OBS! Under hösten vill vi att du förbokar om du ska besöka något av våra evenemang. Det gör du här.

Samtal om: De expansiva

Ons 27 okt 2021 - Ons 27 okt 2021

Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans om skolmarknadens vinnare och förlorare. Friskolereformen skulle flytta makten över skolan närmare verksamheten, men i stället växer sig nu koncerner så stora att de riskerar att hamna bortom demokratisk kontroll. I boken De Expansiva visar Marcus Larsson från tankesmedjan Balans hur investerare rusar till den svenska skolmarknaden, och vilka konsekvenser det ger för hela det svenska skolsystemet. Samma politiker som en gång tog beslut om friskolereformen och skolpengens utformning återfinns nämligen bland skolkoncernernas ägare, i deras styrelser och i mäktiga lobbyorganisationer. De ekonomiska konsekvenserna för den kommunala skolan är mycket mer omfattande än att pengar försvinner till vinstutdelningar. Nu gästar Marcus Larsson Arbetets museum och berättar om boken. Under kvällen med verkar även Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete vid LiU. Anordnas i samarbete med Arbetets museums vänner, Folkuniversitetet och LiU.

Höstlov på Arbetets museum

Tis 2 nov 2021 - Lör 6 nov 2021

Museet har öppet tisdag–lördag kl 9–16. Fri entré. Restaurang Vy erbjuder lunch vardagar, med pannakakor och köttbullar till alla barn. Espresso House erbjuder fika och lättare rätter. Lilla Arbetets Vår upplevelsemiljö för våra yngsta besökare har öppet tisdag–lördag kl 9-16. OBS! Obligatorisk förbokning på www.arbetetsmuseum.se/besoksbokning Grupper från förskola och frita kan boka in sig på måndagen 1 november.  Boka in på www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan Kreativa Verkstan Kom och skapa Jobbisar i Kreativa Verkstan. Vi har materialet - du står för inspirationen. För barn och vuxna tillsammans. Öppet tisdag–fredag kl 11–15.30. Ingen förbokning, begränsat antal platser. Zombienatt Det är kväll, museet har stängt och alla har gått hem. Eller...? Häng med på vandring på ett nedsläckt museum, hör spökhistorier och träffa äkta (?) zombier. Onsdag 3 november är det dags för Zombienatt igen. Visningar från kl 17.30 och framåt.  Biljettpris 80 kr. Begränsat antal platser. Biljetterna släpps onsdag 27 oktober, ingen förbokning innan dess. Håll utkik på hemsida och i museet sociala medier för mer info.

Ulrika Knutsson gästar Arbetets museum

Ons 17 nov 2021 - Ons 17 nov 2021

"Kvinnornas rösträtt ändrar ej på världsförloppet" – Ellen Key, Elin Wägner och den besvärliga rösträtten Elin Wägner (1882-1949) är en av Sveriges viktiga författare under 1900-talet. Hon stred för rösträtten, freden och miljön. Den unga Elin Wägner vare påverkad av Ellen Key såväl när det gäller rösträtten och freden som den fria kärleken. I sin succéroman Pennskaftet (1910) tar Elin Wägner upp alla dessa teman. Både Wägner och Key var profiler i rösträttskampen, men de var också skeptiska mot den parlamentariska demokratins möjligheter. De ansåg att kvinnorna måste hitta många former för att påverka samhället. I sin debattbok Väckarklocka (1941) föregriper Elin Wägner vår tids ödesfrågor: "Människan har stört jämvikten i naturen och uppträder nu själv som ett skadedjur". Det är som feminist Elin Wägner blir riktigt besvärlig. Hon krävde lika rättigheter för kvinnorna, men också stora skyldigheter av kvinnorna, just för att de var kvinnor. Radikalpacifisten Elin Wägner låter sig inte heller kramas så lätt. Hon är sträng. Hur mycket ansvar är vi beredda att ta - för freden, framtiden och klimatet? Ulrika Knutson är journalist och författare. Hon har varit ordförande i Publicistklubben, och är hedersdoktor vid Göteborgs universitet. Hon är aktuell med boken "Den besvärliga Elin Wägner" (2020). Hösten 2021 kommer hennes klassiska bok om Fogelstadgruppen, "Kvinnor på gränsen till genombrott", ut i ny, utvidgad upplaga. Programkvällen anordnas av Ellen Key-Sällskapet och Arbetets museum.

Trapploppet

Ons 1 dec 2021 - Ons 1 dec 2021

Hur snabbt klarar du 162 trappsteg? Starten är i källaren och målgång är på plan 7. Gå, spring eller lunka uppför trapporna och över några våningsplan. Vinster till de främsta samt lottade priser. Individuell start från klockan 17 och framåt. Alla intäkter går oavkortat till Världens Barn. Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. Rättigheter som i spåren av pandemin inte upprätthålls. Omkring 168 miljoner barn har inte fått gå i skolan på över ett år och många av dem riskerar att aldrig återvända. Pengarna som Världens Barn samlar in går till över 40 projekt runtom i världen. Kostnad 150 kr (men betala gärna mer. Anmälan senast 23 nov till frida.sodermark@loparaventyret.se. Ange gärna önskemål om starttid, t ex kl 17, 18 el 19. Ange namn och ev klubb. Betalningsinfo i vändande mejl.