Aktuella utställningar

Det resande demokratilabbet

Bli en propagandaavslöjare!

Det resande demokratilabbet låter dig kliva in i den värld som ungdomar och vuxna vistas i dagligen. En värld full av missledande information och starka krafter men även stora möjligheter.
Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som efter att ha visats på uppemot 30 bibliotek runt om i Sverige nu landar på Arbetets museum.
I utställningen startar ett samtal om hur vi kan identifiera vanligt förekommande berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll. Vi identifierar de tekniker propagandisten använder och hur propagandan paketeras för att nå så många som möjligt. Vi tittar på varför vi riskerar att svälja propaganda och vinklad information alldeles för lätt, samtidigt som vi utvecklar kunskapen att genomskåda den. Här får du verktyg som stärker din förmåga till självständiga och oberoende bedömning av olika källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt.
Välkommen in!
Det resande demokratilabbet produceras av Arbetets museum i samarbete med Statens medieråd, Sensus och KB med finansiering av Svenska Postkodstiftelsen.

Boka en workshop

Bli mästare på källkritik! Missa inte att boka in din grupp eller klass på en workshop i Det resande demokratilabbet. Vår projektledare guidar er genom utställningen och ger er verktyg för att avslöja propaganda, genomskåda vinklad information och identifiera åsiktskorridorer. Utställningen och workshopen fungerar även som språngbräda in i Statens medieråds metodmaterial för högstadie- och gymnasieskolan; Propaganda och bilders makt.
Workshopen tar ca 80 minuter och passar för högstadie- och gymnasieelever så väl som vuxenstuderande/SFI och vuxengrupper. Workshopen erbjuds tisdagar och torsdagar v3 till och med v21 under 2020. Pris: Förskola/skola/fritidshem 750 kr, vuxenstuderande/SFI 1200 kr, företag/övriga 2500 kr. Boka workshop

Här har Det resande demokratilabbet visats:

Bokmässan i Göteborg Hjalmar Lundbohmsskolans bibliotek i Kiruna Tullängsgymnasiets bibliotek i Örebro Umeå stadsbibliotek Arvika bibliotek Tingsryd bibliotek Luleå stadsbibliotek Motala bibliotek Mölndal stadsbibliotek Bergs bibliotek i Svenstavik Arlövs bibliotek i Burlöv Järpens bibliotek Finspångs bibliotek Lunds stadsbibliotek Bollnäs bibliotek Åtvidabergs bibliotek Kulturpunkten i Bromölla Malå bibliotek Linköpings stadsbibliotek Billesholms bibliotek Åsele bibliotek Norrköpings stadsbibliotek Gävle bibliotek Vallentuna bibliotek Smedjebackens bibliotek Skolbiblioteket ”Mediatek Tingsholm” i Ulricehamn Strömstad gymnasium Arbetets museum i Norrköping

Lilla Arbetets

Ett helt våningsplan för barn och familj!

Välkomna till ett helt våningsplan för barn och familj!Lilla Arbetets kan barn och vuxna utforska en spännande miljö tillsammans. Och såklart leka jobb. Smyg in i magasinet och lyssna på ljud som försvunnit eller förändrats. Upptäck skogens skrymslen och vrår eller krypa långt in i den mörka gruvgången och hör berget prata. Ta tåget vidare till textilmaskinen som spottar ur sig kläder och göm er i en stor skjorta. Eller varför inte lasta båten full med varor och korsa världshaven. Skepp ohoj! Med på upptäcktsfärden finns UppfinnarJohanna. Utställningen vill väcka nyfikenhet för Sveriges största näringar, arbetarhistoria samt alla de ca 1500 arbetslivsmuseer som finns runt om i Sverige. I Magasinet kommer årligen Årets Arbetslivsmuseum och Årets Arbetsmyra att presenteras. I en databas kan du även söka bland de ca 1500 Arbetslivsmuseerna runt om i Sverige. Kanske det finns något precis där du bor?

Fakta

Var? Plan 1, längst ner i museet Öppettider: Måndag-fredag 09-17, kvällsöppet till 20 på torsdagar (1 sept-31 maj). Lördag-söndag öppet 11-16.30. Observera att på helger stänger Lilla Arbetets en halvtimme tidigare än museet i övrigt. För vem? För barn upp till ca 9 år tillsammans med vuxen Vad kostar det? Att besöka utställningen är, liksom övriga museet, gratis Övrigt Hela utställningen är skofri och ingen mat eller dryck får förtäras i utställningen. Barnvagnar får inte medtagas i utställningen, men barnvagnsparkering finns precis intill. Vid utställningen finns matsäcksrum och mikrovågsugnar, barnvagnsparkering, garderob, toaletter och skötbord, allt samlat på ett gemensamt våningsplan på museet. Förhoppningen är att Lilla Arbetets blir en mötesplats för såväl skolor som barnfamiljer i Norrköping. GRUPPER Förskolegrupper/lågstadiegrupper är varmt välkomna. Boka gärna ert besök i förväg på www.arbetetsmuseum.se/visningsforfragan. Vi tar tacksamt emot föranmälningar av större grupper så vi har koll på hur många besökare vi kan förvänta oss. Notera att bokningen inte kommer innebära att utställningen reserveras för er grupp utan rummet är öppet för alla museets besökare. Frågor? Kontakta pedagogik@arbetetsmuseum.se FAMILJ På lördagar och söndagar går det också att besöka Kreativa Verkstan där barn och vuxna skapar tillsammans. Öppettiderna är 12–16. Museet anordnar flera familjedagar under året. Håll utkik efter kommande evenemang här

Svärta

Svenska fotografer i den tunga industrin 1968–74

Svenska fotografer i den tunga industrin 1968–1974 – Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom

  I slutet av 60-talet växte missnöjet med arbetsförhållandena på industrier runt om i Sverige. 9 december 1969 inleddes en strejk i den svenska gruvindustrin. Orsaken var bland annat missnöje med arbetsmiljön, bristen på inflytande på jobbet och ett nytt ackordslönesystem. Strejken spred sig snabbt och som mest omfattade den omkring 5000 arbetare. Detta kom att bli en väckarklocka för makten. Under samma tid skildrades arbetsmiljön och stämningen på industrier runt om i landet av tre fotografer, oberoende av varandra. Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom gav med stöd av erkända författare som Sara Lidman och Folke Isaksson ut fotoböcker som visade arbetsförhållandena och som uppmärksammades i debatten kring arbetarnas rätt. Först fem decennier senare skulle dessa bilder för första gången komma att samlas i en utställning.
Utställningen är producerad av Landskrona Foto och ska efter visningsperioden på Arbetets museum vidare till Norrbottens museum i Luleå.

Hej robot!

En utställning om sociala robotar och framtidens samhälle

Sociala robotar verkar vara här för att stanna – i hemmet, i staden och på arbetsplatserna. Men robotarna blir vad vi gör dem till. Vilken roll vill vi att sociala robotar ska spela i framtidens samhälle? Hej robot! handlar om den teknik som är tänkt att kommunicera med oss i våra vardagliga miljöer. Med utställningen vill vi förklara sammanhangen kring sociala robotar och väcka funderingar kring deras roll i samhället. I utställningen möter du bland annat den sociala roboten Furhat (bilden) som är utvecklad i Sverige.

Visning med koppling till läroplanen

Visningar av utställningen riktar sig främst till högstadiet åk 9 och gymnasiet med flera kopplingar till GY-11. Eleverna ges möjlighet att undersöka olika perspektiv kring den tekniska utvecklingen och individens roll, i syfte att utveckla förståelsen för frågor om arbetsliv, innovationer och hållbar utveckling. Gör en visningsförfrågan Frågor? Kontakta pedagogik@arbetetsmuseum.se
Hej robot! är producerad av Arbetets museum tillsammans med forskare inom olika ämnen som studerar teknikförändringar och hur de påverkar samhället. Utställningen är finansierad av forskningsrådet Formas och är ett samarbete med Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet och Furhat Robotics. Illustration ovan: Gullers Grupp

EWK-museet

En utställning om EWK - Sveriges mest kända politiska tecknare.

På EWK-museet finns en permanent utställning om Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK. Han är en av Sveriges mest kända politiska tecknare och utställningen berättar om hans liv och arbete. På EWK-museet finns även ett galleri med nära 2000 av EWK:s teckningar. Här visas också tillfälliga temautställningar samt bilder av andra politiska tecknare.

Historien om Alva

Utställning om Alva som i 35 år arbetade i vår byggnad Strykjärnet.

Historien om Alva handlar om rullerskan Alva Carlsson som arbetade 35 år i Strykjärnet, 1927-1962. I det gamla trapphuset kan du följa berättelsen om husets historia och de människor som arbetat här. Starta på plan 7 och vandra nedåt.  

Visning av Historien om Alva

Alva föddes 1906 i en fattig familj på Vikbolandet. Som 16-åring flyttade hon in till staden för att börja arbeta på Strykjärnet. Vad var det för arbete som mötte henne? Vad var det för miljö hon lämnade? Alva arbetade ända fram till pensionen inom textilindustrin och i visningen berättar museets pedagog, som iklätt sig rollen som Alva, om hennes liv. Skicka in en visningsförfrågan När: tillsvidare Var: utställningen Alva i trapphuset Tid: 30 minuter Innehåll: dramatisering, dialog Kostnad: 500 kr Antal: max 20 elever  

Kris & Vision

Utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag.

Kris & vision - Våga älska Norrköping! är en utställning om hur Norrköping blev den stad den är idag.  Norrköpings stad har genom historien upplevt både stora framgångar och svåra motgångar. Dessa upp- och nedgångar har präglat Norrköping och dess befolkning. Ur kriserna har man format nya visioner, men visionära projekt har också förvandlats till kriser. För att förstå vad staden är idag behöver man förstå dess historia. Vad kan vi lära oss av de kriser och visioner som varit och hur kommer de att se ut i framtiden? Utställningen är producerad i samarbete med Fastighets AB L E Lundberg, Henry Ståhl Fastigheter AB, Hyresbostäder i Norrköping AB.