Kommande utställningar

Jobblabb

Upptäck din inre Jobbhjälte!

15 februari 2020 öppnar vår nya storsatsning Jobblabb – ett experimentlabb med fokus på arbetslivet. Möt Jobbhjältarna, testa dig själv och få koll på dina styrkor! Valmöjligheterna i arbetslivet är många, men att välja yrke är inte alltid lätt. Tanken med Jobblabb är att ge dig inspiration och verktyg som hjälper dig att göra smarta framtidsval. I utställningen möter du Jobbhjältarna som är ute på uppdrag runt om i staden. De har olika intressen, styrkor och utmaningar och olika uppdrag på sina arbetsplatser. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får du syn på dina egna förmågor och var du kan ha nytta av dem. Jobblabb är ett samarbete mellan Arbetets museum och region Östergötland, Länsstyrelsen samt kommuner och företag i länet.

För lärare: Skolprogram för åk 5

Skolprogrammet för Jobblabb innehåller två delar på ca 1 timme vardera: ett besök i utställningen och ett uppdrag i vår nya Kreativa verkstad. I utställningen får eleverna lära känna Jobbhjältarna, testa olika aktiviteter och undersöka sina egna intressen och färdigheter. Uppdragsdelen görs i grupper där eleverna får testa att lösa ett uppdrag som kommer direkt från ett företag i Östergötland. Ni får generera idéer, bygga en prototyp och till sist presentera er lösning. Boka in din grupp redan nu – skicka in en visningsförfrågan. Kostnadsfritt för kommuner med avtal, 2 500 kr för övriga. För frågor och mer information, kontakta pedagogik@arbetetsmuseum.se • Skolprogrammet erbjuds tisdag till torsdag • Alla kommunala skolor i Östergötland kan boka in sig • Kostnadsfritt • Det går att boka förmiddagspass eller eftermiddagspass • Besöket tar totalt ca 2,5 tim • Matsäcksrum för medhavd matsäck finns i källaren

Koppling till Lgr 11

Mål Skolans mål är att varje elev • kan granska olika valmöjligheter och ta ställning till frågor som rör den egna framtiden, • har inblick i närsamhället och dess arbets-, förenings- och kulturliv Riktlinjer Alla som arbetar i skolan ska • verka för att utveckla kontakter med kultur- och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö, och • bidra till att elevens studie- och yrkesval inte begränsas av könstillhörighet eller av social eller kulturell bakgrund.

Svärta

Svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74

Svenska fotografer i den tunga industrin 1968–1974 – Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom

  I slutet av 60-talet växte missnöjet med arbetsförhållandena på industrier runt om i Sverige. 9 december 1969 inleddes en strejk i den svenska gruvindustrin. Orsaken var bland annat missnöje med arbetsmiljön, bristen på inflytande på jobbet och ett nytt ackordslönesystem. Strejken spred sig snabbt och som mest omfattade den omkring 5000 arbetare. Detta kom att bli en väckarklocka för makten. Under samma tid skildrades arbetsmiljön och stämningen på industrier runt om i landet av tre fotografer, oberoende av varandra. Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom gav med stöd av erkända författare som Sara Lidman och Folke Isaksson ut fotoböcker som visade arbetsförhållandena och som uppmärksammades i debatten kring arbetarnas rätt. Först fem decennier senare skulle dessa bilder för första gången komma att samlas i en utställning.
Utställningen är producerad av Landskrona Foto och ska efter visningsperioden på Arbetets museum vidare till Norrbottens museum i Luleå.