen om ett bättre liv. Joakim Eneroth utforskar våra föreställningar om trygghet i relation till hemmet och våra idéer om svensk idyll. Utställningarna visas till och med den 6 september.

För Arbetets museum är det dessutom ett tillfälle att få visa två fotografer som båda tilldelats Arbetets museums pris för bildverksamhet med dokumentär inriktning. Elin Berge mottog priset 2004 och Joakim Eneroth fick det 2005.

Drottninglandet
Fotograf Elin Berge har under flera år följt ett antal kvinnor längs Sju Älvars Väg mellan Umeå och Fredrika i Västerbotten. Kvinnor som är i olika situationer och i olika skeenden av livet. Gemensamt för dem alla är att de flyttat från Thailand till Sverige för att leva med en svensk man.

-       Drottninglandet är en berättelse om längtan och drömmen om ett bättre liv. Området kring Fredrika brukar kallas för "Drottninglandet" sedan några byar blivit uppkallade efter en svensk drottning. Nästan alla kvinnor jag träffat kommer från den fattiga nordöstra regionen i Thailand. Där tvingas en stor del av kvinnorna flytta från hembygden för att hitta försörjning. De flyttar till storstäderna, turistorterna eller utlandet. I detta fall Sverige. Thailand brukar ju kallas för "the Kingdom" och är som så många andra länder en värld där förutsättningarna för män och kvinnor skiljer sig markant åt. Jag ser det här som en symbolisk titel för alla de saker som jag kan föreställa mig att kvinnorna drömmer om när möjligheten att komma till Sverige plötsligt uppenbarar sig, berättar Elin Berge.

Projektet Drottninglandet är ett nära samarbete mellan Elin Berge och kompositören/sångerskan Frida Hyvönen. Musiken ingår i serien Frida Hyvönen Gives You. Boken Drottninglandet släpptes på bokförlaget Atlas i mars 2009. Utställningen Drottninglandet är en samarbetsproduktion mellan Hasselbladstiftelsen, Arbetets museum och Västerbottens museum. Efter utställningens avslut i Norrköping vandrar den vidare till Västerbottens museum i Umeå. Projektet är genomfört med generöst bidrag från Konstnärsnämnden, Sveriges bildkonstnärsfond.

Swedish Red – Comfortably Secure
Projektet Swedish Red är en liten ironiserande gestaltning över hur vi riskerar att bli instängda i vår idé om trygghet. Fotograf Joakim Eneroth utforskar idén om hemmet som en perfekt plats, där livet är bekvämt och säkert. En svit bilder som först ter sig avbilda vanliga enkla röda svenska hus. Men under ytan, bakom den röda falufärgen lurar känslan av falsk trygghet. Bilderna både lockar och skrämmer – det är upp till betraktaren att tolka och känna.

-       Idén om platsen där allt borde vara bra blir lätt en naiv projicering, idén om vår sfär av trygghet leder lätt till sluten isolering. När vi griper efter vår egen privata trygghet distanserar vi oss från andra och riskerar fastna i instängdhet, säger Joakim Eneroth.

Swedish Red – Comfortable Secure har visats i Frankrike och USA. Det är första gången utställningen nu visas i Sverige.

Om Elin Berge
Elin Berge började arbeta som fotograf redan som 19-åring vid Västerbottens Folkblad i Umeå 1999. Efter utbildning på Nordens Fotoskola 2001-2003 och vikariat på Dagens Nyheter 2004-2005 inledde hon sin frilanskarriär och flyttade tillbaka till Umeå. 2006 debuterade hon med fotoboken Slöjor som åtföljdes av en uppmärksammad utställning. Utställningen visades på Arbetets museum samma år. Elin Berge är den enda fotograf som nominerats till Scanpix stora fotopris två gånger, 2006 och 2008.

Om Frida Hyvönen
Frida Hyvönen är sångerska och kompositör, hennes tredje album Silence is wild släpptes i oktober 2008 och innebar ett definitivt genombrott för henne som internationellt hyllad artist. Hon tilldelades DN:s Kulturpris 2008. Musiken till Drottninglandet är del två i serien Frida Hyvönen Gives You, en serie där hon tillåter sig att experimentera med andra konstnärliga uttryck.

Om Joakim Eneroth
Joakim Eneroth är född 1969 i Stockholm där han bor och arbetar. Han har släppt ett flertal fotoböcker, som Without End 2003. Under 2008 gav den engelske förläggaren Daniel Newburg ger ut hans bok Testimony. Senare i år ges fotoboken Swedish Red ­– Comfortably Secure ut av förlaget Steidl. Eneroth har vunnit ett flertal priser och medverkat i utställningar både i Sverige och utomlands. Han är bland annat representerad på Museum of Fine Arts, Houston och Dallas museum, USA och Moderna Museet, Stockholm.

PRESSVISNING: torsdag 4 juni kl 13. Fotograferna Elin Berge och Joakim Eneroth medverkar
UTSTÄLLLNINGARNA ÖPPNAR: lördag 6 juni
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 6 juni–6 september 2009
PRESSBILDER: välj Pressbilder i vänstermenyn
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den eller Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
 
    Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
Telefon: 011-18 98 00 (växel)
Fax: 011-18 22 90
epost: info@arbetetsmuseum.se
Öppet alla dagar 11-17
Tisdagar till 20 (ej kvällsöppet juni-aug)
Fri entré
Museet är stängt: långfredagen, påskafton
midsommarafton, midsommardagen, julafton
och nyårsdagen