Slummen får sin hämnd

Kl: 18:00 – 19:30 Författaren och svenskättlingen Carl Sandburg drömde om ett demokratiskt Amerika. Nu gästar Pierre Schori museet för att berätta om honom och sin bok ”Slummen får sin hämnd” Berättelsen om författaren Carl Sandburg är historien om ett USA i dynamisk förändring. Den är också en amerikansk odyssé om en ung pojkes uppbrott […]

10 maj 2023 10 maj 2023
18:00 19:30

Kl: 18:00 – 19:30

Författaren och svenskättlingen Carl Sandburg drömde om ett demokratiskt Amerika. Nu gästar Pierre Schori museet för att berätta om honom och sin bok ”Slummen får sin hämnd”

Berättelsen om författaren Carl Sandburg är historien om ett USA i dynamisk förändring. Den är också en amerikansk odyssé om en ung pojkes uppbrott från familj och fattigdom, driven av frihetslängtan och obändig tro på framtiden.

Sandburg blev den förste heltidsanställde ombudsmannen i USA:s växande socialdemokratiska arbetarrörelse. Han uppmanades av president Roosevelt att bli kongressledamot, tog strid mot president Eisenhower om den svenska socialismen och synden, stödde John F. Kennedy och den svarta medborgarrättsrörelsen och engagerade sig mot kalla kriget. Sandburg hör också till de amerikanska diktare som ofta citerats av Olof Palme, liksom av Barack Obama, och av författare som Harry Martinson och Ernest Hemingway förordades han till Nobelpriset.

Genom dikten framförde Sandburg sitt radikala rättspatos och samhällsengagemang. Han såg gangstern döda och gå fri att döda igen, han såg hungern i barnens ögon och hos utslitna män och kvinnor ur arbetarklassen. Men han såg också ett möjligt annat Amerika.

Pierre Schori är författare och har tidigare varit politiker och diplomat. Han har bland annat skrivit böckerna ”Olof Palme: den gränslöse reformisten” och ”Draksåddens år: 11 september, Irakkriget och världen efter Bush”.

Arrangeras i samarbete med ABF.


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!