Helgverkstad på temat: TEXTIL

Lördagar och söndagar

Vi provar på olika ulltekniker och skapar med textila material! Vi samlar också in berättelser: vad vill du bli när du blir stor? Kreativa verkstaden är öppen lördagar & söndagar kl 12–16. För både stora och små, men barn vistas i verkstaden endast i vuxens sällskap. Fri entré. Samarr: Folkuniversitetet.

Café Planet: Biologisk mångfald

Tor 26 Apr 2018 - Tor 26 Apr 2018

Miljö och biologisk mångfald är valfrågor som Naturskyddsföreningen kommer lyfta fram till valdagen 9 september. De kommer berätta om sitt arbete kring dessa frågor på Café Planet den 26 april. Då Café Strykjärnet har stängt kommer vi vara på annan plats i huset. Vi samlas i museets reception.

Få upp öronen för Wikipedia

Fre 27 Apr 2018 - Fre 27 Apr 2018

Wikipedia, den fria encyklopedin, känner dom flesta igen. Fler och fler får dessutom upp ögonen för att vem som helst kan uppdatera, skriva nya artiklar och bidra med bilder. Nu är det dags att få upp öronen för Wikipedia också, och bidra med ljudillustrationer för att göra uppslagsverket ännu bättre. Här kommer en introduktion till vad Wikipedia och Wikimediaprojekten är, hur det fungerar och hur du och alla andra kan bidra med text, bild, film och framför allt ljud. Arbetets museum fredag 27 april kl 14–15 Fri entré. Föranmäl gärna till marten.mellberg@arbetetsmuseum.se LJUDHELG PÅ ARBETETS MUSEUM 27–29 APRIL SOUNDS OF CHANGES Museets personal berättar om vårt pågående EU-projekt där vi tillsammans med andra museer samlar in utrotningshotade ljud till en databas Besök vår temporära INLÄSNINGSSTUDIO och hjälp museet att läsa in saker till Wikipedia. Det du läser in sparas för eftervärlden och kan användas av andra!

Ljudhelg på Arbetets museum

Fre 27 Apr 2018 - Sön 29 Apr 2018

Visste du att Arbetets museum samlar på ljud tillsammans med andra museer och organisationer? Nu uppmärksammar vi detta under en Ljudhelg på museet! FREDAG 27 APRIL KL 14-15 FÖRELÄSNING: FÅ UPP ÖRONEN FÖR WIKIPEDIA Nu är det dags att få upp öronen för Wikipedia, och bidra med ljudillustrationer för att göra uppslagsverket ännu bättre. Här ges introduktion till vad Wikipedia och Wikimediaprojekten är, hur det fungerar och hur du och alla andra kan bidra med text, bild, film och framför allt ljud. Fri entré. Föranmäl gärna till marten.mellberg@arbetetsmuseum.se FREDAG - SÖNDAG KL 11-16 VI BERÄTTAR MER OM PROJEKTET SOUNDS OF CHANGES Om 20 år har hälften av alla jobb försvunnit. Samhället förändras snabbt vilket påverkar oss både hemma och på jobbet. Genom att samla in dagens ljud och ljudlandskap kan vi skapa material för historiska jämförelser. I projektet dokukenteras både specifika ljud och hela ljudlandskap. Vi undersöker även vad som betraktas som feminina respektive maskulina ljud. Projektet genomförs med stöd av EU - Creative Europe och i samarbete med andra museer och ideella organisationer i Sverige och Europa. FREDAG - SÖNDAG KL 11-16 HJÄLP OSS ATT LÄSA IN LJUD TILL WIKIPEDIA På Wikipedia finns det artiklar om precis allt. Bara i Norrköpings kommun finns 19 orter som alla har en artikel på svenska Wikipedia. Men det saknas ofta info om hur de uttalas... Nu behöver vi din hjälp att läsa in ortsnamn i Östergötland - eller något helt annat. Det du läser in sparas och kan sen läggas in i Wikipedias olika artiklar.

URK - teater, vernissage & samtal

Don Quijote, Cervantes klassiska hjälte, uppenbarar sig bland migrerande folkmassor mitt i dagens miljö- och klimatförändringar. I sin överdådiga skräputrustning rider denne hjälte ut för att uträtta riddardåd och skipa rättvisa. Till slut stiger han in i Urkarnas värld, en ny värld av outforskade resurser. Landet av urkopplade rör är ett underjordiskt land av återvinningsbara men oanvända rörsystem. Långsjö teater påbörjar arbetet med de stora frågorna om återvinning av metallresurser under urbana miljöer genom Don Quijotes nedstigning i Urkarnas värld. Vi kikar in i underjorden där vi gömmer, glömmer och ignorerar saker som är svåra att se. Om URK URK står för urkopplad och är en beteckning för urkopplade rör. När ett rörsystem inte längre används kopplas det loss men får ligga kvar i marken vilket gör att det under våra städer finns stora metallresurser som inte används. Forskaren Björn Wallsten har i sin doktorsavhandling ”The URK World” kartlagt alla urkopplade rör under Norrköping och Linköping, vilket inte gjorts tidigare i någon stad. Torsdag den 3 maj kl 17 Mingel/ vernissage/ projektioner och monter av Tomas Björkdal och Johanna Törnqvist. kL 18.30 Föreställning: Don Quijote i stormen – mot Urkarnas värld Efter föreställningen följer ett panelsamtal med Björn Wallsten och hemliga gäster. Moderator: Annika Lykta Söndag den 6 maj 11.00–13.00 workshop för barn med Helena Hildur i Kreativa verkstan 13.00–13.50 Don Quijote i stormen – mot Urkarnas värld (familjeföreställning)  i Laxholmskällaren. 14.00–16.00 workshop för barn med Helena Hildur i Kreativa verkstan.

Vernissage: Ragvald Blix

Lör 12 Maj 2018 - Lör 12 Maj 2018

KARIKATYRTECKNAREN SOM UTMANADE HITLER Vernissageprogram kl 13 Panelsamtal: Vem var Ragnvald Blix? Rikke Petersson, initiativtagare till utställningenn och författare till en bok om Ragnvald Blix samtalar med Andreas Åhs, förläggare. kl 14 Vernissage Museidirektör NIklas Cserhalmi hälsar välkommen. Rikke Petersson, Andreas Åhs och EWK-intendent Carina Milde medverkar. Förfriskningar. OM UTSTÄLLNINGEN Ragnvald Blix - karikatyrtecknaren som utmanade Hitler är en utställning med bilder av Ragnvald Blix, kommenterade med texter från Rikke Peterssons bok med samma namn. Ragnvald Blix var norsk satirtecknare, född i Oslo 1882. Mest känd är Blix för sina antinazistiska karikatyrer signerade av pseudonymen Stig Höök, som gavs ut under andra världskriget i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning (GHT). Genom sina teckningar blev Blix en av de mest kända och betydelsefulla opinionsbildarna i Sverige under kriget och ett stöd till motståndsrörelserna i både Norge och Danmark. Flera av hans teckningar ingick i albumen ”Stig Höök Anno 1941” och ”Stig Höök 1942-1944”. I det ockuperade Danmark publicerades albumet illegalt och alla inkomster från försäljningen gick till motståndsrörelsen. Blix fick flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat kung Christian X av Danmarks frihetsmedalj, och den norska statens konstnärsstipendium. Han upptogs även som medlem i Norska Akademien när den grundades 1953. Ragnvald Blix avled 1958. - Med sin skarpa penna avslöjade Blix ondskan och hyckleriet i sin samtid. Vi påminns om nazismens brott som aldrig får glömmas bort. Att visa de starka och uppkäftiga motbilder Ragnvald Blix vågade göra, och som Torgny Segerstedt och många andra redaktörer i Europa valde att publicera, är att än en gång visa att vi kan lära oss av historien. Det handlar om att förstå hur viktiga våra satirtecknare och komiker är och vilken makt skrattet har. Vi måste våga skratta åt makten, nu mer än någonsin, säger Carina Milde, intendent på EWK-museet på Arbetets museum.  

Robotar i svensk äldrevård?

Tor 24 Maj 2018 - Tor 24 Maj 2018

Robotar i vården kanske låter som science fiction, men tekniken finns och används redan, och mer lär det bli. Men det handlar inte bara om robotar som man kanske oftast föreställer sig dem. Utan också om smarta sensorer som kan hjälpa personalen att undvika fallolyckor hos brukarna, eller robotiserade bälten som hjälper till vid tunga lyft. I utställningen Kaigo Robotto på Arbetets museum visas just nu hur tekniken funkar i Japan. Men nu inbjuder vi till ett seminarium om den robotteknik som finns i Sverige och hur den kan implementeras i vården. Deltagare Adam Hagman är affärsutvecklare inom hälsorobotik i Robotdalen i Västerås med stor kunskap om olika tekniska innovationer inom vården. ”Robotar ska aldrig vårda människor, robotar ska hjälpa människor att bli självständiga och ta hand om varandra”, säger han. Susanne Frennert är forskare vid KTH och har bland annat arbetat med framtagande av robotarna Giraff och Hobbit. ”Mitt största intresse är människor, gamla som unga, och hur man underlätta vardagen med hjälp av ny teknik och produkter.” Anna Spånt Enbuske är utredare på fackförbundet Kommunal, vars medlemmar i stor utsträckning berörs av införandet av digital teknik i välfärden. Seminariet hålls vid två tillfällen: kl 14 och kl 18.30. Om du vill gå på seminariet kl 14, föranmäl gärna till marten.mellberg@arbetetsmuseum.se