EWK-priset 2019

Lör 16 Nov 2019 - Lör 16 Nov 2019

VÄLKOMNA PÅ PRISUTDELNING! Karin Sunvisson tilldelas EWK-priset 2019! Juryns motivering: ”Med en egensinnig och spännande idé som grund skapar Karin Sunvisson detaljerade och mästerligt utförda teckningar. De visar på djup förståelse för bilders kraft, komplexitet och budskap. Tekniken spänner från blyerts till bilder utförda helt digitalt, och även rörlig bild. Karin har hela tiden drivits av att berätta om och undersöka förutsättningen för satiren som bildgenre och satirtecknarna som aktörer på Tryckfrihetens allra yttersta gränspost. Med det är hon en ambassadör för den livsviktiga bildjournalistik EWK en gång tillhörde.” EWK-priset är ett pris som delas ut till konstnärer som verkar i Ewert Karlssons anda. Priset instiftades av EWK-Sällskapet och delas nu ut i samarbete med  Dagens Arbete. Sedan 10 år tillbaka delas priset ut på Arbetets museum. Den 16:e november är det dags igen!
PROGRAM
Helle Klein, Dagens Arbete, introducerar årets EWK-pristagare och pratar om satirens betydelse.
Lars Olof Johansson, ordförande EWK-sällskapet, och Margareta van den Bosch delar ut priset.
Karin Sunvisson berättar om sitt arbete och sina bilder i ett samtal med Sahar Burhan, satirtecknare och konstnär.
OM EWK-PRISET
Evert Karlsson (1918-2004) är Sveriges främsta politiska tecknare genom tiderna, känd under pseudonymen EWK. 1993 grundades EWK-sällskapet som sedan 2000 delar ut EWK-priset till konstnärer som verkar i hans anda. Prissumman är 10 000 kronor. Under de senaste åren har priset delats ut i samarbete med tidningen Dagens Arbete.
Tidigare pristagare 2000: Riber Hansson 2001: Finn Graff 2002: Janusz "Mayk" Majewski 2003: Leif Zetterling 2005: Siri Dokken 2008: Ulf Frödin 2010: Sara Granér 2011: Robert Nyberg 2012: Magnus Bard 2013: Liv Strömquist 2014: Lars-Erik "Lehån" Håkansson 2015: Saad Hajo 2016: Zapiro 2017: Charlie Christensen 2018: Max Gustafson

Trapploppet 2019

Tor 21 Nov 2019 - Tor 21 Nov 2019

NORRKÖPINGS OVANLIGASTE LÖPTÄVLING ÄR TILLBAKA!
Starten är källaren och målgång är på plan 7. Gå, spring eller lunka uppför trapporna och över några våningsplan. Vinster till de främsta samt lottade priser. Individuell start från kl. 18.30 och framåt. Kostnad 150 kr, men betala gärna mer.
Alla intäkter går oavkortat till Panzisjukhuset i DR Kongo. Ange namn och ev klubb. Betalningsinfo i vändande mejl. Anmälan senast 15 nov till frida.sodermark@loparaventyret.se.
Årets specialkategori: Vi korar Norrköpings snabbaste brevbärare/tidningsbud. Fint pris utlovas!
Panzisjukhuset i DR Kongo Sjukhuset ligger i Sydkivuprovinsen och tar emot tusentals patienter från hela regionen. Läkarmissionens fokus ligger på säkra förlossningar, för tidigt födda barn, en nutritionsavdelning som räddar liv på svårt undernärda barn samt på familjeplanering. Läkarmissionen ger också stöd till insatser som hjälper kvinnor som utsatts för våldtäkt. Här får kvinnor traumabearbetning och hjälp att på olika sätt komma tillbaka till samhället.

Invigning Globala veckorna

Tor 21 Nov 2019 - Tor 21 Nov 2019

Nu invigs årets Globala veckor, i år med ett litet extra fokus på Mat, klimat och demokrati. Vi bjuder på dans- och musikunderhållning och möjlighet att träffa flera spännande organisationer.
Under kvällen kan den springsugne även delta i Trapploppet!
PROGRAM
* Olle Vikmång, kommunfullmäktiges ordförande, hälsar välkommen.
* ”Hur kan vi bidra till en mer hållbar och rättvis värld” – kort inledning av Julia Norinder, HR- och kommunikationschef, biståndsmyndigheten Sida
* Dansunderhållning med The Aces * Musikunderhållning med stjärnskottet Beata Ernman
På plats hittar du bland annat Sensus, Naturskyddsföreningen, Biståndsmyndigheten Sida, Norrköpings stadsodling, Eneby fritidsgård och Marieborgs folkhögskola.

Vernissage: Svärta

Lör 23 Nov 2019 - Lör 23 Nov 2019

Svenska fotografer i den tunga industrin 1968–1974 – Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom.
I slutet av 60-talet växte missnöjet med arbetsförhållandena på industrier runt om i Sverige. 9 december 1969 inleddes en strejk i den svenska gruvindustrin. Orsaken var bland annat missnöje med arbetsmiljön, bristen på inflytande på jobbet och ett nytt ackordslönesystem. Strejken spred sig snabbt och som mest omfattade den omkring 5000 arbetare. Detta kom att bli en väckarklocka för makten.
Under samma tid skildrades arbetsmiljön och stämningen på industrier runt om i landet av tre fotografer, oberoende av varandra. Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom gav med stöd av erkända författare som Sara Lidman och Folke Isaksson ut fotoböcker som visade arbetsförhållandena och som uppmärksammades i debatten kring arbetarnas rätt. Först fem decennier senare skulle dessa bilder för första gången komma att samlas i en utställning.
Utställningen är producerad av Landskrona Foto och ska efter visningsperioden på Arbetets museum vidare till Norrbottens museum i Luleå.

Hur kan jag minska mitt plastavtryck?

Tor 28 Nov 2019 - Tor 28 Nov 2019

VÄLKOMMEN TILL CAFÉ PLANET! Gång på gång får vi läsa alarmerande rapporter om allt plastavfall i haven. Vissa menar till och med att till år 2050 har vi mer plast än fisk i våra hav. Vad består alla plastsopor av och vad kan jag göra i min vardag för att minska min plastanvändning? Cecilia Ambjörn, Naturskyddsföreningen i Norrköping ger oss plastfakta och konkreta tips. Arr: Studiefrämjandet i Norrköping och Arbetets Museum.

Rättvis Julmarknad

Lör 30 Nov 2019 - Sön 1 Dec 2019

KÖP KLAPPAR SOM GÖR GOTT PÅ FLERA SÄTT! Som vanligt anordnas Rättvis Julmarknad på Arbetets museum i samband med första advent. I år hålls marknaden på plan 4 och nytt för i år är att vi har fikaservering inne på marknaden. För barn kommer det finnas fiskdamm och tomten är på plats både lördag och söndag. Det blir även stickat, julpynt, tomtar, smycken, julgodis, dukar, bosniska pajer, linnekläder, ljus, fair trade-produkter, veganskt, mjukisdjur och mycket mer. Arrangeras av ADRA Esperanza, Amnesty, Asylgruppen, Byrån mot Diskriminering i Östergötland, Djurens Rätt, Ett Norrköping för alla, Fair Trade Shop, Jordens vänner, Naturskyddsföreningen, Palestinagruppen, Safir – Bosniska föreningen, Svenska kyrkan, Vänner Emellan och Arbetets museum. Öppet lördag 11-16 och söndag 11-15. Fri entré.