Kommande utställningar

Hej robot!

Sociala robotar är här för att stanna

Sociala robotar är här för att stanna – i hemmet, i staden och på arbetsplatserna. Men robotarna blir vad vi gör dem till. Vilken roll vill vi att sociala robotar ska spela i framtidens samhälle? Hej robot! handlar om den teknik som är tänkt att kommunicera med oss i våra vardagliga miljöer. Med utställningen vill vi förklara sammanhangen kring sociala robotar och väcka funderingar kring deras roll i samhället. I utställningen möter du bland annat den sociala roboten Furhat (bilden) som är utvecklad i Sverige.

Workshop med koppling till läroplanen

Workshopen riktar sig främst till högstadiet åk 9 och gymnasiet med flera kopplingar till GY-11. Eleverna ges möjlighet att undersöka olika perspektiv kring den tekniska utvecklingen och individens roll, i syfte att utveckla förståelsen för frågor om arbetsliv, innovationer och hållbar utveckling. Workshopen är 45 min och kostar 500 kr. Max 30 elever/grupp. Gör en visningsförfrågan Frågor? Kontakta pedagogik@arbetetsmuseum.se
Hej robot! är producerad av Arbetets museum tillsammans med forskare inom olika ämnen som studerar teknikförändringar och hur de påverkar samhället. Utställningen är finansierad av forskningsrådet Formas. Foto ovan: Furhat Robotics.    

Dokumentärfotosalong

För tredje året i rad genomförs Dokumentärfotosalongen. Årets tema är "ett annat sätt att se".

Ansökan till Dokumentärfotosalong 2019 är öppen till och med 2 juni. Anmäl dig via formuläret på den här sidan. För tredje året i rad arrangeras Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum. Förra året ansökte fler än 80 fotografer från hela landet om att delta. Av dessa valdes 40 ut anonymt av en jury att få visa sina bilder i salongen. Årets tema valdes ut av Norrköpingsbor under Kulturnatten 2018 och är ”Ett annat sätt att se”. Temat är fritt att tolka utifrån Arbetets museums uppdrag som handlar om att skildra människors berättelser om arbetsliv och vardag. Ansökan öppnar 1 april och pågår fram till och med 2 juni 2019. Anmälningsavgiften är 250 kronor. När du anmäler dig skickas du vidare till PayPal för betalning. Observera att du inte är slutgiltigt anmäld förrän du har betalat in anmälningsavgiften. Du anmäler dig via formuläret på den här sidan. Dokumentärfotosalong 2019 visas under perioden 7 september till 10 november 2019 på Arbetets museum, våning 7. I Dokumentärfotosalongen får besökaren möta bilder som på olika sätt belyser människors vardag, villkor, glädjeämnen och svårigheter. Av de bilder som visas i utställningen kommer tre att tilldelas stipendium; Juryns val av bästa bild, Juryns val av bästa bild utifrån temat samt Besökarnas val av bästa bild
Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har berikat vår verksamhet genom att dela sitt arbete med oss. Genom Dokumentärfotosalongen vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto, säger Truls Olin, projektledare på Arbetets museum och initiativtagare till Dokumentärfotosalongen.

Pristagare i Dokumentärfotosalong 2018

Juryns pris för bästa bild 2018 gick till: Andrum av Carla Lomakka. Juryns motivering:
”Carla Lomakka skapar via bilden Andrum en gripande berättelse om att söka en mötesplats för gemenskap i ett samhälle där diskriminering och trakasserier är en norm. Tillflykten blir en bar där likasinnade möts och för ett ögonblick tillåts att vara sig själva. Bilden visar en kvinna som sitter på bardisken, med självsäker attityd, samtidigt som en mänsklig skörhet sipprar igenom ytan och speglar en oro om att platsen just bara är ett andrum.”
Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”I väntan på” 2018 gick till: Yddingen av Andreas Nilsson. Juryns motivering:
”Genom ett landskapsfotografi vid en flyktingförläggning och med vita plaststolar som rumslig gestaltning skapar Andreas Nilsson en enkel men samtidigt stark berättelse utifrån temat ”I väntan på”. Är det ett möte, ett samtal, ett beslut eller bara en svalkande stund en varm sommarkväll som väntar? Inga svar ges utan betraktaren av bilden får själv skapa sig en berättelse utifrån stolarna i vattenbrynet.”
Publikens pris för bästa bild gick till: The Milky Way av Eva Centergren