Prisade foton på hemmakontor blir stor utställning

PRESSVISNING | När pandemin pågick i Sverige fick frilansfotografen Daniel Nilsson en idé – att skildra hur arbetslivet förändrades för många av oss när vi blev tvungna att skapa arbetsplatser i våra hem. Nu har hans uppmärksammade fotoprojekt Hemmakontor blivit utställning på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning den 25 maj kl 13.

Läs mer

Nu visas äntligen ”Falckögas” tanter

PRESSVISNING | Är tanten utrotningshotad? Det tyckte i alla fall fotografen Bernt-Ola Falck, som under många års tid fångade tanter på bild i ett pärlband av intima, roliga och rörande porträtt. Nu visas denna bildskatt för första gången någonsin i utställningen Tanter! på Arbetets museum. Varmt välkomna på pressvisning torsdagen den 11 maj kl. 10.00 på Arbetets museum, plan 7.

Läs mer

Göran Persson i Vissefjärda är Årets Arbetsmyra

Det började som ett ”kulprojekt”, tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Hade det inte varit för Göran Persson och hans vänner skulle det kanske aldrig blivit av. Nu tilldelas han priset Årets Arbetsmyra för sitt arbete med Kyrkeby bränneri.

Läs mer

Serier och satir möter virkning och broderi på Arbetets museum

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Den 29 april öppnar hennes utställning med samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare" på Arbetets museum i Norrköping

Läs mer

Familjeaktiviteter på tapeten i årets Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

Läs mer

Nu öppnar ansökan till Dokfotosalong 2023: "Osynligt arbete"

Arbetets museums årliga hyllning till dokumentärfotografi är tillbaka med nytt namn: Dokfotosalong, kort och gott. För sjunde året i rad kan fotografer från hela landet söka till salongen, som slår upp portarna i september. Ansökan är öppen från 15 mars till och med 1 maj. Årets tema är ”Osynligt arbete”.

Läs mer

Arbetarnas egna vittnesmål tar plats på museum

PRESSINBJUDAN | Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Ändå får deras berättelser sällan ta plats i det offentliga rummet. Nu kommer vandringsutställningen Vi som arbetar med våra kroppar till Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning på torsdag 2 mars kl. 10.00!

Läs mer

Elegans övervinner allt i ny utställning på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Vad innebär det att vara en sapeur? Den prisbelönte fotografen Per-Anders Pettersson har undersökt en kongolesisk subkultur som går långt djupare än den märkesklädda ytan. Den 25 februari öppnar utställningen Les Sapeurs på Arbetets museum. Välkomna på pressvisning torsdagen den 23 februari kl. 10.00!

Läs mer

Snart öppnar UFO Norrköping!

PRESSINBJUDAN | Har du någonsin undrat om vi är ensamma i universum? Då är UFO Norrköping något för dig. Den 9 mars kl. 10.30 bjuder vi in pressen till en förhandstitt på vår nya utställning om ufo-fenomenet och dess oväntade koppling till Norrköping. Save the date!

Läs mer

Bamse och Skalman lär de yngsta om källkritik i Arbetets museums nya miljonsatsning

Nu sjösätter Arbetets museum ett nytt projekt med fokus på källkritik för de allra yngsta skolbarnen. Med hjälp av världens starkaste och snällaste björn och 3 miljoner kronor från Postkodstiftelsen ska museet skapa en vandringsutställning som turnerar till folk- och skolbibliotek runt om i landet.

Läs mer

Arbetets museum behåller fri entré

Med regeringens nya höstbudget kom besked om att den fria entrén på statliga museer tas bort – men på Arbetets museum blir den kvar. "Arbetets museum har alltid varit gratis att besöka och så kommer det förbli", säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

Läs mer

Ufo-fenomenet landar på Arbetets museum

Allt började med ett arkiv i en källarlokal. Ett verklighetens Arkiv X som blev startskottet för årets stora svenska äventyrsfilm. Nu bygger Arbetets museum UFO Norrköping – en utställning om fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv. Pressvisning hålls den 9 mars kl. 10.30 på Arbetets museum, plan 5. Save the date!

Läs mer

Arbetets museum skapar demokratiturné med Myndigheten för psykologiskt försvar

I dag inleder Arbetets museum ett nytt demokratiprojekt tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar. Samarbetet ska resultera i en vandringsutställning om demokratifrågor som vänder sig till arbetsplatser och mötesplatser runt om i landet.

Läs mer

EWK:s fredsbilder visas på Arbetets museum

Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör var en outtröttlig försvarare av fred och mänskliga rättigheter. Nu öppnar "I natt jag drömde…" på Arbetets museum – en utställning med EWK:s bilder kring ämnet fred. Välkomna på pressvisning torsdag 20 oktober kl. 10.00!

Läs mer

EWK-priset till Julie Leonardsson

EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren. Priset delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

Läs mer

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

Läs mer

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2022

PRESSVISNING | 38 fotografer från hela Sverige ställer ut i årets dokumentärfotosalong på Arbetets museum. Ta chansen att träffa några av dem – välkomna på pressvisning 1 september kl. 10.00!

Läs mer

De får årets Dokumentärfotopris

En DN-veteran, en tunbjörkare vid Skellefteå museum och en hängiven Rågsvedsskildrare: Anette Nantell, Krister Hägglund och Angelica Elliott tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris.

Läs mer

Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: stridsflygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, något som Transporthistoriskt Nätverk vill ändra på. Den 5 juli debatterar organisationen med riksdagspolitiker i Almedalen. 

Läs mer

De ställer ut i Dokumentärfotosalong 2022 – här är hela listan

Från Malmö till Älvsbyn, från Göteborg till Visby. Nu har juryn beslutat om 38 fotografer från hela Sverige som ställer ut på Arbetets museum i höst. Här är hela listan!

Läs mer

Kontakt

Har du pressfrågor eller allmänna kommunikationsfrågor?

Kontakta Anna Redmalm, kommunikationsansvarig.

Tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se