Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetsmyra 2020:

Erling Andersson

”Arbetets museums vänförening har beslutat att utmärkelsen 2020 går till Erling Andersson, Derome Trä & Nostalgimuseum, för hans mångåriga arbete och engagemang med att bygga det innehållsrika museet. Museet belyser den enorma förändring som skett i den svenska såg- och träindustrin.”

Ett helt liv med trä har Erling Andersson bakom sig. På Derome Trä & Nostalgimuseum visas hur det mångsidiga materialet kan användas och hantverkets utveckling. Även om Erling fyllt 80 år och lagt ned många tusen arbetstimmar är han i full gång med att planera framtida utställningar.

På 1980-talet började Erling Andersson leta upp och samla in äldre maskiner och verktyg från mindre snickerier och sågverk. Han ägnade otaliga kvällar och helger åt att köra tunga lass hem till det lilla samhället Derome utanför Varberg. Mycket av det han samlat in går nu att se på museet han byggt upp, en insats som verkligen krävt en arbetsmyra.

– Det var fantastiskt roligt med priset, speciellt med tanke på att det är i konkurrens med så många andra eldsjälar runt om i landet. Det känns som en belöning för allt slit, men sporrar också till att göra ännu mer!

Bland Erlings hopsamlade 300 maskiner och 8 000 verktyg finns allt från en specialsåg för extra tjocka stockar till maskiner som gör smal rundstav. Liksom utrustning för att tillverka stolsitsar, träskor och bearbeta trä på andra finurliga sätt.

– Jag har alltid samlat, som liten var det mynt och frimärken. Men när jag började jobba i min pappas sågverk väcktes intresset för trä, och det har hållit i sig sedan dess.

Starten för museet blev en stor lada till en gammal prästgård han köpte. Men sedan 1991 har verksamheten växt rejält. Utställningarna kretsar inte bara kring äldre maskiner och handverktyg. Här finns nu även en nostalgidel som visar hur människor bodde förr och en gammal skolsal, liksom ett flertal vagnar, vattenhjul och en träkonsthall med hundratals konstverk i olika tekniker och träslag.

– Vissa säger lite skämtsamt att jag planerar nya hus innan jag har byggt klart det jag håller på med. Men jag vill hela tiden göra museet större och få plats med mer av samlingarna.

Nu har Erling en person anställd som ska utveckla museet till ett ännu bättre besöksmål, liksom en konstnär som tillverkar saker i trä. Så lite har arbetsmyran trappat ned, men han är i högsta grad aktiv i allt som är på gång. Hantverkare flyttar runt maskiner i basutställningen som nyöppnar sommaren 2020, och i en annan lokal är tanken att visa nya utställningar av bland annat jordbruksredskap och modeller av förhistoriska tekniker för att bearbeta trä.

– Jag tänker på museet hela tiden. Hur vi ska lösa olika saker, och vad det kommer att kosta. Det är så svårt att låta bli…

Om utmärkelsen Årets Arbetsmyra: Bakom utmärkelsen Årets Arbetsmyra står Arbetets museums vänförening. Genom att utse Årets Arbetsmyra vill vänföreningen tacka och uppmuntra alla fantastiska kulturarvsbevarare.

Text och foto: Andreas Nilsson.

Du kan nominera!

Skicka nomineringen senast 15 sept 2022:
nominering@arbetetsmuseum.se
Eller till:
Årets Arbetsmyra
Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
OBS! Inskickat material returneras ej

Läs mer här

Tidigare myror

  • 2021 Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum
  • 2020 Erling Andersson, Derome Trä & Nostalgimuseum
  • 2019 Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik
  • 2018 Börje Samuelsson, Råås kvarn
  • 2017 Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
  • 2016 Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Jvg
  • 2015 Mimmi Mickelsen, MUMA
  • 2014 Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
  • 2013 Kjell Nordeman, Sv Ångbåtsför.

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Lars-Olof Johansson
Löten 2
610 27 Vikbolandet

Tel: 070-659 42 64
Mail: lars-olof.johansson@sv.se