
Strejk och fackliga konflikter
Med sopkvasten och hockeyklubban ger EWK kraft till de fackliga kämparna i sina satirteckningar. Nu visar vi 24 träffsäkra bilder av mästaren EWK där både svensk och internationell fackföreningshistoria åter kommer i ljuset.
EWK gjorde många satirteckningar om fackliga konflikter. Han använde symbolik som att dela en brödkaka rättvist och att vara en lagspelare för att visa fackens ambitioner att hitta solidariska lösningar. Arbetare tecknades med allvarlig min och skyddshjälmar, medan arbetsgivare ofta hade glasögon och kostym.
Strejker var vanligare under det sena 1800- och tidiga 1900-talet, med Storstrejken år 1909 som ett känt exempel. Men även våren 2025 har det varslats om strejk från flera håll.
Vi kan ju bara undra hur EWK hade tolkat årets avtalsrörelse.
Om Ewert Karlsson

Ewert Karlsson (1918-2004), känd under signaturen EWK, föddes i torpet Rävbrinken utanför Söderköping. Han är Sveriges genom tiderna mest kända politiska illustratör. Han inledde yrkeslivet som lantbrukare men blev snart upptäckt som den skickliga tecknare han var. 1951 slog hans dröm in och flytten gick till Stockholm där han inledde en karriär som yrkestecknare.
Esse Jansson, Norrtälje
Detaljer från utställningen




Upptäck alla utställningar på arbetets museum
Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.