Vernissage: Arven efter varven

Välkomna på vernissage! Fotografen Lena Öritsland och journalisten Maria Bard medverkar. Förfriskningar. Kl 14.30 håller Lena Öritsland i en visning av utställningen.

10 februari 2024
14:00 15:30
Plan 7

Välkomna på vernissage! Fotografen Lena Öritsland och journalisten Maria Bard medverkar. Förfriskningar. Kl 14.30 håller Lena Öritsland i en visning av utställningen.

OM UTSTÄLLNINGEN ”ARVEN EFTER VARVEN”

Hur var det att arbeta under varvsepoken i Göteborg? Här varvas nytagna porträttbilder och citat från före detta varvsarbetare med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och inventarier som fanns kvar på Götaverken Cityvarvet år 2015.

I över ett sekel ljöd slagen från arbetet på varven som hjärtslag genom Göteborg. Här tillverkades och reparerades fartyg åt hela världen. När varvsindustrin stod på sin topp, mot slutet av 1960-talet, hade de fyra varven Götaverken, Lindholmens varv, Eriksbergs Mekaniska Verkstad och Götaverken Arendal uppemot 15 000 anställda. Idag är samtliga varv nedlagda och utsålda, men minnena och berättelserna lever kvar.

Med egna yrkesskolor, sjukvård och inte minst en omfattande förenings- och fritidsverksamhet, var varven som ett samhälle i samhället. Historien om varven är också berättelsen om industrialismens, fackets och arbetarrörelsens genombrott. Arbetet kunde vara hårt och riskfyllt, men kamratskapet och yrkesstoltheten fick många att stanna under många år. I utställningen får du en inblick i hur arbetslivet kunde vara. Kvinnor och män, arbetare och tjänstemän i en mängd olika yrkeskategorier berättar om både vardagliga och dramatiska minnen från deras yrkesliv.

Fotograf: Lena Öritsland
Text och ljud: Maria Bard

Utställningen är producerad av Sjöfartsmuseet Akvariet, i samverkan med LO och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!