Film: Himlens mörkrum

Tis 21 jan 2020 - Lör 25 jan 2020

Filmen Himlens mörkrum visas på Cnema 21 januari och 25 januari.  Filmen handlar om fotografen Jean Hermansson, vars bilder just nu visas i utställningen Svärta på Arbetets museum.
Alla människor är vackra när de arbetar, menade fotografen och filmaren Jean Hermanson. Respektfullt fotograferade han arbetare över hela Sverige. När Jean dör 2012 lämnar han efter sig flera oavslutade projekt, ett arkiv som sträcker sig från 60-talet fram tills idag, och hundratusentals negativ och papperskopior från 40 års mörkrumsarbete med motiv från hela världen. Ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden.
Nils Petter Löfstedt var under flera år Jeans fotoassistent och trots ålderskillnaden kom de varandra mycket nära. Nils Petter dokumenterar mörkrumsarbetet, och i deras samtal berättar Jean om sitt stora misstag, att han inte tog reda på namnen på de han fotograferade.
Nils Petter, som var väl insatt i vad Jean ville göra, beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna, och blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.
Himlens mörkrum hade världspremiär på Nordisk Panorama den 25 september 2017 och vann publikens pris vid samma festival.
Filmen visas Tisdag 21 jan kl 17:45
Lördag 25 jan kl 14:00
Biljettpris 60 kr. Biljetter bokas på www.cnema.se

Varför är vi så omogna i sociala medier?

Tor 23 jan 2020 - Tor 23 jan 2020

Sociala medier förändrar våra samhällen i grunden och påverkar allt från valresultat till spridning av sjukdomar. Ändå är många – även vuxna – väldigt okunniga om sociala medier och beter sig på ett sätt man aldrig skulle göra IRL. Det menar Isobel Hadley-Kamptz, opinionsbildare, författare och ordförande i Dataföreningen. Hon har länge skrivit om frågor kring internet och hur tekniken påverkar både samhället och hur vi fungerar som människor. Nu gästar hon Arbetets museum för en föreläsning. Anordnas i anslutning till utställningen "Det Resande Demokratilabbet" som visas på museet t o m 24 maj 2020. Foto: Severus Tenenbaum

Ett kilo socker

Tor 30 jan 2020 - Tor 30 jan 2020

"Vad händer när ingen som överlevde Förintelsen längre finns kvar?” Helena Trus föreläser med utgångspunkt i berättelsen om sin farmor som överlevde Förintelsen.
Helena Trus är journalist på Aftonbladet och föreläser också för högstadie- och gymnasieelever om Förintelsen och den nutida antisemitismen. Hon är själv barnbarn till två Förintelseöverlevande och under flera år har hon intervjuat sin farmor Cyla om hennes liv. Med Ett kilo socker debuterar Helena som författare. Boken handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Vad händer när ingen av dem längre finns?

Tåghelg på Arbetets museum

Lör 8 Feb 2020 - Sön 9 Feb 2020

Vi bygger upp 70 meter modelljärnväg i museets bibliotek på plan 4 - räls, tunnlar, stationer och landskap. Alla tåg går enligt tidtabellen och förseningarna är ytterst få! Kolla på när proffsen kör eller prova att köra ett tåg själv! Öppet lördag 11–16 och söndag 11–15. Fri entré. Arrangeras tillsammans med Modul Syd.