Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetsmyra 2023:

Göran Persson

”Arbetets museums vänförening har beslutat tilldela Göran Persson Vissefjärda Hembygdsförening utmärkelsen årets arbetsmyra 2023.”

 

 

”Vissefjärda Hembygdsförening kunde 1988 överta Kyrkeby bränneri med en unik miljö med byggnadsminnesmärkta byggnader och maskiner från 1800-talet.  Göran Persson har varit spindeln i nätet när hembygdsföreningen efter ett omfattande och ideellt arbete åstadkommit att bränningen med anor från 1700 talet nu åter är i drift. Om än i en mindres kala med ett exklusivt sortiment som säljs via Systembolaget. Det enda museum i landet som har sitt eget brännvin! Besökarna får inblick i sprittillverkningen och dess historia, kan beställa provsmakning och får veta hur processen går till idag. Göran ger visningar, håller i provningar, sköter stor del av ruljangsen kring bokningar, fastigheter och arrangemang. Detta med en fin publikkontakt och hjärtlighet. En riktig arbetsmyra.”

Göran, själv uppvuxen och bosatt i Vissefjärda, beskriver bränneriet som en naturlig del av orten under uppväxten. Exakt när bränneriet startade är svårt att veta men år 1771 har Kyrkeby bränneri satt som sin startpunkt – det året då kung Gustav III passerade Kyrkeby och personligen gav dem tillstånd att fortsätta bränna brännvin.

 

Text: Ida Rådegård. Fotograf: Ida Rådegård.

Tidigare myror

  • 2022 Sven Gustavsson, Torstamåla Torvmuseum
  • 2021 Östen Runelind, Pythagoras Industrimuseum
  • 2020 Erling Andersson, Derome Trä & Nostalgimuseum
  • 2019 Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik
  • 2018 Börje Samuelsson, Råås kvarn
  • 2017 Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
  • … med flera

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Lars-Olof Johansson
Löten 2
610 27 Vikbolandet

Tel: 070-659 42 64
Mail: lars-olof.johansson@sv.se