Arbetets museums vänner bildades 1991 i samband med museets öppnande. Vänföreningens syfte är att främja och stödja Arbetets museum genom att informera om museets verksamhet och att medverka i olika arrangemang. Vänföreningen anordnar också egna program. Du kan välja mellan två typer av medlemskap – stödjande medlem eller aktiv medlem.

Stödjande medlem

Som stödjande medlem får du all aktuell information om museets utställningar och programverksamhet, samt vernissageinbjudningar direkt hem i brevlådan. Vänföreningens medlemmar får dessutom 10% rabatt på alla varor i museets butik.

Aktiv medlem

En grupp av aktiva museivänner bidrar med frivilliga insatser för museet. Din insats är värdefull, den sätter en extra guldkant på museets ordinarie verksamhet (inom ramen för vad det lokala facket har godkänt). Insatsen är meningsfull för såväl dig som museet.
 Som aktiv museivän kan du sprida information till vänner och arbetskamrater samt bistå som:

  • Funktionär vid olika evenemang
  • Stöd vid barnaktiviteter
  • Värd vid utställning
  • Extra värd vid utställningar och vernissager

Förutom roliga, stimulerande och berikande stunder på Arbetets museum får du som aktiv museivän, även fritt medlemskap i museets vänförening samt fri entré till museets avgiftsbelagda aktiviteter och arrangemang.
 Gruppen har regelbundna träffar på museet då man planerar och förbereder sin verksamhet, tittar på nya utställningar, umgås och hjälper museet att leva upp till sin vision: Arbetets museum skall vara en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor. Genom att frivilliga deltar aktivt öppnar Arbetets museum sin verksamhet för idéer utifrån, vidgar kontaktytorna och når därigenom nya besöksgrupper.

Bli medlem

För att bli medlem mejlar du ditt namn, adress och telefonnummer till nina.weibull@arbetetsmuseum.se eller skickar ett brev till:

Arbetets museum Laxholmen 602 21 Norrköping

Ange om du vill vara en stödjande eller aktiv medlem alternativt om ni är en stor eller mindre organisation/företag.

Avgift för stödjande medlemmar


Enskild medlem: 150 kr
Familjeavgift*: 200 kr
Mindre organisationer och företag: 500 kr
Större organisationer och företag: 1000 kr

* Alla i samma hushåll blir medlem i föreningen

Program

I samband med Årsmötet bjuds alla medlemmar in till en aktivitet, som kan vara en visning av en utställning i museet, en föreläsning eller någon annat i närområdet. Vartannat år bjuds medlemmarna in till en utflykt och vartannat år till en specialvisning, som genomförs under sept/okt.

Tidigare medlemsaktiviteter:

Studiebesök på skonaren Vega En trevlig medlemsaktivitet: Vi var tio medlemmar som besökte skonaren Vega som var på besök i Norrköpings hamn. Det är två av våra medlemmar Kerstin och Egil Bergström som står bakom restaureringen av Vega. Kerstin och Egil berättade väldigt inspirerande för oss hur arbetet med Vega fortlöpt ända sedan de tog hand om båten. Kerstin utsågs också till Årets Arbetsmyra år 2014. Det är ett otroligt arbete och engagemang som de lägger och har lagt ned under åren. Vega har vunnit The Tall Ships Races två gånger. Under studiebesöket bjöds vi på kaffe och bullar i det forna lastrummet. Tack Kerstin och Egil för en intressant och trevlig stund på Vega!

Utflykten till Häfla och Simonstorp Den här gången åkte tio förväntansfulla museivänner på utflykt till Häfla Hammarsmedja och Brandkårsmuseet i Simonstorp. I Häfla tog Torbjörn Zimmerman emot och visade stolt upp hammarsmedjan. Han berättade brukets historia från att smedjan uppfördes 1682 tills verksamheten lades ner 1924. Hammarsmedjan är ett av Sveriges bäst välbevarade järnbruk med bruksmiljö och här finns flera unika föremål bland annat en stångjärnshammare, en räckhammare och en tyskhärd. Med olika metoder framställde man smidbart järn i 240 år. Vi besökte den gamla arbetarbostaden ”Grålus”, där man ser hur människorna vid bruket bodde. I ”Labbit”, där en gång smeder, drängar och andra tillresta gäster övernattade, hade Doris Zimmerman dukat upp härligt förmiddagsfika. Efter lunchstopp i Rejmyre tog vi oss an den imponerande samlingen av fordon på Brandkårsmuseet i Simonstorp. Håkan Hagström hälsade oss välkomna och guidade oss igenom 250 års historia. Museet har många olika rariteter från hand- och hästdragna kärror till motordrivna fordon från både ambulansens och brandkårens olika tidsepoker. Här finns allehanda brandkårsutrustning, redskap, kläder, slangar. Alla brandbilar och ambulanser som visas upp är körbara och används ibland vid olika evenemang och filminspelningar. På 1830-talet bildades den första frivilliga brandkåren i Sverige och under 1870-talet kom de första yrkesbrandkårerna. Tack Håkan, Torbjörn och Doris för en mycket intressant och trevlig dag!

Utflykten till Råås kvarn, Ydre Lördagen den 15 september åkte vi till Råås kvarn i Ydre där vi fick en rundvisning av Årets Arbetsmyra Börje Samuelsson. Efter studiebesöket på Råås kvarn åkte vi till Torpöns färjeläge vid Sommen och åt lunch. Där fanns även ett Naturum.

 

Årets arbetsmyra 2019

Åsa Orrmell från Wallåkra Stenkärlsfabrik är Årets arbetsmyra 2019!

Varje år delar Arbetets museums vänförening ut det nationella priset ”Årets Arbetsmyra” för att uppmärksamma en enskild person bland alla de eldsjälar som genom sina insatser för våra arbetslivsmuseer bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv. I år var det sjätte året priset utdelades. Priset delades ut av vänföreningens ordförande Li Teske.

Kontakt

Ordförande
Vänföreningen

Li Teske
Reenstiernagatan 66
602 12 Norrköping

Tel: 070–948 10 33
Mail: teske@telia.com