Hur fri är kulturen?

Välkommen till ett panelsamtal om begreppet armlängds avstånd och kulturpolitisk styrning!

6 mars 2024
18:30 20:00
Plan 6

ETT SAMTAL OM ARMLÄNGDS AVSTÅND OCH KULTURPOLITISK STYRNING

Hur fri kan och vill kulturen vara i förhållande till politikers och tjänstemäns mål och ambitioner? Finns det ett berättigat demokratiskt inflytande på kulturskapandet utifrån att den bekostas till stor del med allmänna medel? Var går gränsen för det inflytandet? Och behöver vi en politiskt beslutad kulturkanon?

Det här är några frågor som på senare tid fått ökad aktualitet. Vi har inte längre politisk konsensus om att politiken inte direkt ska påverka konstens och kulturens innehåll. Hur ska man förhålla sig till det?
Kvällen inleds med att Susanna Dahlberg, VD på Riksteatern, ger en kunskapsbakgrund till begreppet ”armlängds avstånd”. Därefter följer ett panelsamtal där Susanna Dahlberg samtalar med Lars Stjernkvist (S), f d ordförande i kommunstyrelsen i Norrköping, Per Larsson (KD), ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Östergötland samt Niklas Cserhalmi, museidirektör vid Arbetets museum.
Fler namn kan tillkomma. Vi hoppas naturligtvis även att publiken medverkar med inlägg och frågor.

Varmt välkomna!

Fri entré, ingen föranmälan. Arrangeras av Riksteatern Östergötland och Arbetets museum.

(Bild från föreställningen Euphoria. Foto: Markus Gårder)


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!