Lilla Arbetets

Ett helt våningsplan för barn & familj

Hurra! Från och med 23 mars tar vi emot förbokade besök till Lilla Arbetets! Boka besökBoka skolbesök Det är många som vill besöka Lilla Arbetets, särskilt på lördagar. För att det inte ska bli för trångt kommer vi endast ta emot förbokade besök. Boka din plats på www.arbetetsmuseum.se/besoksbokning Vi erbjuder även bokningsbara tider i Lilla Arbetets för förskolan. Förskolan bokar in sig via www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan.
  • Måna om varandra – håll avstånd.
  • Tänk på att leka klart i god tid så att vår personal hinner förbereda inför nästa pass.
  • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom.

OM LILLA ARBETETS

Lilla Arbetets är ett helt våningsplan för barn och familj. Här kan barn och vuxna utforska en spännande miljö tillsammans. Och såklart leka jobb. Smyg in i magasinet och lyssna på ljud som försvunnit eller förändrats. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller kryp långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Ta tåget vidare till textilmaskinen som spottar ur sig kläder och göm er i en stor skjorta. Eller varför inte lasta båten full med varor och korsa världshaven. Skepp ohoj! Med på upptäcktsfärden finns UppfinnarJohanna. Utställningen vill väcka nyfikenhet för Sveriges största näringar, arbetarhistoria samt alla de ca 1500 arbetslivsmuseer som finns runt om i Sverige. I Magasinet kommer årligen Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra att presenteras. I en databas kan du även söka bland de ca 1500 Arbetslivsmuseerna runt om i Sverige. Kanske det finns något precis där du bor?

Fakta

Var? Plan 1, längst ner i museet För vem? För barn upp till ca 6 år tillsammans med vuxen Vad kostar det? Gratis, precis som övriga museet, men du måste förboka ditt besök. Övrigt: Hela utställningen är skofri och ingen mat eller dryck får förtäras i utställningen. Barnvagnar får inte medtagas i utställningen, men barnvagnsparkering finns precis intill samt på plan 2, i rummet till vänster om receptionen. Vid utställningen finns även matsäcksrum och mikrovågsugnar, garderob, toaletter och skötbord. Handsprit finns i utställningen och på toaletterna direkt utanför. Varmt välkomna!

Jobblabb

Upptäck dina superkrafter!

Boka besökBoka skolbesök Välkommen till Jobblabb – ett färgsprakande upptäckarlabb med fokus på arbetslivet. I Jobblabbs entré stämplar du in till spännande utmaningar. Labbet är format som en stad och på olika platser får du uppdrag och utmanas att använda olika superkrafter för att lösa uppgifterna. Genom att prova olika aktiviteter i utställningen får du syn på dina egna förmågor och var du kan ha nytta av dem. I utställningen träffar du riktiga Jobbhjältar som också har olika intressen och superhjälteförmågor. Finns det någon som liknar dig? Var kan dina superkrafter användas ute i arbetslivet? Utställningen är reserverad för skolklasser tisdag–torsdag, övriga dagar är den öppen för alla.

För lärare

Jobblabb har flera kopplingar till Lgr 11. Undrar du något om Jobblabb eller våra visningar? Kontakta gärna pedagogik@arbetetsmuseum.se. Jobblabb – lärarhandledning (PDF 4,8 MB) Jobblabb – lärarhandledning till digital visning (PDF 548 kB) Kopieringsunderlag till digital visning (PDF 1,9 MB)

Digital visning – boka här

Innehåll: Via förinspelat material presenterar en av våra pedagoger utställningen. Detta varvas med lärarledda uppgifter i klassrummet. Under visningen kommer eleverna att få fundera på sina egna färdigheter och intressen och kopplingen till de yrken som finns idag. Visningen inleds och avslutas med ett videosamtal mellan klassen och en av våra pedagoger.
  • Vänder sig till åk 5
  • Kostnadsfritt för kommuner med avtal (de flesta kommuner i Östergötland), 500 kr för övriga
  • Längd: ca 1 timme
  • Bokningsbara tider varje vecka tisdag–torsdag
  • För att testa teknik och gå igenom upplägg har vi ett videosamtal med dig som lärare i god tid innan visningen

Visning på plats – ej tillgängligt för närvarande pga. rådande restriktioner kring coronaviruset

Innehåll: Skolvisningen består av två delar på ca 1 timme vardera: ett besök i utställningen och ett uppdrag i vår nya Kreativa verkstad. I utställningen får eleverna lära känna Jobbhjältarna, testa olika aktiviteter och undersöka sina egna intressen och färdigheter. Uppdragsdelen görs i grupper där eleverna får testa att lösa ett uppdrag som kommer direkt från ett företag i Östergötland. Ni får generera idéer, bygga en prototyp och till sist presentera er lösning.
  • Vänder sig till åk 5
  • Kostnadsfritt för kommuner med avtal (de flesta kommuner i Östergötland), 2500 kr för övriga
  • Längd: ca 2 timmar och 15 minuter
  • Bokningsbara tider varje vecka tisdag–torsdag
  • Matsäcksrum finns i källaren

Utställningen Jobblabb är finansierad av forskningsstiftelsen Vinnova, Region Östergötland, följande kommuner i länet; Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby, Finspång, Söderköping, Åtvidaberg, Valdemarsvik, Boxholm, Vadstena samt Ödeshög. Länsstyrelsen i Östergötland, Kommunal, IF Metall, Unionen, Holmen Paper AB, Siemens Industrial Turbomachinery AB, Toyota Material Handling och Jobba grönt. Över 280 barn och 100 lärare/rektorer/syvare från 7 skolor har medverkat som referenspersoner/grupper i framtagandet av utställningen Jobblabb. Arbetets museum har också samverkat med Region Östergötland, Linköpings Universitet, Holmen, Siemens, Toyota och Jobba grönt/Vreta Kluster i satsningen.