Sportlov på Arbetets museum

Mån 17 feb 2020 - Sön 23 feb 2020

Välkommen till museet under sportlovet. Vi har öppet alla dagar och erbjuder många olika aktiviteter. Fri entré till allt. LILLA ARBETETS  hela veckan Ett helt våningsplan för barn & familj! Här kan ni leka jobb och  utforska de spännande miljöerna tillsammans. Med på färden  finns UppfinnarJohanna. Endast i vuxens sällskap. Mån–fre 9–17, lör–sön 11–16.30.  Plan 1. JOBBLABB  hela veckan Den 15 februari 2020 öppnar vår nya storsatsning Jobblabb – ett färgsprakande  upptäckarlabb med fokus på arbetslivet. Möt Jobbhjältarna och få koll på  dina och andras superkrafter! Tis–fre kl 13 Vår pedagog introducerar och  berättar mer om utställningen. Tar ca 15 minuter. Fri entré. Plan 2. KREATIVA VERKSTAN  hela veckan Bygg ditt eget tåg av återvunnet material. Pappersrullar kan bli till vagnar  för passagerarna att sitta i och ett mjölkpaket blir en förarhytt, eller nåt helt annat! Mån–fre 11–16 & lör–sön 12–16. Plan 5. Endast i vuxens sällskap.  Samarr: Folkuniversitetet. Fri entré. Plan 5. MUSEIDECKARNA Självgående aktivitet. Mer info i receptionen. FÖRSKOLA & SKOLA Skolgrupper är välkomna att besöka Lilla Arbetets och  Kreativa Verkstan i mån av plats. Det är helt gratis. Boka gärna ert besök i förväg på www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan. Vi tar tacksamt emot föranmälningar av större grupper så vi har koll på hur många besökare vi kan förvänta oss. Om ni vill besöka Kreativa Verkstan är det bara att dyka upp. Vi tar dock inte emot förbokningar och kan inte heller reservera någon plats. ÄTA OCH FIKA Restaurang Vy på plan 6 har öppet hela veckan, serverar lunchbuffé och har alltid ett barnalternativ. Barn äter för 55:- Espresso House på entréplan erbjuder varma och kalla drycker, fika och lättare rätter. Matsäcksrum finns i källaren. WORKSHOPS I JOBBLABB för skolklasser erbjuds med start 24 feb.

Vernissage: Swedish Blue I

Lör 7 mar 2020 - Lör 7 mar 2020

– Jag tror på att skildra det jag själv har en relation till. Hem är kanske den viktigaste aspekten för människans mentala överlevnad. Och det är där SWEDISH BLUE I tar avstamp. – Thomas H Johnsson
Den 7 mars är det dags för vernissage för Swedish Blue! Vi bjuder på samtal med fotograf Thomas H Johnsson och dessutom en unik previewspelning: Carl-Martin Vikingsson, även känd som Sture Allén den yngre, från reggaehiphop-bandet Svenska Akademien kommer att framföra låtar från sin kommande skiva ”Det bortglömda Sverige” under vernissagen.
– Thomas och jag samarbetar kring mitt kommande album. Så det känns perfekt att spela låtar från plattan på hans vernissage. Vi jobbar med olika uttryck, men kommer på många sätt från samma rötter. – Sture Allén den yngre

OM UTSTÄLLNINGEN SWEDISH BLUE I

När det framgångsrika ska skildras handlar det om livet innanför tullarna. När problemen lyfts handlar det om förorterna. Resten av vårt land verkar tillhöra en avlägsen historia. En bortglömd radioskugga utan röst. Ändå är det i detta bortglömda Sverige den största delen av landets befolkning lever. Fotokonstnären Thomas H Johnsson har rest genom landet för att undersöka det anonyma Sverige.
Men SWEDISH BLUE I är varken glesbygdspolitik eller en objektiv heltäckande geografisk skildring. Fotografierna gestaltar mer ett personligt och känslomässigt tillstånd – en tidsmarkör – med starka beröringspunkter till begrepp som identitet och hem.
Johnsson arbetar med analog Hasselbladskamera. Med lätt ljusskadad negativ färgfilm, skapar han fotografier med ett säreget och motsägelsefullt visuellt uttryck, som uppmanar till ifrågasättande av verklighetsbegreppets objektiva ställning. Allting är inte vad det först ser ut att vara.

Om Fotografen

Thomas H Johnsson (f. 1972, Landskrona, Sverige) är en fotokonstnär som har ställt ut nationellt och internationellt. Han skriver om kultur i dagspress. Och var konstnärlig ledare för Landskrona Foto Festival från start till och med 2015. Johnsson har publicerat fem böcker och producerat flertalet utställningar samt producerat dokumentärfilmer som har visats, till exempel, på Göteborgs internationella filmfestival och på Sveriges Television. Han har belönats med flera utmärkelser och 2018 mottog han KW Gullers-priset ”för förtjänstfulla insatser på det dokumentära fotografiets område” av Nordiska museet i Stockholm. 2015 bosatte han sig på den skånska landsbygden där han nu har sin bas från vilken han arbetar.

Tisdagar med Tolfterna

Tor 12 mar 2020 - Tor 12 mar 2020

Hur möttes kvinnor över samhällsklasserna i Stockholm för drygt 100 år sedan? Många gjorde det tack vare "Tolfternas samkväm", som statades av Ellen Key och Amalia Fahlstedt med syfte att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. I Tolfterna deltog hundratals kvinnor från olika samhällsklasser. Sömmerskor, författare, fabriksarbeterskor och lärare bildade ett nätverk som sträckte sig från Djursholms villor till Södermalms träkåkar. De diskuterade, drack te, spelade biljard och lyssnade på föredrag. Författarna Ellen Key och Amalia Fahlstedt startade samkvämen. Syftet var att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. Flera av deltagarna är i dag kända namn som rösträttskvinnan Anna Whitlock, Stockholmspolitikern Anna Lindhagen, konstnären Elsa Beskow och den socialistiska agitatorn Kata Dalström. I boken "Tisdagar med Tolfterna" tecknar bibliotekarien Lisbeth Håkansson Petré en levande bild av samkvämen, kvinnornas vardagsliv och kampen för rösträtt och bättre levnadsförhållanden. En berättelse om klassklyftor, bildningslängtan, kvinnokamp och framtidstro. Nu gästar Lisbeth Håkansson Petré Arbetets museum och berättar om sin bok. Föreläsningen arrangeras av Ellen Key-sällskapet med stöd av Folkuniversitetet.