På gång

Vår tid är nu!

Det största hotet mot klimatet är inte att de globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka. Det är istället den pessimism och uppgivenhet som sprider sig. Tvärtemot vad många tror är det är möjligt att och bromsa den globala uppvärmningen. I boken "Vår tid är nu" ger Naturskyddsföreningens ordförande Svante Axelsson sin bild av hur övergången till ett hållbart samhälle kan se ut. Det är lättare än vi tror, och går att genomföra utan att hota jobb och välfärd. Vi har tagit oss igenom större samhällsomvandlingar tidigare än de som är nödvändiga nu. Samarr: Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet

Tandläkarborr är populäraste ljudet

Arbetets museum deltar i EU-projektet Work With Sounds, som handlar om att samla in, bevara och tillgängliggöra utrotningshotade ljud från industrisamhället. Ljuden som spelas in kategoriseras och bevaras i en databas som delas av samtliga länder som ingår i EU-projektet. Men ett antal ljud finns även upplagda i Work With Sounds egen kanal på Youtube där ett något oväntat ljud toppar i visningsstatistiken. - Tandläkarborren är det i särklass mest populära ljudet, det har visats över 13268 gånger. Sedan är det ett litet tapp till plats två på listan där tatueringsmaskinen ligger med 3356 visningar, berättar Torsten Nilsson, Arbetslivsintendent på Arbetets museum. Youtubekanalen har främst manliga följare, hela 77% av besökarna i kanalen är män. Förutom den svenska publiken lockar kanalen många i USA, Tyskland, Storbritannien och Japan. Sedan kanalen öppnades har 44783 visningar av ljudfiler registrerats, en bra bit över förväntan. - Det är roligt att så många är intresserade av ljud och projektet Work With Sounds och extra roligt är det när vi ser att ljuden kommer till användning på olika sätt. Ett exempel är musikproducenten Johan Holmberg som lagt in ljudet av stångjärnshammaren i Olofsfors i början av en låt. Arbetet med att samla in ljud fortsätter till och med slutet av september i år. Målet är minst 600 ljud som alla ska finnas tillgängliga genom webbplatsen www.WorkWithSounds.eu. Bilden: Torsten Nilsson har berättat om projektet Work With Sounds i många intervjuer med både svensk och internationell media. Bilden i denna artikel är från inspelningen till tv-programmet Sverige i SVT under hösten 2014. Länkar: Stångjärnshammaren | Johan Holmbergs låt | WorkWithSounds på Youtube | WorkWithSounds hemsida

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 (Tis till 20)
Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Butik

Just nu: Almedahls "Surt sa räven"

Denna vecka har vi erbjudande på produkter från Almedahls med mönstret ”Surt sa räven” i design av Kerstin Boulanger. Kaffeburk 90:- (ord.pris 110:-), teburk 70:- (ord.pris 85:-) och servetter 40:- (ord. pris 45:-). Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med söndag 1/2. Detta erbjudande kan inte kombineras med andra erbjudanden eller eventuella rabatter.

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer som har en rik uppsjö av föremål.

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Lördag och söndag har vi stängt. Vi har öppet som vanligt igen på måndag.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Frövifors Pappersbruksmuseum

3,5 mil från Örebro ligger Frövi och det fina pappersbruksmuseet Frövifors. Här kan du bland annat se maskiner och brukshistoria men även utställningar om återbruk, japansk förpackningskonst och en stor ölburksutställning.