X60-X84

En känslostark och personlig utställning av fotograf David Lundmark om alla de människor som berörs när någon tar sitt liv. Anhöriga, vänner och yrkespersoner.

27 januari 2024 21 april 2024
Plan 7
David Lundmark

David Lundmark

”Självmord blev för mig en förfärande verklighet för drygt fem år sedan. En släkting tog sitt liv. Det väckte motstridiga känslor: djup sorg, skuldkänslor och ibland ilska som är svår att förklara. Kan man vara arg på någon som tagit sitt liv?”

David Lundmark, fotograf

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i Sverige mellan 15 och 44 år (Karolinska Institutet, 2020). För att klassificera dödsfall används det internationella sjukdomsklassifikationssystemet (ICD). Är suicidavsikten uppenbar används diagnoskoderna för avsiktlig självdestruktiv handling (X60-X84).

”Händelsen är som när någon kastat sten i vattnet. Det kaotiska stänket när stenen träffar ytan, sedan ringarna på vattnet som breder ut sig och blir allt glesare. Många människor är berörda, involverade och påverkade. Självmordet synliggjorde trådarna i samhällsväven som binder oss samman, och mitt i sorgen kände jag ett starkt behov av att berätta om det som hänt, att fotografera och intervjua människor som på ett eller annat sätt kommit i kontakt med självmord. Anhöriga, vänner och yrkespersoner.”

– David Lundmark

Här finns råd och stöd

Vid akut självmordsrisk, ring närmaste psykmottagning, akutmottagning eller polisen, 112.

1177 på telefon och 1177.se: sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmaste psykiatriska akutmottagning.

Bris, Barnens rätt i samhället: chatt via bris.se, telefon 116 111. Alla dagar, dygnet runt. Bris vuxentelefon om barn: 077-150 50 50, vardagar kl. 9–12.

Jourhavande medmänniska: jourhavande-medmanniska.se, telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst: Chatt via svenskakyrkan.se/jourhavandeprast eller ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Mind Självmordslinjen: Chatt via chat.mind.se, telefon 901 01.

Riksförbundet SPES, Suicidprevention och efterlevandes stöd: spes.se, telefon 020-18 18 00 alla kvällar kl. 19–22.

Fler hjälplinjer, fakta och råd: suicidezero.se

Om David Lundmark

David Lundmark (f. 1985) är fotograf och arbetar till vardags på Dagens Arbete. Vid sidan av bildjournalistiken arbetar han med egna fotoprojekt och deltar i utställningar. 2021 vann han Arbetets museums Dokumentärfotopris för bland annat sin förmåga att beröra, skapa dialog och låta betraktaren uppleva och komma nära livsberättelser och människoöden. David har även flera gånger vunnit priser i tävlingen i Årets bild. 

Sofia Brändström

Detaljer från utställningen

David Lundmark


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.