Idag är husets café Espresso House stängt pga installation av nytt brandlarm. Arbetet medför även en del stök och buller på entréplan. Vi ber om överseende med detta.

Papperslösas arbetslivserfarenheter

Intervjudokumentation med målet att fördjupa kunskapen om den informella arbetsmarknaden i Sverige och hur papperslösa personer själva tänker kring sin situation.

Papperslös är den som lever i ett land utan uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Uppskattningsvis lever 30 000–50 000 personer i papperslöshet i Sverige. Arbetets museum gjorde ett tiotal intervjuer med personer som arbetar eller har arbetat utan tillstånd i Sverige. 

Till insamlingen intervjuades även Sten-Erik Johansson som arbetar vid Fackligt center för papperslösa i Stockholm. I anslutning till projektet skrevs en magisteruppsats i etnologi, Efterlyst och eftertraktad – En diskursteoretisk studie av sju migranters erfarenheter från den informella arbetsmarknaden i Sverige av Johanna Övling.

Några av berättelserna från projektet kan du ta del av i vår digitala utställning ”Berättelser om att arbeta utan papper”.


Upptäck fler nyheter

Museiguide som katalog och app på vit botten

Dags att anmäla ditt museum till Museiguide 2024

Nu är anmälan öppen till Museiguide 2024! Museiguide ger en lättöverskådlig presentation av arbetslivsmuseer med bild, text, öppettider, och kontaktuppgifter....

De ställer ut i Dokfotosalong 2023

”Årets fotografer lyfter fram osynligt arbete på sätt vi inte hade kunnat föreställa oss. Det är fantastiska skildringar av både...

Bild på flera ark papper med Arbetets museums nya grafiska profil

Välkommen till vår nya webbplats!

Under våren har vi samarbetat med Hamrén Webbyrå för att ta fram en sprillans ny webbplats för museet. I samband...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.