Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I utställningen ”Möt blicken”, som öppnar på Arbetets museum den 14 mars, tar hon oss med på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild. Välkomna på pressvisning 12 mars!

Läs mer

Kaos är temat i årets Dokumentärfotosalong

Snart öppnar ansökan till årets upplaga av Arbetets museums Dokumentärfotosalong!

Läs mer

Snart öppnar Jobblabb – utställningen som ska nå alla femmor i Östergötland

Den 15 februari, lagom till sportlovet, öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Den 14 februari bjuder vi in pressen till förhandstitt och mingel. Välkomna!

Läs mer

Industriarbetares hårda vardag skildras i Svärta

​Den 23 november inviger Arbetets museum utställningen Svärta – svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74. Utställningen porträtterar människorna som arbetade inom svensk industri kring slutet av 60-talet och de hårda arbetsförhållanden som var deras vardag.

Läs mer

Nu avslöjar vi årets EWK-pristagare

Satirtecknaren och illustratören Karin Sunvisson tar emot priset på Arbetets museum den 16 november.

Läs mer

Här är vinnarna i Dokumentärfotosalong 2019

Nu kan vi avslöja att vinnarna i Arbetets museums Dokumentärfotosalong 2019 är Karin Thoring, Mats Gustafsson och Anna Björkegren. Fotograferna får ta emot ett stipendium om 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild.

Läs mer

Fotografer prisas på Arbetets museum

​Lördagen den 19 oktober klockan 14.00 slås dörrarna upp för Dokfotodagen 2019 på Arbetets museum. Det blir en dag fylld av prisutdelningar, föredrag, samtal, utställningar och mingel med fokus på den dokumentära bilden.

Läs mer

Stor barnsatsning öppnar till höstlovet

Lilla Arbetets – där har ni namnet på Arbetets museums nya utställning för barn och familj. Utställningen är en fantasifull lekmiljö där barn och vuxna tillsammans kan utforska, känna, se och höra. Intill utställningen kommer det finnas matsäcksrum, garderob, skötbord och barnvagnsparkering. Tanken är att hela våningsplanet ska bli en mötesplats för både skolor och barnfamiljer i Norrköping.

Läs mer

Sociala robotar tar plats på Arbetets museum

Den 5 oktober öppnar Hej robot! – en ny utställning om sociala robotar på Arbetets museum i Norrköping. I utställningen får besökarna bland annat samtala med den världsledande roboten Furhat som är utvecklad i Sverige.

Läs mer

Statarmuseet i Skåne är Årets Arbetslivsmuseum 2020

Nu står det klart att Statarmuseet i Skåne tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2020. Sverige har cirka 1 500 arbetslivsmuseer runt om i hela landet. Varje år utses ett av dem till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer.

Läs mer

Nu öppnar vi dörrarna för Dokumentärfotosalong 2019!

Lördagen den 7 september presenterar Arbetets museum Dokumentärfotosalongen för tredje året i rad. Där visas 140 bilder av inte mindre än 56 olika fotografer. Temat för årets salong är ”Ett annat sätt att se”, ett tema som Norrköpingsborna röstat fram. Utifrån temat har såväl etablerade fotografer som amatörer från hela landet ansökt om att medverka i årets salong.

Läs mer

Rörligt kulturarv på agendan i Almedalen

Transporthistoriskt Nätverk är på plats i Visby med flera programpunkter under Almedalsveckan 2019. På tisdagen kl. 13-14 diskuteras det rörliga kulturarvet av riksdagspolitiker och riksantikvarie Lars Amréus vid seminariet "Stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet på gång – hur påverkas myndigheterna?"

Läs mer

Årets vinnare av Dokumentärfotopriset är utsedda

Nu står det klart att Kristoffer Granath, Lina Scheynius och Ragnar Axelsson är årets vinnare av Dokumentärfotopriset.

Läs mer

Rekordmånga antagna i årets Dokumentärfotosalong – här är hela listan!

Nu står det klart vilka som ställer ut i Arbetets museums Dokumentärfotosalong 2019. "Aldrig någonsin har de fotografer som sökt till salongen samt de inskickade bilderna hållit en så hög nivå", säger Johanna Haverlind, juryns ordförande.

Läs mer

Rösträttsjubileum uppmärksammas med ny utställning

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Lagom till hundraårsjubileet öppnar utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning 14 juni!

Läs mer

Tjejerna tar tillbaka blicken i Girls, Girls, Girls

Den 25 maj öppnar konstnären Julia Peirones utställning Girls, Girls, Girls på Arbetets museum i Norrköping. Med fokus på unga kvinnor utforskar hon frågor om identitet och den fotografiska bilden.

Läs mer

Utrotningshotade ljud på Arbetets museum

Vår värld förändras i snabb takt och tystnad är något sällsynt. Vi har nästan alltid ljud omkring oss. Men hur ofta tänker vi på att ljuden förändras över tid? Om detta handlar EU-projektet Sounds of Changes, som har vernissage på Arbetets museum i Norrköping på lördag.

Läs mer

Övergivna platser ställs i rampljuset

Den 18 maj öppnar fotografen Jan Jörnmarks utställning Övergivna platser på Arbetets museum. Utställningen tar avstamp i det mångåriga projektet med samma namn och innehåller fotografier som inte tidigare visats.

Läs mer

Försvunna jobb och framtidsyrken skildras i ny antologi

Från pärlfiske till pärlplattor, från skrivmaskiner till 3D-skrivare. Berättelser från ett arbetsliv i ständig förändring samlas i boken ”Vi drack vårt kaffe på toaletten” som släpps den 18 maj på Arbetets museum.

Läs mer

Demokratidag 2 maj i samarbete med #ViMåstePrata

Den 2 maj hålls konferensen "Demokrati som handling och idé" på Arbetets museum i Norrköping, en av ett flertal demokratidagar som arrangeras runt om i landet under 2019. Demokratidagarna genomförs i samarbete med det landsomfattande demokratistärkande projektet #ViMåstePrata.

Läs mer

Pressarkiv

mynewsdesk-logo

Vårt pressarkiv finner du på MyNewsDesk.

Följ Arbetets museum

Kontakt

Har du pressfrågor eller allmänna kommunikationsfrågor?

Kontakta vår kommunikatör via e-post: kommunikation@arbetetsmuseum.se eller tel. 011-23 17 09.