Aktuella utställningar

Vad skulle EWK sagt?

EWK, miljön och klimatet

“No one will protect what they don't care about; and no one will care about what they have never experienced”

David Attenborough

Den 23 september 2019 höll Greta Tunberg ett tal inför alla världens ledare under FN:s klimattoppmöte i New York. Greta, som sedan hösten 2018 valt att skolka från skolan och sätta sig utanför Sveriges riksdag, med sin handskrivna skylt om skolstrejk för klimatet. I dag upprepar Sir David Attenborough samma sak, med en 93-årings patos, i sitt vittnesmål om den planet vi alla lever på och delar ansvar för. Hur skulle EWK ha reagerat på Gretas tal och Sir Davids vittnesmål? Skulle han varit tidningarnas utsände i New York? Hade han fått åka med på resorna till våra smältande poler? Ingen vet. Det vi i stället får göra är att vända tillbaka till vårt arkiv. Se hur han kommenterade lokala och globala frågor genom 50 års tecknande för tidningar och mediehus över hela världen. Frågor som rört miljö, klimat, jordens resurser och vår alldeles enastående vackra natur. Kanske kan hans bilder inspirera oss och ge oss kraft att vända utvecklingen? Ett är säkert: även om de skapats för decennier sedan fortsätter de att lära oss om vår gemensamma planet och om människorna som bebor den.
Illustrationer: Ewert Karlsson

En ovanlig vardag

Ögonblick från tillvaron under coronapandemin

Sedan vårvintern 2020 har SVT Nyheter Öst dokumenterat coronapandemin genom att samla in bilder och filmer från tittarnas vardag. Nu visar vi ett urval som en pop-up-utställning i årets Dokumentärfotosalong. SVT Nyheter Östs projekt har fått namnet ”En ovanlig vardag” och varvar allmänhetens ögonblicksbilder med foton av frilansfotograf Jeppe Gustafsson.
”Det har varit ett otroligt intressant och spännande projekt. Att följa och dokumentera människors vardagsliv under den svåra tid vi levt i har varit en drömuppgift för en fotograf. Att på nära håll se när samhället går samman har varit fint.”  

– Jeppe Gustafsson

”En ovanlig vardag” visas mitt i Dokumentärfotosalongen på plan 7. Salongen är en årligen återkommande satsning där bilder från professionella fotografer och amatörer från hela Sverige samlas.
”SVT:s projekt speglar hur coronapandemin har förändrat livet och vardagen för oss alla. Både Dokumentärfotosalongen och 'En ovanlig vardag' handlar om människors egna bilder, berättelser och erfarenheter. Vi är glada att kunna visa dem tillsammans.”  

– Sara Grevlund, intendent

”En ovanlig vardag” visas på Arbetets museum 24 september 2020–10 januari 2021. Bilder: Motala, mars 2020. Lässtund på biblioteket. Motala, juni 2020. I väntan på utspringet på Platengymnasiet. Motala, april 2020. Läraren Ebba Naylor håller digitalt upprop. Norrköping, maj 2020. "Covid-19-teamet" i Norrköpings kommun.
Foto: Jeppe Gustafsson
 

fotosalong 2020: kaos

43 fotografer ställer ut på temat ”kaos” i årets dokumentärfotosalong

Lördag 5 september slår vi upp dörrarna för Dokumentärfotosalong 2020 på Arbetets museum! Bland 91 sökande från hela Sverige har juryn nu valt ut 43 fotografer som ställer ut sina bilder på temat ”kaos” i höstens salong. Temat valdes ut redan hösten 2019, då vi var lyckligt ovetande om coronakrisen. Livet blir inte alltid som väntat…
”’Kaos’ blev ett oväntat passande tema med tanke på coronakrisen. Men ansökningarna visar på en enorm bredd i ämnesval, tolkningar och teknik. Det märks att vad kaos är kan vara olika från person till person.” – Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum och projektledare för salongen
Genom Dokumentärfotosalongen vill Arbetets museum uppmärksamma det dokumentära fotografiet och erbjuda en arena för såväl amatörer som etablerade fotografer att dela med sig av sina berättelser. Nytt för i år är att vi har tidigarelagt ansökningsperioden och även förlängt utställningsperioden med ungefär en månad. Det är fjärde året i rad som utställningen anordnas och i år har 91 fotografer skickat in sammanlagt 402 bilder, vilket är dubbelrekord för salongen. Efter tuffa förhandlingar enades juryn om att anta 43 fotografer, varav 19 kvinnor och 24 män, från Luleå i norr till Malmö i söder, som kommer ställa ut totalt 101 verk. Dokumentärfotosalong 2020 öppnar den 5 september 2020 och pågår till 10 januari 2021 på Arbetets museum. Under visningen av utställningen utses tre stipendiater som erhåller 5 000 kronor vardera utifrån tre kategorier: Juryns pris för bästa bild, Juryns pris för bästa bild utifrån temat och Publikens pris för bästa bild. Stipendiet offentliggörs och delas ut under evenemanget Dokfotodagen på Arbetets museum, som i år går av stapeln den 17 oktober. Under Dokfotodagen delar vi även ut det prestigefyllda Dokumentärfotopriset och avslöjar temat för kommande års fotosalong.

Årets jury är:

Johanna Haverlind, utställningschef, Arbetets museum Eva Dahlman, fotohistoriker och etnolog, Centrum för fotografi Ulf Lundin, fotograf

För fotografer

Har du inte fått ditt antagningsbesked? Glöm inte att kolla skräpposten i den mail du har använt vid ansökan. Oavsett om dina bilder har gått vidare eller ej bör du ha fått ett mail med besked från oss. Finns inget där, kontakta fotosalong@arbetetsmuseum.se. (Adressen är semesterstängd t.o.m. 2 augusti. Vid brådskande ärenden, vänd dig till vår reception på reception@arbetetsmuseum.se eller tel. 011-23 17 00.) Länk till allmänna villkor för Dokumentärfotosalong 2020

Antagna fotografer i Dokumentärfotosalong 2020

Agneta Spaton Norqvist, Luleå Anders Österberg, Brottby Andreas Hansen, Ödsmål Anna Nordström, Växjö Annelie von Wowern, Älta Annika Björndotter, Dala-Floda Annika Peterson, Göteborg Bengt Engwall, Norrköping Birgitta Nilsson, Norrköping Björn Nilsson, Stockholm Christer Engström, Johanneshov Christer Kleréus, Stockholm Elis Faber, Stockholm Eva Centergren, Vendelsö Gianluca La Bruna, Malmö Gunta Podina, Nyköping Helen Ahlbom, Vallentuna Helena Svensson, Sävedalen Håkan Strand, Saltsjö-Boo Ingemar Hermansson, Upplands Väsby Jonas Malmström, Stockholm Kevin Chang, Hägersten Kicki Lundgren, Uppsala Lars Forsgren, Sollentuna Lena Sjödin Roman, Sundsvall Lina Larsson, Eskilstuna Linda Eliasson, Umeå Maria Juvas, Sågmyra Masoud Shahsavari, Saltsjö-Boo Mats Gustafsson, Linköping Mats Högberg, Vällingby Michael von Schickfus, Norrköping Mikael Cronwall, Stockholm Mikael Solebris, Karlstad Nina Varumo, Älvsjö Per-Erik Åström, Stockholm Samuel Blixt, Frövi Sebastian Sardi, Lomma Svetlana P. Jansson, Arboga Ulf Forsberg, Bygdeå Ulf Isacson, Solna Yaser Kassab, Jönköping Ylva Bergman, Gustavsberg   Foto:
 1. ”The scream” – Yaser Kassab
 2. Min mor hade små fötter Helen Ahlbom
 3. Snor Gianluca La Bruna
 4. ”Stig” – Ulf Forsberg
 5. ”Lamboo” – Sebastian Sardi
 6. ”Wilma” – Kicki Lundgren
 

Lilla Arbetets

Ett helt våningsplan för barn & familj

Äntligen! Nu är Lilla Arbetets öppet igen, med ett par förändringar och en och annan nyhet 😉 Det är många som vill besöka Lilla Arbetets, särskilt på helger. Jättekul tycker vi! För att det inte ska bli för trångt har vi infört ett system med nummerbrickor. Brickorna hämtar du i receptionen. I Lilla Arbetets har vi satt en gräns på max en vuxen per barn, för att fler barn ska kunna ta del av utställningen. Nytt är också att förskolegrupper nu behöver boka in sig via vår hemsida senast dagen innan besöket.
 • Barn måste ha sällskap av en vuxen. Max 1 vuxen/barn i utställningen.
 • Tänk på att måna om varandra – håll avstånd.
 • Glöm inte att lämna tillbaka brickan när du lämnar utställningen så att andra besökare kan få komma in.
 • Det är först till kvarn som gäller, så det kan hända att alla brickor är upptagna när du kommer till oss. Vi kan tyvärr inte garantera dig en plats eller skriva upp dig på väntelista. Men oroa dig inte, det finns mycket annat att göra på museet för stora som små. Läs mer om våra aktiviteter för barn & familj

BOKNING FÖR FÖRSKOLOR

 • Nu är det obligatoriskt för förskolegrupper att boka in sig via vår hemsida. Detta är för att säkerställa att det inte blir för många i utställningen samtidigt.
 • Boka in er senast dagen innan besöket.
 • Det finns fyra entimmespass i veckan att välja på: tisdag 9-10 och 10-11 samt onsdag 9-10 och 10-11. Dessa tider är utställningen stängd för övriga besökare.
 • Anmäl er i receptionen vid ankomst. Välkomna!
Boka in din grupp här

Öppettider Lilla Arbetets

Mån 9-16.30 Tis 11-16.30 Ons 11-16.30 Tors 9-16.30 Fre 9-16.30 Lör 11-16.30 Sön 11-16.30

OM LILLA ARBETETS

Lilla Arbetets är ett helt våningsplan för barn och familj. Här kan barn och vuxna utforska en spännande miljö tillsammans. Och såklart leka jobb. Smyg in i magasinet och lyssna på ljud som försvunnit eller förändrats. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller krypa långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Ta tåget vidare till textilmaskinen som spottar ur sig kläder och göm er i en stor skjorta. Eller varför inte lasta båten full med varor och korsa världshaven. Skepp ohoj! Med på upptäcktsfärden finns UppfinnarJohanna. Utställningen vill väcka nyfikenhet för Sveriges största näringar, arbetarhistoria samt alla de ca 1500 arbetslivsmuseer som finns runt om i Sverige. I Magasinet kommer årligen Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra att presenteras. I en databas kan du även söka bland de ca 1500 Arbetslivsmuseerna runt om i Sverige. Kanske det finns något precis där du bor?

Fakta

Var? Plan 1, längst ner i museet För vem? För barn upp till ca 6 år tillsammans med vuxen Vad kostar det? Gratis, precis som övriga museet, men du måste hämta ut nummerbricka i receptionen innan du besöker utställningen. Övrigt: Hela utställningen är skofri och ingen mat eller dryck får förtäras i utställningen. Barnvagnar får inte medtagas i utställningen, men barnvagnsparkering finns precis intill. Vid utställningen finns matsäcksrum och mikrovågsugnar, barnvagnsparkering, garderob, toaletter och skötbord, allt samlat på ett gemensamt våningsplan på museet. Handsprit finns i utställningen och på toaletterna direkt utanför. Varmt välkomna!

Jobblabb

Upptäck dina superkrafter!

NYHET! Nu har vi digitala visningar av Jobblabb för årskurs 5, läs mer nedan och boka här!

  Välkommen till Jobblabb – ett färgsprakande upptäckarlabb med fokus på arbetslivet. I Jobblabbs entré stämplar du in till spännande utmaningar. Labbet är format som en stad och på olika platser får du uppdrag och utmanas att använda olika superkrafter för att lösa uppgifterna. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får du syn på dina egna förmågor och var du kan ha nytta av dem. I utställningen träffar du riktiga Jobbhjältar som också har olika intressen och superhjälteförmågor. Finns det någon som liknar dig? Var kan dina superkrafter användas ute i arbetslivet? Utställningen är reserverad för skolklasser tisdag–torsdag, övriga dagar är den öppen för alla.

För lärare

Jobblabb har flera kopplingar till Lgr 11, läs gärna mer i vår lärarhandledning för Jobblabb (PDF, 8,23 MB). Undrar du något om Jobblabb eller våra visningar? Kontakta gärna pedagogik@arbetetsmuseum.se.

Digital visning – boka här

Innehåll: Via förinspelat material presenterar en av våra pedagoger utställningen. Detta varvas med lärarledda uppgifter i klassrummet. Under visningen kommer eleverna att få fundera på sina egna färdigheter och intressen och kopplingen till de yrken som finns idag. Visningen inleds och avslutas med ett videosamtal mellan klassen och en av våra pedagoger.
 • Vänder sig till åk 5
 • Kostnadsfritt för kommuner med avtal (de flesta kommuner i Östergötland), 500 kr för övriga
 • Längd: ca 1 timme
 • Bokningsbara tider varje vecka tisdag–torsdag
 • För att testa teknik och gå igenom upplägg har vi ett videosamtal med dig som lärare i god tid innan visningen

Visning på plats – ej tillgängligt för närvarande pga. rådande restriktioner kring coronaviruset

Innehåll: Skolvisningen består av två delar på ca 1 timme vardera: ett besök i utställningen och ett uppdrag i vår nya Kreativa verkstad. I utställningen får eleverna lära känna Jobbhjältarna, testa olika aktiviteter och undersöka sina egna intressen och färdigheter. Uppdragsdelen görs i grupper där eleverna får testa att lösa ett uppdrag som kommer direkt från ett företag i Östergötland. Ni får generera idéer, bygga en prototyp och till sist presentera er lösning.
 • Vänder sig till åk 5
 • Kostnadsfritt för kommuner med avtal (de flesta kommuner i Östergötland), 2500 kr för övriga
 • Längd: ca 2 timmar och 15 minuter
 • Bokningsbara tider varje vecka tisdag–torsdag
 • Matsäcksrum finns i källaren

Utställningen Jobblabb är finansierad av forskningsstiftelsen Vinnova, Region Östergötland, följande kommuner i länet; Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Finspång, Söderköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik, Boxholm, Vadstena samt Ödeshög. Länsstyrelsen i Östergötland, Kommunal, IF Metall, Unionen, Holmen Paper AB, Siemens Industrial Turbomachinery AB, Toyota Material Handling och Jobba grönt. Över 280 barn och 100 lärare/rektorer/syvare från 7 skolor har medverkat som referenspersoner/grupper i framtagandet av utställningen Jobblabb. Arbetets museum har också samverkat med Region Östergötland, Linköpings Universitet, Holmen, Siemens, Toyota och Jobba grönt/Vreta Kluster i satsningen.

Hej robot!

En utställning om sociala robotar och framtidens samhälle

Sociala robotar verkar vara här för att stanna – i hemmet, i staden och på arbetsplatserna. Men robotarna blir vad vi gör dem till. Vilken roll vill vi att sociala robotar ska spela i framtidens samhälle? Hej robot! handlar om den teknik som är tänkt att kommunicera med oss i våra vardagliga miljöer. Med utställningen vill vi förklara sammanhangen kring sociala robotar och väcka funderingar kring deras roll i samhället. I utställningen möter du bland annat den sociala roboten Furhat (bilden) som är utvecklad i Sverige.

Visning med koppling till läroplanen

Visningar av utställningen riktar sig främst till högstadiet åk 9 och gymnasiet med flera kopplingar till GY-11. Eleverna ges möjlighet att undersöka olika perspektiv kring den tekniska utvecklingen och individens roll, i syfte att utveckla förståelsen för frågor om arbetsliv, innovationer och hållbar utveckling. Gör en visningsförfrågan Frågor? Kontakta pedagogik@arbetetsmuseum.se
Hej robot! är producerad av Arbetets museum tillsammans med forskare inom olika ämnen som studerar teknikförändringar och hur de påverkar samhället. Utställningen är finansierad av forskningsrådet Formas och är ett samarbete med Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet och Furhat Robotics. Illustration ovan: Gullers Grupp

Better Shelter

En del i utställningen Framtidsland

Better Shelter är en del av vår stora utställning Framtidsland. Flyktingbostaden Better Shelter har skapats av svenska designers med syftet att utveckla ett tryggare och mer hållbart boende för människor i flyktingläger. Genom att visa ett Better Shelter på Arbetets museum vill vi uppmärksamma människor på flykt och hur vi genom ganska enkla medel kan göra mycket för att de ska få en drägligare tillvaro. Huset levereras på IKEA-vis i två platta paket som väger 80 kg vardera och kan monteras på cirka 4-6 timmar. UNHCR har i dagsläget beställt 30 000 hus, varav 15 000 redan finns på plats i bland annat Irak och Grekland. Ett hus är 17,5 m2 och är optimerat för en familj på fem personer. Husen är försedda med en solpanel som ger såväl lyse som möjlighet att ladda en mobiltelefon. Better Shelter är ett svenskt socialt företag, ägt av en svensk stiftelse och stöds av bland andra UNHCR och IKEA Foundation. Medarrangörer: Globala Norrköping, ett samarbete med Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida.

Fånga energin!

En del i utställningen Framtidsland

Av alla viktiga frågor är kanske energifrågan den viktigaste att lösa för att kunna möjliggöra en hållbar framtid. Hur kan vi skapa ren och hållbar energiproduktion och samtidigt ställa om till en mer ansvarsfull energikonsumtion? Om vi ska behålla jorden som vi känner den behöver vi göra en helomvändning, från fossila bränslen till förnybar energi. Framtidens energiförsörjning är en komplex fråga, men i Fånga Energin! vill vi inspirera och visa på möjligheter till en hållbar energianvändning. Inte minst vill vi ge goda exempel från planetens viktigaste energikälla – Solen! Fånga energin! är producerad av Arbetets museum i samarbete med Naturskyddsföreningen. Den är en del av utställningen Framtidsland som invigdes den 17 maj 2014 på Arbetets museum. Framtidsland tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Utställningen fungerar som en verktygslåda för en hållbar framtid – ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

EWK-museet

En utställning om EWK – Sveriges mest kända politiska tecknare

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Historien om Alva

Utställning om Alva som i 35 år arbetade i vår byggnad Strykjärnet

Historien om Alva handlar om rullerskan Alva Carlsson som arbetade 35 år i Strykjärnet, 1927-1962. I det gamla trapphuset kan du följa berättelsen om husets historia och de människor som arbetat här. Starta på plan 7 och vandra nedåt.  

Visning av Historien om Alva

Alva föddes 1906 i en fattig familj på Vikbolandet. Som 16-åring flyttade hon in till staden för att börja arbeta på Strykjärnet. Vad var det för arbete som mötte henne? Vad var det för miljö hon lämnade? Alva arbetade ända fram till pensionen inom textilindustrin och i visningen berättar museets pedagog, som iklätt sig rollen som Alva, om hennes liv. Skicka in en visningsförfrågan När: tillsvidare Var: utställningen Alva i trapphuset Tid: 30 minuter Innehåll: dramatisering, dialog Kostnad: 500 kr Antal: max 20 elever  

Kris & Vision

Utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag

Kris & vision – Våga älska Norrköping! är en utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag.  Norrköpings stad har genom historien upplevt både stora framgångar och svåra motgångar. Dessa upp- och nedgångar har präglat Norrköping och dess befolkning. Ur kriserna har man format nya visioner, men visionära projekt har också förvandlats till kriser. För att förstå vad staden är idag behöver man förstå dess historia. Vad kan vi lära oss av de kriser och visioner som varit och hur kommer de att se ut i framtiden? Utställningen är producerad i samarbete med Fastighets AB L E Lundberg, Henry Ståhl Fastigheter AB, Hyresbostäder i Norrköping AB.

Framtidsland

Vår största satsning någonsin!

Arbetets museums största satsning någonsin, Framtidsland, tar sikte på morgondagens arbets- och vardagsliv. Utställningen börjar i 1980-talet, tar tempen på vår nutid och visar vägar in i en framtid som tar klimathotet på allvar. Hur ska vi bo, äta, resa, arbeta, utbilda oss? Vad vill vi? Vad är hållbart? Vad kan du och jag göra? Utställningen är tänkt att vara en verktygslåda för en hållbar framtid, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I utställningen möter besökaren bland annat ett organkabinett med mänskliga reservdelar och konstgjorda foster. I avdelningen om framtidens jobb är entreprenören Antonia Ax:son Johnson en av flera visionärer som ger ungdomarna råd. Till grund för utställningen ligger rundabordssamtal mellan forskare och ungdomar om tänkbara framtidsscenarier. Konstnärer har utgått från samtalen när de gestaltat utställningen. Samtalen mellan forskare och ungdomar kan besökarna lyssna på, bland annat via en talande tomat och en babblande hamburgare. En särskild turnéutställning, Framtidsland ungdom, har visats på de orter där ungdomar medverkat; Falun, Kristianstad och Örebro. Ungdomar även från Linköping/Norrköping har deltagit. Vårt mål är att just ungdomar ska se utställningen och lämna museet med en känsla av framtidsoptimistism. Framtidsland visas till och med januari 2021. Passa på att se den prisbelönta utställningen innan den går ner! Besök på egen hand eller skicka in en visningsförfrågan. Läs mer om utställningsdelarna Fånga energin! och Better shelter.

FRAMTIDSLAND Sveriges bästa utställning!

Det är Forum för utställare som varje år utser "Årets utställning". 2014 var det Framtidsland som fick pris vid Riksförbundet Sveriges museers årsmöte i april. Det är medlemmarna i Forum för utställare som röstar fram vinnaren. Motiveringen lyder: Engagerande frågor i ett aktuellt ämne möter lekfull gestaltning. Utifrån ungdomars visioner inspireras besökaren till egna kreativa lösningar för ett hållbart samhälle. Med ett deltagande, starkt, metodutvecklat innehåll och en flexibel design har Arbetets museum skapat en konsekvent genomförd och inspirerande utställning. Samarbetsparter: ABF, Antonia Ax:son Johnssons Stiftelse för Miljö och Utveckling, EON, Forskningsrådet Formas, Stiftelsen Framtidens kultur, Institutet för framtidsstudier, Kulturbryggan, LO, LRF, Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Sensus, Sparbanksstiftelsen Alfa, Stiftelsen SAF, Svenskt Näringsliv och TCO. Under 2017 uppdaterades delar av utställningen i samarbete med Globala Norrköping (Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida) samt Stadsodling Norrköping och Naturskyddsföreningen.