Snart öppnar UFO Norrköping!

PRESSINBJUDAN | Har du någonsin undrat om vi är ensamma i universum? Då är UFO Norrköping något för dig. Den 9 mars kl. 10.30 bjuder vi in pressen till en förhandstitt på vår nya utställning om ufo-fenomenet och dess oväntade koppling till Norrköping. Save the date!

Läs mer

Bamse och Skalman lär de yngsta om källkritik i Arbetets museums nya miljonsatsning

Nu sjösätter Arbetets museum ett nytt projekt med fokus på källkritik för de allra yngsta skolbarnen. Med hjälp av världens starkaste och snällaste björn och 3 miljoner kronor från Postkodstiftelsen ska museet skapa en vandringsutställning som turnerar till folk- och skolbibliotek runt om i landet.

Läs mer

Arbetets museum behåller fri entré

Med regeringens nya höstbudget kom besked om att den fria entrén på statliga museer tas bort – men på Arbetets museum blir den kvar. "Arbetets museum har alltid varit gratis att besöka och så kommer det förbli", säger Niklas Cserhalmi, museidirektör.

Läs mer

Ufo-fenomenet landar på Arbetets museum

Allt började med ett arkiv i en källarlokal. Ett verklighetens Arkiv X som blev startskottet för årets stora svenska äventyrsfilm. Nu bygger Arbetets museum UFO Norrköping – en utställning om fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv. Pressvisning hålls den 9 mars kl. 10.30 på Arbetets museum, plan 5. Save the date!

Läs mer

Arbetets museum skapar demokratiturné med Myndigheten för psykologiskt försvar

I dag inleder Arbetets museum ett nytt demokratiprojekt tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar. Samarbetet ska resultera i en vandringsutställning om demokratifrågor som vänder sig till arbetsplatser och mötesplatser runt om i landet.

Läs mer

EWK:s fredsbilder visas på Arbetets museum

Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör var en outtröttlig försvarare av fred och mänskliga rättigheter. Nu öppnar "I natt jag drömde…" på Arbetets museum – en utställning med EWK:s bilder kring ämnet fred. Välkomna på pressvisning torsdag 20 oktober kl. 10.00!

Läs mer

EWK-priset till Julie Leonardsson

EWK-priset för 2022 går till Håkan ”Julie” Leonardsson, en av landets vassaste satiriker och flerfaldigt prisad för sina verk i arbetarpressen. ”Är det något pris jag vill ha är det EWK-priset”, säger pristagaren. Priset delas ut på Fullersta gård i Huddinge den 17 november kl. 18.00.

Läs mer

Loos Koboltgruva är Årets Arbetslivsmuseum

Historien om Loos Koboltgruva i nordvästra Hälsingland är en berättelse om 1700-talets industriella framåtanda. Men också om ett lokalsamhälles vision och tusentals ideella arbetstimmar. Nu hyllas gruvmuseet med utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2023.

Läs mer

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2022

PRESSVISNING | 38 fotografer från hela Sverige ställer ut i årets dokumentärfotosalong på Arbetets museum. Ta chansen att träffa några av dem – välkomna på pressvisning 1 september kl. 10.00!

Läs mer

De får årets Dokumentärfotopris

En DN-veteran, en tunbjörkare vid Skellefteå museum och en hängiven Rågsvedsskildrare: Anette Nantell, Krister Hägglund och Angelica Elliott tilldelas 2022 års Dokumentärfotopris.

Läs mer

Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: stridsflygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, något som Transporthistoriskt Nätverk vill ändra på. Den 5 juli debatterar organisationen med riksdagspolitiker i Almedalen. 

Läs mer

De ställer ut i Dokumentärfotosalong 2022 – här är hela listan

Från Malmö till Älvsbyn, från Göteborg till Visby. Nu har juryn beslutat om 38 fotografer från hela Sverige som ställer ut på Arbetets museum i höst. Här är hela listan!

Läs mer

Elisabeth Ohlson tillbaka i Norrköping med id:TRANS

PRESSINBJUDAN | Syns du, så finns du. I historieskrivningen lyser transpersonernas berättelser med sin frånvaro. Nu visar Arbetets museum den omfattande utställningen id:TRANS, där bildkonstnären och fotografen Elisabeth Ohlson gör upp med detta osynliggörande. Välkomna på pressvisning onsdag 18 maj kl. 10.00.

Läs mer

Norrland–Stockholm tur och retur

PRESSVISNING | Mats Jonssons självutlämnande och skarpögda berättande har varit en hörnsten i seriesverige sedan 90-talet. Hans senaste serieroman "När vi var samer" har rosats av kritikerna. Nu gästar han Arbetets museum i Norrköping med utställningen "Norrland–Stockholm tur och retur". Välkomna på pressvisning torsdag 5 maj kl 10.00.

Läs mer

Sista chansen att söka till årets dokumentärfotosalong

Nu på söndag 24 april är sista ansökningsdag för den som vill ställa ut i årets Dokumentärfotosalong. Utställningen samlar fotografer från hela landet och går av stapeln på Arbetets museum varje höst. Alla över 18 är välkomna att söka – professionella fotografer, studenter och amatörer.

Läs mer

Ungas utställning om pengar och hållbarhet invigs

PRESSINBJUDAN | Måndag 25 april kl. 14.00 invigs utställningen "Pengar!" av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Omkring 600 ungdomar från Norrköping, Malmö, Stockholm och Göteborg har medverkat till projektet. Nu har du chans att träffa både medverkande ungdomar och projektmedarbetare. Varmt välkommen till Arbetets museum i Norrköping!

Läs mer

Sven i Emmaboda är Årets Arbetsmyra

På Torstamåla torvmuseum i Småland möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö. Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn bakom förvandlingen av den nedlagda torvfabriken. Nu utnämns han till Årets Arbetsmyra av Arbetets museums vänförening.

Läs mer

Stor guide till Sveriges dolda museiskatt

Du har sett skyltarna vid vägkanten. De lockar till museijärnvägar, bruksmiljöer eller gamla fästningar. Men hur ofta svänger du av och tittar närmare? Museiguide är en gratis app och katalog som ska få oss att hitta ut till Sveriges dolda museiskatt. Nu släpps årets upplaga av guiden.

Läs mer

Nu öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2022

Arbetets museums Dokumentärfotosalong är tillbaka för sjätte året i rad! Från 1 mars till och med 24 april kan fotografer från hela landet ansöka till salongen. Alla över 18 år är välkomna – professionella, studenter och amatörfotografer.

Läs mer

Nedlagda arbetsplatser och vittrande kustlinjer skildras på Arbetets museum

PRESSINBJUDAN | Den 17 februari öppnar två nya fotoutställningar signerade Kristoffer Granath på Arbetets museum. I ”Vissa dagar lever vi” möter vi berättelser inifrån arbetsplatser under nedläggning, bland dem kärnkraftverket i Barsebäck. I ”Erosion” skildras hur klimatförändringarna påverkar den skånska kusten. Varmt välkomna på pressvisning med Kristoffer Granath torsdag 17 februari kl 10.00.

Läs mer

Kontakt

Har du pressfrågor eller allmänna kommunikationsfrågor?

Kontakta kommunikationsansvarig på kommunikation@arbetetsmuseum.se eller tel. 011-23 17 09.