På gång

BAMSEKUL PÅ ARBETETS MUSEUM 28/11

Arbetets museum, Hyresbostäder, Kolmårdens djurpark och Swedbank hälsar hela familjen välkomna till Bamsekul på Arbetets museum den 28 november. Då kan ni upptäcka den nya utställningen Bamse och Dundermysteriet, rita, träffa Bamse och mycket mer. Fri entré. Välkomna!
  • UPPTÄCK ”Bamse och Dundermysteriet” plan 2 hela dagen
  • BAMSEKUL i Kreativa verkstaden plan 5 hela dagen
  • RITA i Skalmans teckningsverkstad på plan 6 hela dagen
  • KRAMAS! Bamse och hans vänner finns på plats i huset mellan kl 12-15
  • TÄVLA! Delta i Skalmans teckningstävling med chans att vinna fina priser!
  • ÄTA! För hungriga små mysterielösare erbjuder restaurang Laxholmen Farmors köttbullar med potatismos för 55 kr/barn (11.30-14.00).

Snart öppnar Bamse och dundermysteriet!

Vad har hänt med Dunderklockan? Varför finns det så få? Och varför växer inte Lille Skutts morötter som de ska? I utställningen "Bamse och Dundermysteriet" får våra besökare följa Bamse och hans vänner på ett äventyr för att rädda miljön. Den 21 november öppnar vi utställningen och den 28 november bjuder vi in till familjedag med massor av kul aktiviteter för stora och små. Utställningen Bamse och Dundermysteriet handlar om hållbarhet ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Målgruppen är främst barn från förskoleklass upp till årskurs tre. Utställningen har utvecklats i samarbete med BAMSE Förlaget, Egmont Kärnan Bamseredaktionen, Kolmårdens Djurpark. Hyresbostäder och Sparbanksstiftelsen Alfa har bidragit till finansieringen av projektet. Genom Hyresbostäder fick Arbetets museum under sommaren kontakt med en grupp barn på Diamantens fritids i Navestad. Barnen har varit mycket delaktiga i utställningen. - Genom barngruppen fick vi värdefull input om deras syn på karaktärerna i Bamse, men vi fick också testa kunskapsnivån vad gäller hållbarhetsfrågor för att veta vad som skulle kunna fungera i utställningen, berättar Josefine Höijer, producent. Barnens tankar och idéer blev teckningar som gav vägledning i berättelsen och gestaltningen av den. Utställningen tar sin början i Farmors kök, tar vägen genom Lille Skutts morotsland och vidare till Skalman och Skalmans kikare där vi börjar ana förklaringen till mysteriet. Med hjälp av båten Viktoria förs vi till slutdestinationen – Fjärilsön – där Krösus Sork har ett finger med i spelet. - Att besöka Bamseutställningen ska kännas som att gå in i en serietidning. Barnen får med hjälp av Bamse och hans vänner lösa mysteriet och tillsammans hitta på smarta lösningar för att rädda miljön, avslutar Josefine Höijer.

OM INVIGNING 21/11 OCH FAMILJEDAG 28/11

Utställningen öppnar den 21 november. Vid invigningen medverkar såväl samarbetspartners som Diamantens fritids. En vecka senare, lördagen den 28 november, bjuder Arbetets museum tillsammans med samarbetspartners, in till familjedag! Då fylls hela museet med aktiviteter och Bamse själv finns givetvis också på plats.

MER INFORMATION

På vår hemsida finns mer information om utställningen: http://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/bamse/

Butik

Veckans erbjudande: Lyktor

Lysa upp vintermörkret med våra fina lyktor! Vi erbjuder 20% i veckan, erbjudandet gäller t.o.m. 29/11 och kan ej kombineras med andra rabatter.

Öppettider

Öppet alla dagar 11-17 Fri entré

Avvikande öppettider

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

I Framtidsland tar vi sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Café Strykjärnet

Öppet alla dagar 11-17

Lättare rätter, kaffe och andra godsaker!

Barn & familj

På Arbetets museum finns det saker att göra för alla åldrar.

Förutom att se utställningar och delta i våra lovaktiviteter finns alltid även andra aktiviteter för barn. På helgerna öppnar vi Kreativa verkstaden där du kan pyssla, rita och skapa! Men du kan också bli en museideckare – då får du hjälpa vår maskot Myran att leta rätt på saknade bilder som gömmer sig i huset. Museideckarspåret är öppet alla dagar och finns för både små och stora barn.

Workshop: Hållbar framtid

Boosta ert hållbarhetsarbete!

Arbetets museum har i samarbete med Envima, Crearum och Juste a’Fair skapat ett nytt utvecklingskoncept för företag som vill nå längre med sitt hållbarhetsarbete – för att utveckla sin miljöpolicy eller upprätta en strategi för sitt arbete med CSR. Med inspiration i utställningen Framtidsland har vi tagit fram en utvecklande workshop för företag som vill ta sitt hållbarhetsarbete till nya höjder och skapa nya affärsmöjligheter. Med hjälp av duktiga pedagoger hämtar ni först inspiration till ert arbete i utställningen. Under ledning av kompetenta workshopledare inom hållbarhetsfrågor, utvecklingsprocesser och nytänk får ni sedan arbeta med just det ni behöver så att dagen hos oss ger resultat!

Work with sounds

Sök i databasen med över 250 industriljud!

Work with sounds är ett EU-projekt där utrotningshotade ljud från industrisamhället spelas in för publicering i en open-source databas. Ljudfilerna åtföljs av metadata där ursprung deklareras och autenticitet garanteras. Tanken är att ljuden ska komma till användning, exempelvis i undervisning och inom spel- och musikindustrin. I projektet har vi en stor fördel av vårt nära samarbete med landets 1450 arbetslivsmuseer.

Konferens på
Arbetets museum

Gör bokningsförfrågan

EWK-museet

En permanent utställning om en av Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

icon-restaurang

Restaurang Laxholmen

Dagens meny:

Fiskgratäng a la Björkeby med potatismos.

Picklesfylld köttfärslimpa, gräddsås & rostad potatis.

Vegetariska samt dagens extra rätter.

Skola

Välkommen till Arbetets museum med din grupp! Här kan ni delta i någon av våra visningar eller workshops.

Arbetslivsmuseer

Bevarar industrisamhällets kulturarv och berättar om arbetsplatser som inte längre existerar.

Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades. Under den första industrialiseringen lokaliserades arbetet till platser där det fanns strömmande vatten som kunde ge energi till maskinerna eller andra lokala förutsättningar för driften. Många av arbetslivsmuseerna finns därför på mindre orter eller landsbygd och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet.

Visning

Vill du boka en visning av någon av våra utställningar?

Gör visningsförfrågan

Historien om Alva

Utställning om Alva Carlsson som arbetade i 35 år i Strykjärnet.

Alva arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962. Hennes berättelse ligger till grund för arbetets museums enda permanenta utställning. I det gamla trapphuset kan du följa historien om byggnaden ”Strykjärnet” och om de människor som arbetat här, skildrat genom en kvinnas liv­.

Om Arbetets Museum

En nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor.

Läs mer

Besökstips!

Skoindustrimuseet i Kumla

Svenska Skoindustrimuseet är beläget i Kumla cirka 2 mil utanför Örebro. Här visas utställningar om skoindustrins utveckling och svenskt skomode från 1880 och framåt. I byggnaden finns också en gammal skofabrik bevarad – där tillverkas och säljs skor än idag.