Sommarverkstad: MIN DJURISKA PARK

Öppet alla dagar

I utställningen Min djuriska park på våning 2 finns Kreativa verkstaden. Vi bygger egna djur av återvunnet material och gamla grejor som ingen vill ha. Låt dig inspireras av de fantasifulla djuren i utställningen Min djuriska park. Kreativa verkstaden är öppen vardagar 10-15 och helger 11-16. För både stora och små, men barn vistas i verkstaden endast i vuxens sällskap. Fri entré. Samarr: Folkuniversitetet.

Min Djuriska Park

Lör 26 Maj 2018 - Tis 21 Aug 2018

Vad händer egentligen på museet på natten? Larmet går trots att ingen är här, och personalen möts av skräp och kaos när de kommer på morgonen. De börjar känna sig lite skraja. Efter krismöte med museiledningen har orsaken till problemen diskuterats vilt; men alla är överens om att allt började när den nya utställningen om djur kom till museet. Museichefen har nu tvingats ta till drastiska åtgärder för att komma till rätta med problemet. En djurdetektiv har anställts. Med detektivens hjälp har vi hittat en massa skräp, djurspår och hört mystiska ljud. Är det djuren från utställningen som orsakar problemen? Och i sådant fall varför? Nu behöver vi barnens hjälp! Följ med vår djurdetektiv in i utställningen och hjälp oss att lösa gåtan!

om utställningen

I utställningen Min djuriska park möter vi ett 40-tal djur sammanfogade av vardagliga prylar som vi människor omger oss med. Varje individ får sin unika karaktär av sina material - en fladdermus gjord av paraplyer, dammsugarmunstycken som förvandlats till en apa eller en 3,5 meter lång krokodil gjord av bildäck är några av djuren som besökarna kan möta i parken. De återvunna materialen öppnar upp för tankar vart saker och ting har för ursprung och vilka egenskaper de ger djuren. Min Djuriska park är skapad av konstnären Eric Langert. Utställningen har turnerat runt i landet i 20 år, men det är första gången djuren anländer till Norrköping. I samband med att vi visar utställningen erbjuder vi även guidade visningar med vår pedagog "djurdetektiven". Tillsammans får barnen fundera över vad som händer på museet under natten och vad djuren i utställningen kan ha med detta att göra. Kanske vill djuren berätta något för oss?

VISNINGAR

Från och med vecka 25 erbjuder vi gratis visningar. Grupper tas emot kl 10, 11, 12, 13, 14 och visningen pågår ca 20 min. För att delta i visningen behöver man anmäla sig i receptionen. Vi tar emot max 15 barn per visning. Grupper från förskolor kan boka in sig på förmiddagarna i juni och augusti kl 8:30 för en längre workshop där även aktiviteter i kreativa verkstaden ingår. Förskolegrupperna kan maximalt bestå av 20 barn/grupp. Workshopen kostar 500kr. Förfrågan om bokning sker via vår hemsida: www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan/

Kod

Lör 16 Jun 2018 - Lör 25 Aug 2018

Under 1900-talet kom olika grupper av kvinnliga textilarbetare från Lancashire i England att utveckla ett hemligt språk, kallat Mee-Mawing, som de använde för att kommunicera genom det höga oväsendet från maskinerna i textilfabrikerna. Mee-Mawing var en kombination av pantomim, dans, och att läsa på läppar. Språket användes för arbetsrelaterade konversationer, vardagligt småprat, och politiska diskussioner som hölls hemliga för kvinnornas förmän och överordnade.

I utställningen Kod på Arbetets museum sammanflätas husets egna textila historia med andra referenser till textilhistoria med hjälp av Arbetets Museets arkiv och forskarresurser.

Kristina Müntzings utställning ingår i ett längre konstnärligt forskningsprojekt som undersöker kommunikation och hemliga språk genom referenser till textilindustrins historia och till framväxten av socialistiska rörelser.

Förtidsrösta på museet!

Ons 22 Aug 2018 - Lör 8 Sep 2018

Arbetets museum är röstlokal för förtidsröstning under valet. Alla röstberättigade kan förtidsrösta på museet i såväl kommun- region- som riksdagsval, oavsett var i landet man är folkbokförd. ÖPPETTIDER onsdag 22 september - lördag 8 september kl 11-16 torsdag 6 september kvällsöppet till kl 19 OBS! Även på själva valdagen 9 september är museet vallokal. Men då är det bara personer folkbokförda i valdistriktet Campus som kan rösta på museet.

Kariktyrtecknaren som utmanade Hitler

Tor 6 Sep 2018 - Tor 6 Sep 2018

Rikke Petersson berättar om sin bok med samma namn. Den norske karikatyrtecknaren Ragnvald Blix (1882–1958) var känd för sin skarpa blick och bitande humor. Mest berömd blev Blix för sitt engagemang mot Hitler och nazismen. Tillsammans med Torgny Segerstedt stod han i Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning upp för det fria ordet i en tid då många valde att tiga. Rikke Petersson – som bodde granne med Blix som barn – har förutom boken även skapat flera uppmärksammade utställningar om Ragnvald Blix. Nu gästar Rikke Petersson Arbetets museum och berättar mer om en Skandinaviens mest framstående satirtecknare. Samarr: Folkuniversitetet.

Vernissage: Dokumentärfotosalong

Lör 8 Sep 2018 - Lör 8 Sep 2018

VERNISSAGEPROGRAM Utställningschef Truls Olin hälsar välkommen. Flera av fotograferna medverkar. Förfriskningar OM DOKUMENTÄRFOTOSALONG 2018 För andra året i rad arrangerar Arbetets museum Dokumentärfotosalong. 2017 sökte över 90 personer om deltagande och av dessa valdes 39 ut av en jury för att få visa sina bilder. I år är temat "I väntan på", ett tema som röstades fram av våra besökare i samband med avslutningen av 2017 års Dokumentärfotosalong. Temat är fritt att tolka utifrån Arbetets museums uppdrag som handlar om att skildra människors berättelser om arbetsliv och vardagsliv. – Vi tycker att det är ett intressant tema som våra besökare röstat fram, säger Truls Olin, Utställningschef på Arbetets museum, och initiativtagare till Dokumentärfotosalongen. I årets upplaga av Dokuemntärfotosalongen kommer besökaren få möta bilder som på olika sätt belyser människors vardag, villkor, glädjeämnen och svårigheter. – Vi har sedan 1991 visat fotografier från alla världens hörn som belyst alla tänkbara ämnen. Kända och internationellt erkända och prisade fotografer har delat sitt arbete med oss. Genom denna satsning vill vi uppmärksamma och uppmuntra fler fotografer för deras arbete med dokumentärt foto. Vi siktar på att göra Dokumentärfotosalongen till ett årligen återkommande inslag som på många sätt ska kunna berika vår verksamhet här på Arbetets museum. Dokumentärfotosalong 2018 visas under perioden 8 september till 18 november på Arbetets museum, våning 7. JURYN Göran Widerberg, bildredaktör, Dagens arbete Märta Thisner, Fotograf Truls Olin, utställningschef, Arbetets museum MEDVERKANDE FOTOGRAFER Troy Enekvist, Östhammar, Jenny Eliasson, Tollarp, Martin Kull, Vaxholm, Anders Onerup, Bandhagen, David Lundmark, Lidingö, Loulou d’Aki, Säter, Björn Nilsson, Stockholm, Per-Erik Åström, Stockholm, Molle Olson, Uppsala, Krister Kleréus, Stockholm, Owe Ellersten, Finspång, Ulla Sundin Beck, Falkenberg, Erik Holmstedt, Luleå, Elisabeth Ubbe, Stockholm, Natalia Medina, Stockholm, Hillevi Melinder, Östersund, Torun Börtz, Gärsnäs, Lisa Arfwidson, Stockholm, Jonas Dahlström, Malmö, Andreas Nilsson, Lund, Stig Hammarstedt, Visby, Jens Nordström, Malmö, Tore Hagman, Vårgårda, Fanny Carinasdotter, Umeå, Ulf Rehnholm, Eskilstuna, Annelie von Wowern, Älta, Eva Centergren, Stockholm, Jan Wilhelm Forsmark, Sala, Lena Sjödin Roman, Sundsvall, Berit Djuse, Malungsfors, Maria Mäki, Alnö/Sundsvall, Carla Lomakka, Visby, Kevin Chang, Stockholm, Fredrik Swartling, Stockholm, David Sapire, Åby, Lars Sivars, Sundbyberg, Karoline Montero Araya, Norrköping, Robin Liendeborg, Linköping, Marie Yderland, Göteborg, Elin Andersson, Göteborg.

Samtal om: Folkhemmet

Tor 13 Sep 2018 - Tor 13 Sep 2018

I Lena Andersson bok ”Sveas son” möter vi Ragnar Johansson. Ragnar ser staten som människans bättre jag, han dyrkar den som idé för att den saknar människans godtycke. Människan däremot tyngs av lidelser, drifter och svagheter. Ragnars mor Svea, född Svensson, kommer från en annan epok, det fattiga bondesamhälle som moderniteten gör allt för att lämna bakom sig. Hon bakar och lagar, syltar och saftar. För Ragnar är hon en kvarleva från en värld som aldrig får komma åter. ”Jag ville skriva en bok om en människa av det slag som gjorde folkhemmet möjligt, som förkroppsligade det, trodde på det, tog ansvar för det, som försvarade dess rätlinjighet och likriktning för att de lyfte människan ur hennes mörker; någon som var folkhemmets sinnebild utan att vara en del av politiken”, säger Lena Andersson. Hör Lena Andersson berätta om boken och sina tankar i ett samtal med Mats Granberg. Samarr: Liu, Folkuniversitetet, Arbetets museums vänner.