Skoltävling! Uppmärksamma Källkritikens dag med Bamse och Arbetets museum

Den 13 mars är det dags för Källkritikens dag, en dag som uppmärksammar vikten av ett kritiskt förhållningssätt till information vi möter. Nu ordnar Arbetets museum en tävling tillsammans med Bamse och hans vänner, där ni kan sätta ljuset på källkritik i ert klassrum och samtidigt få chans att vinna en klassuppsättning av Bamses specialtidning om källkritik!

Rune Andréasson

Förslag på upplägg:

  1. Förbered genom att ladda ner vårt kostnadsfria studiematerial här:
    Tipsrunda med talonger (PDF 3,6 MB)
    ”Bamses skola: internet och källkritik” + diskussionsuppgift (PDF 1,5 MB)
  2. Läs ”Bamses skola: internet och källkritik” tillsammans i klassen eller låt eleverna turas om att läsa för varandra i par. Prata sedan om vilka sidor på internet som eleverna använder. Låt eleverna ge exempel på sidor som de använder och titta tillsammans på dessa sidor. Eleverna kan använda den blå rutan i ”Bamses skola: internet och källkritik” som diskussionsstöd för att kunna träna sig i att bli källkritiska medan ni granskar sidorna som eleverna använder sig av.
  3. Låt eleverna gå tipsrundan. Gå sedan igenom rätt svar i helklass.
  4. Genomför diskussionsuppgiften ”Att vara källkritisk” i klassen (diskussionsuppgiften finns i studiematerialet).
  5. Delta i utlottning av en klassuppsättning av Bamses specialtidning om källritik genom att mejla tre kluriga faktafel från elevernas lappar i diskussionsuppgiften till bamse@egmont.se senast den 31 mars. Skriv inom parentes vilken figur som respektive faktafel tillhör. Skicka även med klassens postadress.
  6. I maj 2024 koras tre vinnande klasser.

Att delta i tävlingen är helt kostnadsfritt. Självklart går det även bra att använda studiematerialet utan att delta i tävlingen. Lycka till!

Gryt Film

Ta med klassen till Bamses Källspanare på Arbetets museum

Vill ni fortsätta att utveckla er kunskap om källkritik i klassen? Då får ni inte missa ett besök i Arbetets museums nya utställning Bamses källspanare!

I utställningen får ni följa med Bamses vänner i en spännande berättelse där Bamse har anklagats för ett brott han inte begått. Med hjälp av vännerna i Bamses värld inspireras eleverna att reflektera över den information de nås av både i skolan och i hemmet.

Utställningen öppnar på Arbetets museum den 27 mars och riktar sig till de allra yngsta, F-3. Visningsstart 8 april. Välkomna att boka in ert besök redan idag!


Upptäck fler nyheter

En mosaik av bilder från några av de antagna i årets dokfotosalong, tillsammans med texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024: Tidsresor"

Här är årets deltagare i Dokfotosalongen

Förväntan var stor på museet när ansökningarna till årets Dokfotosalong skulle räknas in. Söktrycket har återigen varit rekordhögt – faktiskt...

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.