Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetsmyra 2019:

Åsa Orrmell

”Arbetets museums vänförening har beslutat att utmärkelsen 2019 går till Åsa Orrmell, Wallåkra Stenkärlsfabrik för hennes engagemang och mångåriga arbete med att ruska liv i, utveckla, levandegöra och sprida det kulturella arvet om det keramiska hantverket.”

Ända sedan hon första gången kom till Wallåkra Stenkärlsfabrik har Åsa Orrmell haft en vision för den unika kulturhistoriska miljön. Efter 30 år och tusentals arbetstimmar har Årets Arbetsmyra gjort drömmarna verkliga. Här kan besökare lära sig om de välkända kärlen som förr fanns i alla svenska hem.

Fabriken ligger vackert i en lummig lövskog kring Råån. Men när Åsa kom hit 1988 var den fallfärdig, med tegelväggar och skorsten som höll på att rasa. Även om det varit kontinuerlig produktion här sedan 1864 hade tidigare ägare saknat tid och pengar till underhåll. Ändå köpte hon fabriken tillsammans med två nyblivna vänner.

– Att bli Årets Arbetsmyra är jätteroligt, speciellt för att någon sett att jag inte bara arbetar mycket utan även har en vision. Redan från början ville jag bygga upp en verksamhet som ger intäkter och möjlighet att anställa personal för att kunna genomföra allt jag ville. Idag är Wallåkra ett modernt företag med kulturhistorisk förankring.

Leran vid Råån var först en biprodukt från kolbrytningen på platsen. Snart blev även leran värdefull eftersom att den passade för att bränna hållbara, praktiska och vackra kärl.

– Av de sex stenkärlsfabrikerna i nordvästra Skåne, varav Höganäs var störst, är Wallåkra idag den enda kvar som fokuserar på att förmedla helheten och historien kring tillverkningen.

Och de historiska rötterna går långt tillbaka. Ett stenkast bort har fotavtryck från dinosaurier hittats, och barn kan gå ett dinosauriespår för att lära sig mer om miljön kring fabriken. Besökare kan också stanna upp och njuta av kulturmiljön över en god bit mat. Krogen som Åsa låtit bygga gör även att Wallåkra kan ta emot konferenser som lockar grupper som kanske inte skulle kommit hit annars.

Åsa brukar kalla sig fabrikör, vilket innefattar många roller; ägare, konstnärlig ledare, entreprenör, kulturarvsarbetare, krögare, krukmakare… En stor arbetsinsats var bygget av en ny brännugn för några år sedan. Åsa lyckades bland annat få stöd från två kungar – både Carl XIV Gustaf och fotbollsspelaren Henke Larsson som skickade en check från Barcelona där han spelade då.

Även om Åsa trivs i den dagliga driften släpper hon inte visionen om att Wallåkra ska leva vidare. Hon har nu anställt en kulturarvsexpert för att hitta möjligheter att berika och bevara kulturarvet in i framtiden.

– Jag vill göra allt jag kan för att platsen, miljön och historien ska föras vidare till nästa generation, så att besökare kan fortsätta att njuta och lära av den.

Om utmärkelsen Årets Arbetsmyra: Bakom utmärkelsen Årets Arbetsmyra står Arbetets museums vänförening. Genom att utse Årets Arbetsmyra vill vänföreningen tacka och uppmuntra alla fantastiska kulturarvsbevarare.

Text och foto (mitten): Andreas Nilsson. Foto t.v. samt t.h.: Wallåkra stenkärlsfabrik

Du kan nominera!

Skicka nomineringen senast 15 sept 2019:
nominering@arbetetsmuseum.se
Eller till:
Årets Arbetsmyra
Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping
OBS! Inskickat material returneras ej

Läs mer här: Årets Arbetsmyra

Tidigare myror

  • 2018 Börje Samuelsson, Råås kvarn
  • 2017 Bosse Nilsson, Loos koboltgruva
  • 2016 Ylva Bokgren, Anten-Gräfsnäs Järnväg
  • 2015 Mimmi Mickelsen, Museispårvägen Malmköping
  • 2014 Kerstin Bergström, Skonarna Vega och Linnéa
  • 2013 Kjell Nordeman, Sveriges Ångbåtsförening

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Li Teske
Reenstiernagatan 66
602 12 Norrköping

Tel: 070–948 10 33
Mail: teske@telia.com