Sportlov på Arbetets museum

Mån 18 feb 2019 - Sön 24 feb 2019

Skapa i Kreativa Verkstan, möt Skoindustrimuseet, barnteater, berättarverkstad och mycket mer. KREATIVA VERKSTAN plan 5 hela veckan Vad kan det bli av en gammal sko? Kanske ett hus, en rymdraket eller en drake? Kom till Kreativa verkstan och släpp loss fantasin. Ta med dina egna gamla skor och dekorera dem, tryck skoavtryck på papper eller tyg, skapa en figur av en gammal sko eller något annat. För barn i sällskap med vuxna. Måndag–söndag kl 11–16. Samarr: Folkuniversitetet. TEATER: SOLÄGGET Laxholmskällaren tisdag kl 10.30 & 13 Efter Elsa Beskows saga. En dag när en liten älva är på upptäcktsfärd i skogen, hittar hon något stort, gult och runt. Tillsammans med sina vänner börjar hon undersöka vad det är för märkligt hon har hittat. De ska nog göra en otrolig upptäckt... Med Teater Pelikanen. För barn 3–7 år. Entré: 60 kr. Förbokning: teaterpelikanen12@gmail.com MÖT SKOINDUSTRIMUSEET! plan 5 onsdag & torsdag Skoindustrimuseet i Kumla gästar museet. Prova att göra ditt eget läderarmband eller att sy i skinn. Museet visar också upp äldre skor och berättar om verksamheten. Ons kl 12–17 samt tors kl 9–17. BERÄTTARVERKSTAD plan 7 onsdag & fredag På Arbetets museum samlar vi på människors minnen och berättelser. I berättarverkstad inspireras vi av utställningen ”Aina & Tage”. Skriv eller rita din egen berättelse, kanske inspireras du av något ur ditt eget liv? Onsdag & fredag kl 13–15. MUSEIDECKARNA alla dagar Upptäck på egen hand. Mer info i receptionen. ÄTA OCH FIKA Espresso House har öppet alla dagar och erbjuder fika och lättare rätter. Restaurangen är stängd för renovering. FÖRSKOLA & FRITA bokar pass mot avgift på pedagogik@arbetetsmuseum.se kl 9–10 eller kl 10–11. Vill ni besöka museet med en grupp på annan tid? Vänligen meddela på samma mejladress.

Café Kreativa

Tor 28 feb 2019 - Tor 28 feb 2019

Nu öppnar vi upp Kreativa verkstan för vuxna och ungdomar!

Kreativa verkstan på Arbetets museum är sedan länge tillbaka en populär aktivitet för barn och familj. Nu drar vi igång Café Kreativa som vänder sig till ungdomar och vuxna. Vi tänker att vi skapar i återvunnet material, man kan skapa saker själv eller tillsammans med andra

Välkommen till en träff torsdag 28 februari kl 16.30–19.30 (Drop in, kom när det passar dig).

Vid det här tillfället gör vi tygkassar och trycker på dem.

Kampen mot DDR-Sverige

Tor 28 feb 2019 - Tor 28 feb 2019

– från svartklubbar och piratradio till olovliga sekreterare Under 1900-talets andra hälft utvecklades Sverige till världens kanske främsta välfärdsnation. Samtidigt – eller kanske på grund av detta – blev samhället hårt reglerat. Mycket som var tillåtet i andra länder var omgärdat av stränga bestämmelser eller till och med förbjudet i Sverige. Mattias Svensson är skribent och författare med bakgrund i olika frihetliga sammanhang. Nu gästar han Arbetets museum och pratar om frihetligt motstånd i Sverige – från svartklubbar till olovliga sekreterare. Svensken har i alla tider också gjort motstånd mot överhetspåfund och kämpat för rätten att få vara annorlunda, nydanande, underhållande och, kanske framför allt, full. BILDEN: Sydney Onayemi drev klubben Big Brother på 1970-talet. Musikerförbundets krävde extra discoavgift och spritstopp för krogar som slutade med levande musik till förmån för DJ:s. Foto: SVT OM UTSTÄLLNINGEN 100 % KAMP Rättigheter är en grundstomme i ett jämlikt och demokratiskt samhälle. Rösträtt, rätten att leva, bo arbeta och älska på lika villkor – det är exempel som många ser som en självklarhet i Sverige idag. Dessa rättigheter har inte uppstått av sig själva, de är resultatet av olika kamper som förts. Utställningen 100 % kamp – Sveriges Historia berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige. Genom teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden.    

Med Ellen Rydelius i Rom

Tor 7 mar 2019 - Tor 7 mar 2019

Carina Burman gästar Arbetets museum Ellen Rydelius föddes i Norrköping 1885 och blev känd som journalist, författare, översättare av rysk skönlitteratur och matskribent – det sistnämnda tillsammans med dottern Ria Wägner. Trots att hon var ensamstående mor reste hon mycket i Europa och besökte oräkneliga europiska storstäder. Hennes guidebok Rom på 8 dagar utkom 1927 och blev ett pionjärverk i sin genre som under trettio års tid utkom i tio upplagor. Carina Burman föddes i Norrköping 1960, och är litteraturvetare och författare till ett antal romaner och fackböcker och är liksom Rydelius mångårig Romresenär. I sin bok ”Vi romantiska resenärer” reser hon i Rydelius fotspår och skapar en berättelse om en viktig period i den svenska kvinnans, den svenska turismens och den italienska huvudstadens historia. I boken speglas också hennes egen kärlek till staden. Arrangeras av Ellen Key-sällskapet med stöd av Folkuniversitetet.

Försvara strejkrätten – 100 % Kamp

Tor 7 mar 2019 - Tor 7 mar 2019

"Försvara Strejkrätten" kämpar sedan 2017 för att rädda de fackliga rättigheterna från att begränsas kraftigt av ett lagförslag från regeringen. En kamp om demokratin i arbetslivet, för anställdas rätt att ta ställning och säga ifrån. Välkommen att träffa representanter för organisationer som berättar mer om sin kamp.
Arrangeras i samarbete med ABF. Vi som kämpar i Norrköping – våren 2019 Utställningen 100 % kamp – Sveriges Historia berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige. Den blickar också tillbaka till den tid då våra mest grundläggande rättigheter ännu inte fanns i Sverige – och de människor som kämpat för rösträtt och rätten att leva, bo arbeta och älska på lika villkor. I programserien "Vi som kämpar i Norrköping" kan du människor och organisationer som kämpar för samhällsförändringar idag. Torsdagar kl 18.15 i utställningen kan du möta följande organisationer: 7 feb  Naturskyddsföreningen Kämpar för: Hållbart resande, klimatfrågor, parker och naturmiljöer 14 feb Norrköping Roller Derby Kämpar för: Att vår sport blir tagen på allvar, kvinnor och icke-binäras kamp mot normer. 21 feb Ekoturen Kämpar för: Biologisk mångfald och att människor ska få komma ut i naturen, lära sig mer om den och vilja värna den. 7 mars Försvara Strejkrätten Kämpar sedan 2017 för att rädda de fackliga rättigheterna från att begränsas kraftigt av ett lagförslag från regeringen. En kamp om demokratin i arbetslivet, för anställdas rätt att ta ställning och säga ifrån. 14 mars Imagine (what we can do) Kämpar för demokrati, mänskliga rättigheter och kultur genom olika projekt. 21 mars MÄN Norrköp ing Kämpar för att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. MÄN:s vision är en jämställd värld utan våld. 4 april Neuroförbundet Kämpar för neurologiskt sjukas rättigheter – rätten till arbete, rehabilitering, hjälpmedel och möjlighet att delta på egna villkor i ett tillgängligt samhälle.
11 april RFSL Norrköping RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer som för alla andra.
25 april Ett Norrköping för alla & Asylgruppen Ett Norrköping för alla kämpar lokalt för att motverka rasism och intolerans. Asylgruppen kämpar för flyktingar och asylsökandes rättigheter och en rättssäker asylprocess.

Robotlördag på Arbetets museum

Lör 9 mar 2019 - Lör 9 mar 2019

ROBOTLÖRDAG Bygg din egen kartongrobot! I kreativa verkstan bygger vi egna robotar av återvunnet material Show med Nao och Pepper Robotshow kl 11.30 13.00 och 14.30. Biljett för garanterad plats hämtas i museets reception samma dag. Lär dig robotdans Vår streetdance-instruktör lär dig att dansa som en robot Vad vill du ha robotar till i framtiden? Våra robotexperter är på plats och berättar om vad framtidens robotar kan användas till. Berätta, rita eller skriv vad du vill att framtidens robotar ska hjälpa dig med? Kaigo Robotto – familjevisning  Under 2018 visade vi utställningen Kaigo Robotto – robotar i japansk äldrevård på Arbetets museum. Under Robotlördag visar vi en mindre version av den. Träffa robotkatten Mårtrix Museets egen robotkatt finns på plats! Arbetets museum lördag 9 mars kl 11–16

Samtal om: Brexit och EU:s framtid

Tor 14 mar 2019 - Tor 14 mar 2019

Finanskris och eurokris. Brexit. Allt hetare konflikt med Ryssland. Flyktingkris och stängda gränser. Konflikt om kollektivavtalen och nya lösningar. Kritik mot reaktionära regimer i Polen och Ungern. Parisavtal om klimatet. Skatteflyktsskandaler. EU har de senaste åren stått mer i centrum för samhällsutvecklingen än någon gång tidigare under sin snart 70-åriga historia. Ändå skrivs och debatteras det väldigt lite om Europafrågor, och nästan ingenting om det allt mäktigare Europaparlamentet. Det är oroväckande med tanke på det viktiga Europaparlamentsvalet 2019 och den kommande debatten om EU:s framtid. Mot den bakgrunden har Göran Färm skrivit Ett bättre Europa. Boken har fokus på framtiden, med inslag av historik, lite EU-skola och politiska minnen. Men mest av allt är den ett försök att formulera kritiska tankar om framtidens svenska och socialdemokratiska europapolitik. Den 14 mars gästar Göran Färm Arbetets museum och berättar mer om boken och sina tankar. Medverkar gör även Mikael Rundqvist, fil dr och statsvetare vid Linköpings universitet.  

Imagine - 100 % Kamp

Tor 14 mar 2019 - Tor 14 mar 2019

Föreningen IMAGINE (what we can do) har funnits sedan 2014, och har sedan dess bedrivit aktiviteter som tar sin utgångspunkt i demokrati, mänskliga rättigheter och kultur.

Exempel på aktiviteter som vi gör är studiecirklar för nyanlända som utgår från deltagarnas egna önskemål. Vi har bl a haft en återkommande studiecirkel om Föräldraskap och samhälle, samt en om Stadsodling.

Vi har drivit flera projekt för att stärka integrationen i samhället, bl a med stöd av Länsstyrelsen. Föreningen anordnar också Kulturrundan i Röda stan varje sommar.

Från och med januari 2019 har det bildats en eventgrupp som består enbart av utrikes födda kvinnor, som anordnar olika events och aktiviteter.

Samarr: ABF

Vi som kämpar i Norrköping – våren 2019

Utställningen 100 % kamp – Sveriges Historia berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige.
Den blickar också tillbaka till den tid då våra mest grundläggande rättigheter ännu inte fanns i Sverige – och de människor som kämpat för rösträtt och rätten att leva, bo arbeta och älska på lika villkor.

I programserien "Vi som kämpar i Norrköping" kan du människor och organisationer som kämpar för samhällsförändringar idag. Torsdagar kl 18.15 i utställningen kan du möta följande organisationer:

7 feb  Naturskyddsföreningen
Kämpar för: Hållbart resande, klimatfrågor, parker och naturmiljöer

14 feb Norrköping Roller Derby 
Kämpar för: Att vår sport blir tagen på allvar, kvinnor och icke-binäras kamp mot normer.

21 feb Ekoturen
Kämpar för: Biologisk mångfald och att människor ska få komma ut i naturen, lära sig mer om den och vilja värna den.

7 mars Försvara Strejkrätten
Kämpar sedan 2017 för att rädda de fackliga rättigheterna från att begränsas kraftigt av ett lagförslag från regeringen. En kamp om demokratin i arbetslivet, för anställdas rätt att ta ställning och säga ifrån.

14 mars Imagine (what we can do)
Kämpar för demokrati, mänskliga rättigheter och kultur genom olika projekt.

21 mars MÄN Norrköp ing
Kämpar för att förändra destruktiva normer kring maskulinitet för att mäns våld ska minska. MÄN:s vision är en jämställd värld utan våld.

4 april Neuroförbundet
Kämpar för neurologiskt sjukas rättigheter – rätten till arbete, rehabilitering, hjälpmedel och möjlighet att delta på egna villkor i ett tillgängligt samhälle.

11 april RFSL Norrköping
RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtq-personer som för alla andra.
 
25 april Ett Norrköping för alla & Asylgruppen
Ett Norrköping för alla kämpar lokalt för att motverka rasism och intolerans. Asylgruppen kämpar för flyktingar och asylsökandes rättigheter och en rättssäker asylprocess.

Bara du kan förändra världen!

Tor 21 mar 2019 - Tor 21 mar 2019

Johan Ehrenberg gästar Arbetets museum och pratar om sin bok Hoppet.
”Det här är en bok om hopp. Om den rena och fina värld vi kan lämna över till våra barnbarn. Jo, jag är full av hopp. Varje dag ser jag tecken på att vi närmar oss brytpunkten. Du vet, det där läget då trenden vänder, då det goda blir det självklara och skammen är det enda som finns kvar för de som inte agerar.”
Så skriver Johan Ehrenberg om sin bok Hoppet – bara du kan rädda världen. Nu bjuder Jordens Vänner in Johan Ehrenberg till en programkväll där han berättar om sin bok och vad alla kan göra. Välkommen du också att ta del och bidra med dina tankar om hur Norrköping och världen kan bli bättre
Arbetets museum torsdag 21 mars kl 18 Fri entré