Kommande utställningar

Dagens Nyheter – Visuell journalistik

Utställning med hundratals fotografier från DN och upplevelser genom VR-teknik.

Dagens nyheter - Visuell journalistik är en utställning som består av ett hundratal fotografier från de senaste åren, alla publicerade i Dagens Nyheter. Nyhetsfotografi är basen i bildredaktionens arbete men på utställningen finns även en stor del porträtt publicerade på DN Kultur samt sportbilder. Det finns även möjlighet ta del av upplevelser producerade för Dagens Nyheters VR-satsning, DN.VR (virtual reality). Med den tekniken kan betraktaren ”snurra runt” för att ta del av hela bilden. I lokalen finns vr-glasögon där besökarna kan se reportage inifrån Nordkorea, en musikupplevelse med Ane Brun samt en berättelse om duon Rebecca & Fiona. På den digitala väggen vid restaurangen visas även ett urval av Dagens Nyheters rörliga visuella journalistik. Dagens Nyheter har med sina 10 anställda fotografer en av Sveriges större bildredaktioner.
 DN strävar alltid efter att skicka egen fotograf till nyhetshändelser i Sverige och övriga världen, men samarbetar även med ett stort antal frilansande fotografer. Utöver stillbilder arbetar dagens fotografer även med rörlig bild samt med 360 video. Dagens Nyheters fotografer har genom åren vunnit nationella som internationella priser i bl.a. Årets Bild, World Press Photo och POYi.

Bildtext

Stor bild överst på sidan: Stefan Löfven åker på Sverigeturné, istället för att åka till Almedalen. Nedan till vänster: Stockholm, Sverige 2016-05-30 (Bilden är beskuren) Nedan i mitten: Val i Kirkuk. I kön står trebarnsmamman Payman med sina döttrar Honia, 7 år, och Hevin, 5 år. De är klädda i sina finaste klänningar, vita med spets, och de har blommor i håret. Som om de skulle på bröllop eller fira något mycket högtidligt. "Detta är en högtidsdag", säger deras mamma Payman. (Bilden är beskuren) Nedan till höger: Bildtext saknas. (Bilden är beskuren)

Kod

Om "Mee-Mawing" - ett hemligt kodspråk som skapades av kvinnliga textilarbetare i Lancashire

Under 1900-talet kom olika grupper av kvinnliga textilarbetare från Lancashire i England att utveckla ett hemligt språk, kallat Mee-Mawing, som de använde för att kommunicera genom det höga oväsendet från maskinerna i textilfabrikerna. Mee-Mawing var en kombination av pantomim, dans, och att läsa på läppar. Språket användes för arbetsrelaterade konversationer, vardagligt småprat, och politiska diskussioner som hölls hemliga för kvinnornas förmän och överordnade. I utställningen Kod på Arbetets museum sammanflätas husets egna textila historia med andra referenser till textilhistoria med hjälp av Arbetets Museets arkiv och forskarresurser. Kristina Müntzings utställning ingår i ett längre konstnärligt forskningsprojekt som undersöker kommunikation och hemliga språk genom referenser till textilindustrins historia och till framväxten av socialistiska rörelser.

I väntan på vad som komma skall

Fotograf Helga Härenstams dokumentation av sin resa i hennes farmors fotspår - till Mnene missionsstation i Rhodesia.

Fotografen Helga Härenstam skildrar i utställningen "I väntan på vad som komma skall" en resa i sin farmors fotspår - till Mnene missionsstation i Zimbabwe. I utställningen får vi följa hennes möten med de platser som hon bara har sett i ett fotoalbum. Ett album med fotografier från livet som missionärer i dåvarande Rhodesia. I utställningen kombineras gamla och nya fotografier med anteckningar och citat, och skapar en lek med tid och bild. Ett före och efter, filtrerat genom slump, associationer föreställningar och fantasier. ”Farmor dör på julafton. Jag ärver ett fotoalbum från hennes uppväxt på Mnene missionsstation i dåvarande Rhodesia. Jag öppnar albumet, och läser anteckningen  ”I väntan på vad som komma skall”. Sedan upptäcker jag att nästan hälften av fotografierna har fallit ur albumets ramar, och fattas. Jag reser till Mnene missionsstation. Till en plats som jag känner till genom albumet, och ett barns minnen av platsen, för nästan 100 år sedan. För att, på något vis, avsluta albumet.” Helga Härenstams projekt har även resulterat boken ”In waiting for what is to come”, Journal förlag, som utkommer i februari 2018.
Bilderna som används på denna sida är beskurna.

Robotar i japansk äldrevård

Innovation och robotteknik i äldrevård

Fotografen Said Karlsson är bosatt i Japan och fotoutställningen ingår i Arbetets museums dokumentation av hur robotar används i japansk äldrevård samt hur personal och äldre ser på situationen. Utställningen består av ett femtiotal fotografier och även filmat material. Den visas på museet under perioden 24 mars – 6  juni 2018.
Robotar i japansk äldrevård är ett samarbete mellan Arbetets museum och Kommunal.