EWK-priset till Julie Leonardsson
EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren.
Bakom EWK-priset står Dagens Arbete och EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum.
”Jag har följt Julie alltsedan 70-talet. Det känns extra kul att äntligen får dela ut EWK-priset till honom, eftersom han har varit uppe för diskussion i juryn vid ett flertal tillfällen”,
Torbjörn Österholm, EWK-prisjuryns ordförande
Juryns motivering lyder:
”Håkan ’Julie’ Leonardsson är en politiskt spetsig satiriker som bland annat gisslar makthavare i myllrande teckningar med många detaljer. Flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen där han medverkat i flera decennier. Hans gärning ligger väl i linje med EWK:s ställningstagande för den vanliga människan.”
Maktens ständige utmanare
Julie, född 1943 i Smedjebacken, bor numera i Kopparberg. Han är utbildad på Konstfack och som 34-åring gick han direkt från utbildningen till att illustrera barnprogram för SVT, något han själv kallar rena turen. Julies teckningar om makthavare i öst och väst går inte att ta miste på. De är myllrande, fulla av detaljer och håller länge för betraktaren. Hans bilder har publicerats i en mängd böcker och tidningar genom decennierna, inte minst i Dagens Arbete där han har varit verksam i 27 år.
Julie träffade själv aldrig EWK men har alltid haft en relation till honom. ”Min far Gustaf och EWK vann en tävling 1937 om att teckna av Ingrid Bergman”, säger han.
Om att tilldelas EWK-priset fortsätter han:
”Jag har fått en hel del priser, men EWK-priset gjorde mig extra hedrad. Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset.”
Tecknandet har Julie, liksom EWK, sysslat med sedan barnsben. Det sociala livet i Smedjebacken i Dalarna har präglat honom mycket, även om han sedan dess har bott på många ställen i landet. Förutom EWK är han mycket förtjust i Rit-Ola, Bertil Almqvist och Erik Hermansson.
Om EWK-priset
EWK-priset om 10 000 kronor instiftades år 2000 och delas i dag ut av Dagens Arbete och EWK-sällskapet i samarbete med Fullersta Gård och Arbetets museum. Årets pris delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.
Tidigare vinnare:
- 2000: Riber Hansson
- 2001: Finn Graff
- 2002: Janusz ”Mayk” Majewski
- 2003: Leif Zetterling
- 2005: Siri Dokken
- 2008: Ulf Frödin
- 2010: Sara Granér
- 2011: Robert Nyberg
- 2012: Magnus Bard
- 2013: Liv Strömquist
- 2014: Lars-Erik ”Lehån” Håkansson
- 2015: Saad Hajo
- 2016: Jonathan ”Zapiro” Shapiro
- 2017: Charlie Christensen
- 2018: Max Gustafson
- 2019: Karin Sunvisson
- 2020: Doaa el-Adl
- 2021: Ann Telnaes
Upptäck fler nyheter
Arbetets museum söker berättelser om kärlek online
Har du träffat din partner genom en dejtingapp, eller har det blivit mer svajp än kärlek? Har du någon gång...
Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare
Nu kan vi äntligen avslöja att Mohammad Sabaaneh är årets EWK-pristagare! Den palestinske satirtecknaren kommer att motta priset på Fullersta...
Nominera Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra!
"Sveriges arbetslivsmuseer skulle inte kunna drivas utan otaliga eldsjälar i föreningsliv och civilsamhälle. Ofta drivs museerna ideellt och är beroende...
Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum
Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.