På gång

BYGGHELG - KOM OCH BYGG MED LEGO

Gillar du lego? Små och stora, tjejer och killar - alla är välkomna till Bygghelg den 17 - 18 oktober på Arbetets museum! Plan 1 - Bygg vad du vill Skapa ditt eget mästerverk. Om du vill kan du delta i vår tävling - fina priser från Lekia i både barn- och vuxenklass. Lekia finns på plats om du vill köpa med dig Lego hem. Plan 6 - utställning Föreningen Swebrick ställer ut imponerande byggen av lego, både modeller och landskap. VARMT VÄLKOMNA!

Saad Hajo får EWK-priset

15 år efter att EWK-sällskapet delade ut EWK-priset första gången samlas ett flertal av de illustratörer som under åren mottagit priset för att närvara när Norrköpingsbon och satirtecknaren Saad Hajo mottar årets EWK-pris den 10 november. Ännu en gång delas priset ut på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping. Att priset tillfaller Saad motiveras av juryn med orden: Saad Hajo har introducerat den arabiska satiren för svensk publik, och förtydligat hur en bild kan förmedla budskap även till de som inte kan läsa.  Saad är även en aktiv röst i debatten om den politiska illustrationskonsten. Med Saad Hajo har Sverige fått en intelligent och internationellt välkänd politisk illustratör som sprider kunskap om politisk illustration såväl i Sverige som utomlands. Oförtrutet häcklar han makten i Syrien med sina teckningar i sociala medier - han låter sig inte tystas. 10 november delas priset ut under en hel kväll vigd till samtal om det allvarliga läget för satiren i världen och Sverige. Magnus Bard, Siri Dokken, och Saad Hajo samtalar med EWK-museets intendent Carina Milde om året som gått men blickar även framåt mot 2016 och ställer frågan vad det betyder att Sverige har en av världens äldsta tryckfrihetsförordningar. Om att tilldelas priset säger Saad: Jag hälsade nyheten med glädje, stolthet och blev överraskad. Albert Einstein sa att all kunskap är att raffinera vardagliga tankar. Innan det förklarade Karl Marx att historiska händelser inträffar två gånger; första gången som tragedi, andra gången som romantisk komedi. Ur detta har jag funnit min definition av karikatyr som upprepning av historien på en daglig och satirisk bas. Hajo_03Saad Hajo, född 1968 i Damaskus, Syrien. Sedan 2005 bor han i Norrköping tillsammans med sin hustru Sahar Burhan. Saad är utbildad satirtecknare och konstnär vid konstakademien i Damaskus. Sedan 20 år publiceras han dagligen i tidningen As-Safir i Beirut, Libanon. Han leder karikatyravdelningen www.24.ae Förenade Arabemiraten. Har jobbat på tidningen An-Nahar, Beirut, veckotidningen Al-Ahram Alarabi Cairo och Folkbladet, Sverige och var 2004 samordnare för den arabiska karikatyrutställningen på Bokmässan i Frankfurt/ Tyskland och jurymedlem i den Internationella karikatyrtävlingen Aydin Dogan i Istanbul, Turkiet. Han arrangerar och producerar karikatyrutställningar internationellt där tecknare från hela världen deltar. EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Helle Klein, chefredaktör/VD för Dagens Arbetet och EWK-sällskapets ordförande Lars Stridbeck kommer att delta vid prisutdelningen. Kvällen arrangeras inom ramen för Frittord250 som belyser att Sveriges tryckfrihetsförordning blir 250 år.

Butik

Veckans erbjudande: Bilar i plåt med nostalgikänsla 359:-

Denna vecka har vi erbjudande på bilar i plåt 359:- (ord. pris 595:-). Erbjudandet gäller t.o.m. 11/10 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Citron & worcestersås-marinerad hokifilé med ärtdressing.

Pannbiff med löksås & stekt potatis.

Vegetariska samt dagens extra rätter.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.