Under perioden 27 februari–15 mars slutförs installationen av vårt nya brandlarm. Vi ber om överseende med eventuella oljud i samband med detta.

Bamse och källkritik för de yngsta

Nu inleder vi ett nytt projekt med fokus på källkritik för de yngsta skolbarnen. Med avstamp i Bamses värld bygger vi vandringsutställningen ”Jag tror inget som jag inte vet – Bamse och källkritik” för barn i åldern 6–9 år.

Copyright Rune Andréasson

Utställningen kommer att turnera till landets folk- och skolbibliotek med start hösten 2023. Vill du att den kommer till ditt bibliotek? Kontakta vår projektledare Josefine Höijer på josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se för att boka plats i turnéplanen redan nu.

Projektet genomförs med finansiering av Postkodstiftelsen och i samarbete med Biblioteksutveckling Östergötland och Story House Egmont. En gemensam kraftsamling för källkritik och demokrati som vi är både glada och stolta över!

”Barn och unga rör sig idag alltmer i den digitala sfären vilket gör att de i allt tidigare åldrar behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung. Vi behöver berätta om att inte alla är ärliga med sina avsikter när de delar information med andra. Det här kan utställningsmediet gestalta på ett lekfullt sätt.”

– Carina Milde, projektledare

”Jag tycker det känns klockrent för regional biblioteksverksamhet att kunna bidra till att vandringsutställningen når Götabibliotekens besökare och användare. Vandringsutställningens syfte är helt i linje med bibliotekens uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling och att bidra till att öka kunskap om hur information byggs upp, om källor och olika digitala verktyg för barn och unga”

– Rikard Åslund, enhetschef enheten för kultur region Östergötland

Foto: Copyright Rune Andréasson


Upptäck fler nyheter

En serieruta med Skalman och Lille Skutt. Lille Skutt säger: "Bamse blir inte stark av dunderhonung längre! Jag läste det på internet". Skalman svarar: "Har du kontrollerat källan?"

Skoltävling! Uppmärksamma Källkritikens dag med Bamse och Arbetets museum

Förslag på upplägg: Förbered genom att ladda ner vårt kostnadsfria studiematerial här: Tipsrunda med talonger (PDF 3,6 MB)"Bamses skola: internet...

Insamling av besöksstatistik för arbetslivsmuseer 2023

Nu samlar Arbetets museum och ArbetSam in besöksstatistik från arbetslivsmuseerna för 2023. Vi gör en egen enkät sedan förra året...

Lärlingar och handledare på K. A. Almgren sidenväveri & museum. Museet är utnämnt till Årets Arbetslivsmuseum 2024.

Årets Arbetslivsmuseum 2024 utnämnt

– Vi känner oss glada och hedrade! För några år sedan påbörjade vi ett långsiktigt utvecklingsarbete här på sidenväveriet. Vi...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.