Tanter!

Tanten – visst finns hon! Säg ordet tant och framför oss ser vi kanske en äldre kvinna i kappa och hatt, med handväska och ideal som inte låter sig påverkas av tillfälliga trender. Tanten i vårt kollektiva medvetande står för omsorg, trygghet och pålitlighet, nytta, flit och civilkurage. Ingen annan kan som tanten säga ifrån när något är fel.

13 maj 2023 3 september 2023
Plan 7
Bernt-Ola Falck

Bernt-Ola Falck

”Bernt-Ola sa någon gång att den svenska tanten var utrotningshotad. Nu kan en 85-åring vara lika modern som en 35-åring, har samma typ av kläder och så vidare. I tanten finns någon slags kulturhistoria, bilden berättar något om den tid som flytt och jag har märkt att mina vänner som fått se bilderna blir lyriska och börjar associera till släktingar och minnen när de ser dessa bilder.”

Ulrika Sparre, Bernt-Ola Falcks änka

Tantens värld var hemmet och familjen, och därmed har hon traditionellt ofta både osynliggjorts och hånats. Men med tiden har tanten kommit att få revansch. Idag vill vi ta fram vår inre tant och hennes ideal har blivit något eftersträvansvärt.

Under våren 2023 visar Arbetets museum utställningen Tanter! av framlidne fotografen Bernt-Ola Falck. En serie aldrig tidigare visade bilder, som med både humor och värme porträtterar en hel bukett av underbara tanter.

”Vi är stolta och glada över att Bernt-Ola Falcks tanter premiärvisas just hos oss på Arbetets museum. Utställningen är i gott sällskap här i Strykjärnet, som ju från början var en textilfabrik där främst kvinnor arbetade. Här står Susanna Arwins staty Den svenska tanten och blickar mot museet, ett konstverk som sedan 1995 även finns representerat som vepa på våning fyra på museet. Och i museets trapphus finns vår utställning om textilarbetaren Alva Carlsson, som berättar om hur det var att arbeta i huset under textileran.”

Niklas Cserhalmi, museidirektör

Om Bernt-Ola Falck


Bernt-Ola Falck

Bernt-Ola Falck (1962–2006) arbetade många år som pressfotograf, bl.a. för Östgöta-Correspondenten i Linköping, där han sedermera också blev bildchef. Vid sidan av bildjournalistiken gjorde han en rad egna projekt och producerade flera fotoböcker och utställningar.

Detaljer från utställningen

Foto: Bernt-Ola Falck


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.