Om vännerna
Arbetets museums vänner bildades 1991 i samband med museets öppnande. Vänföreningens syfte är att främja och stödja Arbetets museum genom att informera om museets verksamhet och att medverka i olika arrangemang. Vänföreningen anordnar också egna program. Du kan välja mellan enskild eller familjemedlem.
Som medlem får du inbjudningar till kommande vernissage och andra evenemang på museet direkt till din inkorg. Vänföreningens medlemmar får dessutom 10% rabatt på alla varor i museets butik.
Bli medlem
För att bli medlem mejlar du ditt namn, adress och telefonnummer till nina.weibull@arbetetsmuseum.se eller skickar ett brev till:
Arbetets museum Laxholmen 602 21 Norrköping
Medlemsavgift
Ange om du vill vara en enskild eller familjemedlem. Enskild medlem: 150 kr Familjeavgift*: 200 kr Mindre organisationer och företag: 500 kr Större organisationer och företag: 1000 kr
* Alla i samma hushåll blir medlem i föreningen
Program
På grund av rådande pandemi kan vi i samband med årsmötet inte bjuda in alla medlemmar till en aktivitet, tex en visning av en utställning i museet, en föreläsning eller någon annat i närområdet. Inte heller erbjuda medlemmarna en utflykt. Dessa trevliga traditioner får vi återuppta igen när vi kan träffas säkert.
Tidigare medlemsaktiviteter:
Norrköpingsutflykt Museibesöken lördagen 9 november 2019 blev en riktig upplevelse! Föreningen Arbetets Museums vänner, under ledning av ordföranden Li Teske, gjorde en Norrköpingsutflykt. Första etappen gick till det fantastiska Skolmuseet i Oskarsskolan. Detta museum, unikt i Sverige, väckte både tankar och minnen hos de lite äldre besökarna. Låneskor åt dem som annars fick gå barfota var väl lite före vår tid, men skolradio och pedagogiska planscher väckte minnen – inklusive en med ett Östergötland där Norrköping var mycket större än Linköping! Stort tack till Sten Göte Svensson, Catharina Bodén, Lars Ander och Linnea Britse för spännande visning och trivsamt umgänge. Sedan gick promenaden vidare till Spårvägsmuseet på Stohagsgatan, där visningen leddes av eldsjälen Willy Forsström. Det är fantastiskt att man har lyckats bevara och restaurera så många gamla fina spårvagnar och samla massor av andra tillbehör och bilder till en suverän upplevelse. Låt oss gemensamt se till att Norrköpings kommun fortsätter ta ansvar för dessa unika samlingar!
Studiebesök på skonaren Vega En trevlig medlemsaktivitet: Vi var tio medlemmar som besökte skonaren Vega som var på besök i Norrköpings hamn. Det är två av våra medlemmar Kerstin och Egil Bergström som står bakom restaureringen av Vega. Kerstin och Egil berättade väldigt inspirerande för oss hur arbetet med Vega fortlöpt ända sedan de tog hand om båten. Kerstin utsågs också till Årets Arbetsmyra år 2014. Det är ett otroligt arbete och engagemang som de lägger och har lagt ned under åren. Vega har vunnit The Tall Ships Races två gånger. Under studiebesöket bjöds vi på kaffe och bullar i det forna lastrummet. Tack Kerstin och Egil för en intressant och trevlig stund på Vega!
Utflykten till Häfla och Simonstorp Den här gången åkte tio förväntansfulla museivänner på utflykt till Häfla Hammarsmedja och Brandkårsmuseet i Simonstorp. I Häfla tog Torbjörn Zimmerman emot och visade stolt upp hammarsmedjan. Han berättade brukets historia från att smedjan uppfördes 1682 tills verksamheten lades ner 1924. Hammarsmedjan är ett av Sveriges bäst välbevarade järnbruk med bruksmiljö och här finns flera unika föremål bland annat en stångjärnshammare, en räckhammare och en tyskhärd. Med olika metoder framställde man smidbart järn i 240 år. Vi besökte den gamla arbetarbostaden ”Grålus”, där man ser hur människorna vid bruket bodde. I ”Labbit”, där en gång smeder, drängar och andra tillresta gäster övernattade, hade Doris Zimmerman dukat upp härligt förmiddagsfika. Efter lunchstopp i Rejmyre tog vi oss an den imponerande samlingen av fordon på Brandkårsmuseet i Simonstorp. Håkan Hagström hälsade oss välkomna och guidade oss igenom 250 års historia. Museet har många olika rariteter från hand- och hästdragna kärror till motordrivna fordon från både ambulansens och brandkårens olika tidsepoker. Här finns allehanda brandkårsutrustning, redskap, kläder, slangar. Alla brandbilar och ambulanser som visas upp är körbara och används ibland vid olika evenemang och filminspelningar. På 1830-talet bildades den första frivilliga brandkåren i Sverige och under 1870-talet kom de första yrkesbrandkårerna. Tack Håkan, Torbjörn och Doris för en mycket intressant och trevlig dag!
Utflykten till Råås kvarn, Ydre Lördagen den 15 september åkte vi till Råås kvarn i Ydre där vi fick en rundvisning av Årets Arbetsmyra Börje Samuelsson. Efter studiebesöket på Råås kvarn åkte vi till Torpöns färjeläge vid Sommen och åt lunch. Där fanns även ett Naturum.
Årets arbetsmyra 2023
Göran Persson från Vissefjärda Hembygdsförening är Årets arbetsmyra 2023!
Varje år delar Arbetets museums vänförening ut det nationella priset ”Årets Arbetsmyra” för att uppmärksamma en enskild person bland alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv. I år är det nionde året priset utdelas.
Kontakt
Ordförande
Vänföreningen
Lars-Olof Johansson
Löten 2
610 27 Vikbolandet
Tel: 070-659 42 64
Mail: lars-olof.johansson@sv.se