Bamse och källkritik för de yngsta

Nu inleder vi ett nytt projekt med fokus på källkritik för de yngsta skolbarnen. Med avstamp i Bamses värld bygger vi vandringsutställningen ”Jag tror inget som jag inte vet – Bamse och källkritik” för barn i åldern 6–9 år.

Copyright Rune Andréasson

Utställningen kommer att turnera till landets folk- och skolbibliotek med start hösten 2023. Vill du att den kommer till ditt bibliotek? Kontakta vår projektledare Josefine Höijer på josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se för att boka plats i turnéplanen redan nu.

Projektet genomförs med finansiering av Postkodstiftelsen och i samarbete med Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont. En gemensam kraftsamling för källkritik och demokrati som vi är både glada och stolta över!

”Barn och unga rör sig idag alltmer i den digitala sfären vilket gör att de i allt tidigare åldrar behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung. Vi behöver berätta om att inte alla är ärliga med sina avsikter när de delar information med andra. Det här kan utställningsmediet gestalta på ett lekfullt sätt.”

– Carina Milde, projektledare

”Jag tycker det känns klockrent för regional biblioteksverksamhet att kunna bidra till att vandringsutställningen når Götabibliotekens besökare och användare. Vandringsutställningens syfte är helt i linje med bibliotekens uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling och att bidra till att öka kunskap om hur information byggs upp, om källor och olika digitala verktyg för barn och unga”

– Rikard Åslund, enhetschef enheten för kultur region Östergötland

Foto: Copyright Rune Andréasson


Upptäck fler nyheter

En mosaik av bilder från några av de antagna i årets dokfotosalong, tillsammans med texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024: Tidsresor"

Här är årets deltagare i Dokfotosalongen

Förväntan var stor på museet när ansökningarna till årets Dokfotosalong skulle räknas in. Söktrycket har återigen varit rekordhögt – faktiskt...

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.