Pressinbjudan: Arbetets museum öppnar med ny utställning av Nina Hemmingsson

​Sedan i mars har Arbetets museum tagit emot förbokade besök till sina utställningar för barn och familj. Nu öppnar även övriga utställningar för bokning. Bland nyheterna finns Nina Hemmingssons nya utställning med den passande titeln ”Jag har väntat så länge”. ”Som att avlossa ett fyrverkeri i det mörker som det senaste året har inneburit”, säger intendent Carina Milde.

Läs mer

​Planera coronasäker semester med Sveriges största museiguide

Nu är Sveriges största museikatalog här igen! I Museiguide 2021 uppmärksammas 489 arbetslivsmuseer, fler än någonsin tidigare. Med hjälp av guiden – som finns som app och i tryckt form – får besökare hjälp att hitta guldkorn i precis hela Sverige.

Läs mer

Östen i Norrtälje Årets Arbetsmyra 2021

Östen Runelind på Pythagoras Industrimuseum i Norrtälje har utsetts till Årets Arbetsmyra 2021. I mer än 35 år har han arbetat i tändkulemotorns tjänst. Bakom utmärkelsen står Arbetets museums vänner.

Läs mer

Arbetets museum öppnar för bokade besök

Den 23 mars öppnar vi åter Arbetets museum och börjar ta emot förbokade besök i begränsad omfattning. Fokus ligger på barn- och familjeverksamheten och först ut att kunna bokas är utställningarna Lilla Arbetets och Jobblabb på plan 1 och 2. Övriga utställningar håller stängt till senare i vår.

Läs mer

Nu ​öppnar ansökan till Dokumentärfotosalong 2021

Den populära Dokumentärfotosalongen är tillbaka – större och bättre än någonsin! För att fira salongens 5-årsjubileum visas årets utställning på både Arbetets museum och Västerbottens museum.

Läs mer

​Det rörliga kulturarvet behöver mer skydd och mindre byråkrati

Industrisamhällets kulturarv behöver ett bättre skydd i lag för att kunna värnas och bevaras. Men modern lagstiftning är ofta ett hinder när vårt kulturarv i form av tåg, båtar, flygplan och andra delar av vårt kulturarv ska bevaras. Nu kräver Transporthistoriskt Nätverk bättre lagskydd och hänsyn.

Läs mer

Digitopia sätter fokus på framtidens ödesfrågor

Nu tas första spadtaget för Digitopia – en ny utställning om AI, digitalisering och robotisering som öppnar på Arbetets museum i slutet av 2021.

Läs mer

Från kris till vision i pandemins spår

Hur påverkar coronakrisen ungdomars syn på pengar, hållbarhet och yrkesliv, och var i samhället finns lösningarna, visionerna? Det ska undersökas i Arbetets museums projekt ”Pengar! – när kriser föder visioner”.

Läs mer

Nu blir dokumentärfotosalongen dubbelt så stor

​Nästa år firar Arbetets museums Dokumentärfotosalong femårsjubileum. Det ska firas! Därför är vi glada att kunna avslöja att nästa års fotosalong växer till två destinationer: Norrköping och Umeå. För att fira lite extra slopar vi dessutom ansökningsavgiften under 2021!

Läs mer

Satirtecknaren Doaa el-Adl tar emot årets EWK-pris i Kairo

EWK-priset för 2020 tillfaller den internationellt erkända och flerfaldigt prisbelönade egyptiska satirtecknaren Doaa el-Adl. I år tar ceremonin plats på svenska ambassaden i Kairo.

Läs mer

Här är vinnarna i Dokumentärfotosalong 2020

​Rösterna är räknade – nu står det klart vilka pristagarna är i Dokumentärfotosalong 2020! Och vinnarna är...

Läs mer

Coronavardag i bild på Arbetets museum

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visas ett urval på Arbetets museum i Norrköping.

Läs mer

Frövifors Pappersbruksmuseum är Årets Arbetslivsmuseum 2021

Juryn har talat – det blir Frövifors Pappersbruksmuseum som tar hem utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2021. "Känns verkligen som ett erkännande för att det arbete vi utför uppskattas", säger museichef Mikael Tiderman.

Läs mer

Dokumentärfotopriset 2020 – här är vinnarna

​Nu är vinnarna utsedda! Det blir Anna Tärnhuvud, Kicki Lundgren och Nils Petter Löfstedt som får ta emot årets Dokumentärfotopris på Arbetets museum.

Läs mer

Nu öppnar Dokumentärfotosalong 2020

Coronapandemin, klimatförändringar och vardagskaos. Det är några av motiven i årets Dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping. Salongen har i år fått temat ”kaos” och 43 fotografer från hela Sverige har tolkat ordet fritt. Lördag 5 september öppnar utställningen och pressvisning hålls 3 september kl. 10.00.

Läs mer

Rivning av historisk damm får skarp kritik av Vattenhistoriskt Nätverk

​Naturvårdsverkets ansökan att riva den historiska dammen vid Järle kvarn bör avvisas. Det yrkar Vattenhistoriskt Nätverk i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen. Miljökonsekvensbeskrivningen är bristfällig och vinklad och stora kulturvärden hotas, enligt nätverket.

Läs mer

Satirtecknare väljer högaktuella EWK-favoriter

Ewert Karlsson – mer känd som EWK – är en av få satirtecknare vars bilder har stått emot tidens tand. Karin Sunvisson, satirtecknare och vinnare av EWK-priset 2019, har valt ut 12 EWK-original som är högaktuella än idag. Med start 16 juni visas de på Arbetets museum.

Läs mer

Dags att nominera till Årets Arbetslivsmuseum

Statarmuseet i Skåne fick utmärkelsen för i år. Tidigare har bland annat Skoindustrimuseet, Gotlandståget och Ångaren Trafik fått priset. Nu är det dags att nominera till Årets Arbetslivsmuseum 2021!

Läs mer

Satiriker krossar glastaket i ny utställning

Den 16 juni slår Arbetets museum upp dörrarna för en världshändelse inom internationell politisk illustration! Missa inte utställningen Med pennan genom glastaket – Women Cartoonists International Award. Pressvisning 16 juni kl. 10.00.

Läs mer

Pressarkiv

mynewsdesk-logo

Vårt pressarkiv finner du på MyNewsDesk.

Följ Arbetets museum

Kontakt

Har du pressfrågor eller allmänna kommunikationsfrågor?

Kontakta kommunikationsansvarig på kommunikation@arbetetsmuseum.se eller tel. 011-23 17 09.