Årets Arbetslivsmuseum 2024 utnämnt

Vi är glada att berätta att K. A. Almgren sidenväveri & museum är Årets Arbetslivsmuseum 2024! En mer än värdig vinnare som i många år arbetat för att synliggöra kvinnorna inom textilindustrin och föra vidare kunskapen om hantverket till nästa generation.

K. A. Almgren sidenväveri & museum

– Vi känner oss glada och hedrade! För några år sedan påbörjade vi ett långsiktigt utvecklingsarbete här på sidenväveriet. Vi ville lyfta fram kvinnorna inom textilindustrin, ta fram nyskapande pedagogiska program för skolan och inte minst säkerställa att kunskapen att väva vid de gamla jacquardvävstolarna levde vidare. Nu har vi kommit långt i detta arbete och att tilldelas denna fina utmärkelse betyder jättemycket för oss!

Anna Hedtjärn Wester, museichef på K. A. Almgren sidenväveri & museum

Idag tillverkas nästan ingen textil i Sverige längre, men på K. A. Almgren sidenväveri & museum i Stockholm går maskinerna fortfarande varma. Här, på Nordens enda kvarvarande aktiva sidenväveri, vävs sidentyger och band på originalmaskiner i sin ursprungliga fabriksmiljö från 1860-talet.

K. A. Almgren sidenväveri & museum är också en plats för utställningar och program där samtid och historia möts. Det mångåriga och gedigna arbetet med att lyfta fram kvinnors arbetsliv samt museets pedagogiska arbete är ett av många skäl till att det nu får utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum.

Varför inte besöka denna Södermalmspärla under Stockholm Craft Week som pågår just nu?


Upptäck fler nyheter

En mosaik av bilder från några av de antagna i årets dokfotosalong, tillsammans med texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024: Tidsresor"

Här är årets deltagare i Dokfotosalongen

Förväntan var stor på museet när ansökningarna till årets Dokfotosalong skulle räknas in. Söktrycket har återigen varit rekordhögt – faktiskt...

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.