USA ut ur Vietnam

Som en pendang till utställningen I natt jag drömde… visar vi 12 originalbilder tecknade av EWK mellan 1966 och 1975. De skildrar det omskakande decennium då USAs roll i Vietnamkriget var på allas läppar.

22 oktober 2022 19 november 2023
Plan 3

”Att tala öppet för fred inom förläggningen är farligt för det kan sprida sig, säger en Pentagon-överste som har hand om disciplinproblemen.”

Dieter Strand (”Ett år med Nixon”, 1969)

Som en pendang till utställningen ”I natt jag drömde…” visar vi 12 originalbilder tecknade av EWK mellan 1966 och 1975. De skildrar det omskakande decennium då USAs roll i Vietnamkriget var på allas läppar. Militärfängelserna i USA fylldes med protesterande soldater. Krigsrättegångarna dömde ut fleråriga fängelsestraff för försök till protester mot livet i armén eller kriget i Vietnam.

1973 drog sig USA ut ur Vietnam. Bara två år senare tog de nordvietnamesiska styrkorna det sydvietnamesiska territoriet och bildade en kommunistisk stat.

Om Ewert Karlsson


Ewert Karlsson sitter och målar en illustration.

Ewert Karlsson (1918-2004), känd under signaturen EWK, föddes i torpet Rävbrinken utanför Söderköping. Han är Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör. Han inledde yrkeslivet som lantbrukare men blev snart upptäckt som den skickliga tecknare han var. 1951 slog hans dröm in och flytten gick till Stockholm där han inledde en karriär som yrkestecknare.

EWK är mest känd för sina satirteckningar i tidningarna Aftonbladet och Land men har även publicerats i prestigefyllda internationella tidningar såsom as Le Monde, Der Spiegel, The Observer och The New York Times. Han utsågs vid ett flertal gånger till världsmästare i sin genre. EWK är representerad på många museer runt om i världen.

Detaljer från utställningen


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.