Kommande utställningar

Dokumentär­fotosalong 2022

Höstens stora fotohändelse

Ansökan till Dokumentärfotosalong 2022 är nu stängd. Tack alla ni som har sökt! Nu tar juryn vid och när årets antagna fotografer är klara publicerar vi en lista på den här sidan. Utställningen öppnar den 3 september 2022. Till dig som har ansökt I början av juni kommer vi att höra av oss till dig oavsett om dina bidrag gått vidare eller inte. Kontrollera din skräppostmapp om du inte hittar mailet i din inkorg. Frågor? Kontakta fotosalong@arbetetsmuseum.se.

OM DOKUMENTÄRFOTOSALONGEN

Varje människas liv är värt att berätta om. Dokumentärfotosalongen är en plats för just detta. Här möter du bildberättelser av fotografer och filmare från hela Sverige. Alla över 18 år kan söka till salongen – professionella och studenter såväl som amatörfotografer. År 2021 fyllde salongen fem år och det firade vi med att samarbeta med Västerbottens museum för att kunna visa utställningen på två platser. I år kommer hela Dokumentärfotosalongen återigen att visas på Arbetets museum och det är inte möjligt att söka med film. Årets tema är ”Fortsättning följer” och har som vanligt valts ut bland förslag från museibesökarna. ”Vi fick in många bra temaförslag men ”Fortsättning följer” tycker vi fångar något i samtiden. Vi befinner oss i en osäker tid och ingen kan veta hur framtiden blir. Att mötas kring människors berättelser blir då ännu viktigare för att göra samtiden begriplig och hålla hoppet levande om en ljusare framtid.”

Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum

Årets jury

Ikram Abdulkadir, fotograf, vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris 2021 Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum Johanna Haverlind, utställningschef och juryns ordförande, Arbetets museum

VAR MED OCH RÖSTA FRAM PUBLIKENS PRIS FÖR BÄSTA BILD

Under utställningens visningsperiod utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Stipendiaterna offentliggörs i oktober. När utställningen har öppnat kan du vara med och rösta fram vinnaren av Publikens pris för bästa bild genom att lägga din röst på plats i utställningen. Utställningen Dokumentärfotosalong 2022 visas på Arbetets museum 3 september 2022–8 januari 2023. Här kan du ta en virtuell rundtur i förra årets salong
Foto (från Dokumentärfotosalong 2021): 1. ”När världen försvinner” av Gunta Podina. Vinnare av Juryns pris för bästa bild/film utifrån temat 2021. 2. ”Körlärare sökes” av Mitra Sohrabian. Vinnare av Juryns pris för bästa bild/film 2021. 3. ”Gäddvik” av Joel Danell. Vinnare av Publikens pris för bästa bild/film 2021. 4. ”Donetsk” av Troy Enekvist. 5. ”Hultaström Sågverk” av Björn Granstrand. 6. ”William” av Louise Qvarfordt.