Arbetets museum vinner Det gyllene förstoringsglasets skolpris 2024

Sedan 2018 har Arbetets museums turnerande utställningar satt fokus på källkritik och källtillit på skolor, bibliotek och arbetsplatser i hela landet. Nu tilldelas vi Det gyllene förstoringsglaset för vårt arbete. ”Det känns fantastiskt och peppar oss att jobba ännu hårdare för källkritiksfrågorna”, säger vår museichef Niklas Cserhalmi.

Internetstiftelsen

”Det gyllene förstoringsglaset” har delats ut sedan 2017 till personer, initiativ eller organisationer som har gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Priset delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån i samband med Källkritikens dag, den 13 mars, varje år.

Arbetets museum får nu ta emot Det gyllene förstoringsglasets skolpris för hela sitt initiativ inom källkritik, men i synnerhet för de satsningar som är inriktade mot barn och unga. Juryns motivering lyder:

”Det gyllene förstoringsglaset 2024 tilldelas Arbetets museum för sitt metodiska och nytänkande arbete med källkritik, källtillit och MIK-frågor i flera format för flera olika åldrar. Med sina utmärkta mobila utställningar har Arbetets museum lyckats med att skapa samtal kring källkritik bland barn och de som arbetar med barn, inte bara lokalt utan också på skolor och bibliotek i hela landet.”

På museet är glädjen stor i dag. Vår museichef Niklas Cserhalmi säger:

Att få ta emot Det gyllene förstoringsglaset känns fantastiskt och peppar oss att jobba ännu hårdare för källkritiksfrågorna. Vi ser medie- och informationskunnighet som avgörande för att främja ett demokratiskt samhälle. Därför söker vi också stöd för ett permanent Demokratilabb på Arbetets museum, så att vi kan jobba vidare med frågorna på bred front.

Samarbeten med Bamse, bibliotek och myndigheter

Sedan 2018 har Arbetets museum satt fokus på källkritik genom en rad hyllade vandringsutställningar för skolor, bibliotek och arbetsplatser som turnerat i Sverige och internationellt. De senaste i raden, ”Bamses Källspanare” och ”Välkommen in! – Demokrati för vuxna”, turnerar just nu till folkbibliotek och arbetsplatser runt om i landet. En framgångsfaktor i projekten är nära samarbete med biblioteksväsende, näringsliv, myndigheter och målgrupperna själva.

– Vårt ledord på museet är ”tillsammans med – inte bara för” och det genomsyrar allt vi gör. Det är en förutsättning för ett lyckat projekt att målgrupperna är med på tåget. Men vi hade heller inte kunnat göra verklighet av utställningarna utan våra samarbetsparter som stöttat med kunskap och finansiering. Vi vill tacka alla som bidragit till utställningarna – det här är ert pris också, säger Niklas Cserhalmi.

Fakta om utställningarna

Bamses Källspanare riktar sig till barn i åk F-3 och är framtagen av Arbetets museum tillsammans med barn ur målgruppen, Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont, med finansiering av Postkodstiftelsen. Utställningen invigs på Arbetets museum den 26 mars och öppnar för allmänheten den 27 mars. Mer om utställningen

Välkommen in! – Demokrati för vuxna riktar sig till arbetsplatser och är producerad av Arbetets museum i samarbete med TCO, LO, Region Östergötland och Norrköpings kommun, och har tagits fram med hjälp av referensgrupper från olika yrkeskårer runt om i Sverige. Projektet finansieras av Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF. Utställningen visas på Arbetets museum den 12–26 mars. Mer om utställningen

 


Upptäck fler nyheter

En mosaik av bilder från några av de antagna i årets dokfotosalong, tillsammans med texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024: Tidsresor"

Här är årets deltagare i Dokfotosalongen

Förväntan var stor på museet när ansökningarna till årets Dokfotosalong skulle räknas in. Söktrycket har återigen varit rekordhögt – faktiskt...

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.