Café Planet: Hållbart byggande

Tis 21 Nov 2017 - Tis 21 Nov 2017

Hyresbostäders Thomas Gustafsson berättar om hållbarhetsarbete i nyproduktion av fastigheter och kommer främst att fokusera på Yllefabriken. Hur kan de boende leva hållbart i Yllefabriken? Läs gärna mer om Yllefabriken på yllefabriken.se Vi erbjuder även en rundvandring i Yllefabriken. Se programpunkt den 22 november. Tisdag 21 november kl 18-20. Café Strykjärnet, Arbetets museum. Arrangör: Studiefrämjandet och Hyresbostäder i Norrköping AB  

Marken under dina fötter

Lör 25 Nov 2017 - Lör 25 Nov 2017

Truls Olin, utställningschef Arbetets museum, hälsar välkommen. Geska & Robert Brečevićs medverkar. OM UTSTÄLLNINGEN Han står med nedslagen blick, försjunken i egna tankar. Du går emot honom, då tittar han upp. Inte ser han förvånad ut, heller inte rädd. Tar du det avgörande steget fram mot honom, faller han – rakt baklänges – och blir liggande på marken. Ställningen rämnar. Ridån går ner. Och aktiekurserna faller i blindo. Utställningen Marken under dina fötter består av ett femtontal digitala bilder och interaktiva videoinstallationer som reagerar med besökaren. Utgångspunkten för utställningen är fotografiska fragment av det stelryggade fall som konstnärerna under mer än ett årtionde återkommande gestaltat i film och videoinstallationer. Männen-som-faller får i utställningen sällskap av kvinnorna-som-vänder. De som knyter en knut på sig själva och därefter vänder sig om. Om de vill, vill säga. Geska & Robert Brečevićs verk är bilder som uppträder – men bara i mötet med betraktaren, som med sin närvaro fulländar verket. Konstnärerna rör sig fritt mellan olika uttryck; film/video, fotografi och fysiska objekt. I deras arbete komprimeras samtidighetens stilla-skeenden till punktavtryck av utsträckta ögonblick.   Marken under dina fötter visas under perioden 24 november 2017-11 februari 2018.

Unga i fängelse

Mån 27 Nov 2017 - Mån 27 Nov 2017

Forsa-Östergötland och Arbetets museum bjuder in till seminarium. Hur är det att vara ung i fängelse idag? Hur är det att arbeta med tvångsplacerade unga? Och hur har synen på ungdomskriminalitet förändrats under 1900-talet. Roddy Nilsson, Göteborgs universitet, har forskat om synen på ungdomskriminalitet och åtgärderna mot densamma från mellankrigstiden fram till 1970-talet.  Det socialdemokratiska maktövertagandet under 1930-talet innebar starten för en process som vanligen beskrivits som ”folkhemsbygge” eller ”välfärdsstatens införande”. Här ingick också en markant omorientering av kriminalpolitiken, och en väsentlig del berörde åtgärder mot unga lagöverträdare. Kamila Biszczanik, Linköpings universitet, forskar kring tvångsvård av unga, med särskilt intresse för hur det är att arbeta med tvångsplacerade unga. I sin forskning beaktar hon även ungdomars egna perspektiv på sin vistelse på institutionen. Hon presenterar material insamlat under sitt fältarbete på en av statliga särskilda ungdomshem för att belysa tvångsvårdens vardag och de utmaningar som följer. Annelie Egelin Tärning har som intendent på Arbetets museum varit initiativtagare och projektledare för ett projekt som gjordes tillsammans med Kriminalvården och Riksförbundet Attention. Unga intagna på Anstalten Luleå fick möjligheten att berätta sin historia och tankar inför framtiden genom utställningen Face the Facts – unga i fängelse berättar. Projektet mynnade också ut i boken Unga i fängelse – berättelser som inspiration till möten med unga. Boken vill ge människor som arbetar med barn och ungdomar en inblick i hur samtal och möten kan vara ett redskap för förändring. Måndag 27 november kl 13–16 på Arbetets museum Fri entré. Föranmälan till marten.mellberg@arbetetsmuseum.se senast 21 november.

Trapploppet 2017

Tis 28 Nov 2017 - Tis 28 Nov 2017

Den 28 november går Norrköpings ovanligaste löptävling av stapeln på Arbetets museum! Starten är i Laxholmskällaren och målgång är på plan 7. Du springer uppför trapporna men också över några våningsplan. Vinster till de främsta samt lottade priser, bland annat från Arbetets museums butik, RÅ, Fairtrade shop och Hummelgrens blommor. Individuell start från kl. 18 och framåt. Kostnad 150 kr, men betala gärna mer. Alla intäkter går oavkortat till Tigers Club. Ange namn och ev. klubb. Betalningsinfo i vändande mejl. Anmälan senast 21 nov till frida.sodermark@loparaventyret.se Alla intäkter går oavkortat till Tigers club i Uganda, som jobbar med få in hemlösa barn i familje- och samhällsliv genom fotboll. Tigers club stöttas av Läkarmissionen. https://www.lakarmissionen.se/stod-oss/manadsgivare/tigers-club/ Trapploppet är en del av programmet för Globala Norrköping som samordnas av Norrköpings kommun. Se hela programmet på www.norrkoping.se/globala.

Rättvis Julmarknad

Lör 2 Dec 2017 - Sön 3 Dec 2017

KÖP KLAPPAR SOM GÖR GOTT PÅ FLERA SÄTT! Stickat, bakat, ljus, tomtar, godis, dukar, veganskt och mycket mer! Kul aktiviteter för alla barn! Fri entré. Arrangeras av: ADRA Esperanza, Amnesty, Arbetets museums vänner, Asylgruppen, Byrån mot Diskriminering, Djurens Rätt, Fair Trade Shop, Invitationsdepartementet, Jordens vänner, JAK Medlemsbank, Next Step, Palestinagruppen, Safir – Bosniska föreningen, Svenska kyrkan och Vänner Emellan.