Vad har hänt med Dunderklockan? Varför finns det så få? Och varför växer inte Lille Skutts morötter som de ska? I utställningen ”Bamse och Dundermysteriet” får våra besökare följa Bamse och hans vänner på ett äventyr för att rädda miljön. Den 21 november öppnar vi utställningen och den 28 november bjuder vi in till familjedag med massor av kul aktiviteter för stora och små.

Utställningen Bamse och Dundermysteriet handlar om hållbarhet ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Målgruppen är främst barn från förskoleklass upp till årskurs tre. Utställningen har utvecklats i samarbete med BAMSE Förlaget, Egmont Kärnan Bamseredaktionen, Kolmårdens Djurpark. Hyresbostäder och Sparbanksstiftelsen Alfa har bidragit till finansieringen av projektet.

Genom Hyresbostäder fick Arbetets museum under sommaren kontakt med en grupp barn på Diamantens fritids i Navestad. Barnen har varit mycket delaktiga i utställningen.

– Genom barngruppen fick vi värdefull input om deras syn på karaktärerna i Bamse, men vi fick också testa kunskapsnivån vad gäller hållbarhetsfrågor för att veta vad som skulle kunna fungera i utställningen, berättar Josefine Höijer, producent.

Barnens tankar och idéer blev teckningar som gav vägledning i berättelsen och gestaltningen av den.

Utställningen tar sin början i Farmors kök, tar vägen genom Lille Skutts morotsland och vidare till Skalman och Skalmans kikare där vi börjar ana förklaringen till mysteriet. Med hjälp av båten Viktoria förs vi till slutdestinationen – Fjärilsön – där Krösus Sork har ett finger med i spelet.

– Att besöka Bamseutställningen ska kännas som att gå in i en serietidning. Barnen får med hjälp av Bamse och hans vänner lösa mysteriet och tillsammans hitta på smarta lösningar för att rädda miljön, avslutar Josefine Höijer.

OM INVIGNING 21/11 OCH FAMILJEDAG 28/11

Utställningen öppnar den 21 november. Vid invigningen medverkar såväl samarbetspartners som Diamantens fritids. En vecka senare, lördagen den 28 november, bjuder Arbetets museum tillsammans med samarbetspartners, in till familjedag! Då fylls hela museet med aktiviteter och Bamse själv finns givetvis också på plats.

MER INFORMATION

På vår hemsida finns mer information om utställningen: https://www.arbetetsmuseum.se/utstallning/bamse/