Dokfotosalong 2024: Tidsresor

Varje människas liv är värt att berätta om. Dokfotosalongen är en plats för just detta – en arena för bildberättelser från hela Sverige, av kända och okända fotografer.

28 september 2024 12 januari 2025
Plan 7

”Med temat Tidsresor vill vi bjuda in deltagarna att blicka både framåt och bakåt. På så vis hoppas vi att Dokfotosalong 2024 blir en utställning som fördjupar vår förståelse för varandra och vår samtid.”

Josefine Höijer, intendent för Dokfotosalong 2024

Alla har en berättelse som är värd att berätta. Genom Dokfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma den dokumentära bilden och erbjuda en plattform för alla, oavsett om du är professionell fotograf eller amatör.

De bidrag som går vidare till salongen väljs ut av en jury bestående av representanter från Arbetets museum samt inbjudna experter. Bidragen är anonymiserade när juryn gör sitt urval.

Ansökan är stängd för i år

Ansökan till Dokfotosalong 2024 är nu stängd. Stort tack till alla er som har sökt!

Vad händer nu? Omkring vecka 21 publicerar vi en lista på antagna fotografer på den här sidan. Vi återkopplar då till samtliga sökande via mail, oavsett om du antagits eller ej.

Frågor? Kontakta fotosalong@arbetetsmuseum.se.

Årets tema

Årets tema för salongen är ”Tidsresor”. Vi lever i en tid i hisnande hastighet. I en motsägelsefull värld navigerar vi mellan revolutioner och innovationer, fakta och fejk, sammandrabbande världsbilder. Omvärlden och inte minst fotomediet står inför stora förändringar. Det är svårt att sia om hur framtiden kommer se ut om bara några år. Samtidigt ser vi ett stort intresse för vår historia.

– Med temat Tidsresor vill vi bjuda in deltagarna att blicka både framåt och bakåt. På så vis hoppas vi att Dokfotosalong 2024 blir en utställning som fördjupar vår förståelse för varandra och vår samtid, säger Josefine Höijer, intendent för Dokfotosalongen.

Som vanligt är det besökare till förra årets Dokfotosalong som fått lämna förslag till årets tema. Temat valdes ut bland över hundra inkomna förslag.

Årets jury

  • Alexander Mahmoud, DN-fotograf och vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2023
  • Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum
  • Johanna Haverlind, utställningschef och juryns ordförande, Arbetets museum

Tre stipendiater utses

Under utställningens visningsperiod utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. 


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.