Arven efter varven

Hur var det att arbeta under varvsepoken i Göteborg? Här varvas nytagna porträttbilder och citat från före detta varvsarbetare med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och inventarier som fanns kvar på Götaverken Cityvarvet år 2015.

10 februari 2024 21 april 2024
Plan 7
Lena Öritsland och Maria Bard

Lena Öritsland

”Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag.”

Sirpa Mäkitalo, svetsare

I över ett sekel ljöd slagen från arbetet på varven som hjärtslag genom Göteborg. Här tillverkades och reparerades fartyg åt hela världen. När varvsindustrin stod på sin topp, mot slutet av 1960-talet, hade de fyra varven Götaverken, Lindholmens varv, Eriksbergs Mekaniska Verkstad och Götaverken Arendal uppemot 15 000 anställda. Idag är samtliga varv nedlagda och utsålda, men minnena och berättelserna lever kvar.

Med egna yrkesskolor, sjukvård och inte minst en omfattande förenings- och fritidsverksamhet, var varven som ett samhälle i samhället. Historien om varven är också berättelsen om industrialismens, fackets och arbetarrörelsens genombrott. Arbetet kunde vara hårt och riskfyllt, men kamratskapet och yrkesstoltheten fick många att stanna under många år. I utställningen får du en inblick i hur arbetslivet kunde vara. Kvinnor och män, arbetare och tjänstemän i en mängd olika yrkeskategorier berättar om både vardagliga och dramatiska minnen från deras yrkesliv.

Fotograf: Lena Öritsland

Text och ljud: Maria Bard

Utställningen är producerad av Sjöfartsmuseet Akvariet, i samverkan med LO och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond.

”En gång jobbade jag och en kille med att svetsa i en sillhiss på en rysk fiskebåt. Arbetet tog två veckor. Herregud vad vi luktade när vi skulle till matsalen. Ingen ville komma i närheten av oss. Ovanpå skorstenar jobbade vi också. Där var det fullt med avgasrör. Ur ett rör kunde det lukta skit, ur ett annat matos eller diesel. Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag.”

Sirpa Mäkitalo, svetsare
Eriksbergs Mekaniska Verkstad, Götaverken Cityvarvet 1973–1988, 2002–2014

”Jag hade ett lätt humör förr. Nu kommer jag inte ihåg hur det var, men jag hade gått och retat upp mig på cheferna. Jag gick upp till huvudkontoret och in till den här George Nordin, en av våra chefer. Så drog jag hjälmen i backen och skällde som den värsta bannhund. När jag hämtade luft så säger han: ’Sven kan du säga mig vad klockan är?’ ’Den är tio i tolv’, sa jag. Då sa han: ’Sven du är den första mannen i Arendals historia som vet exakt när hans karriär tog slut. Vill du ha kaffe?’ Jag blev inte av med jobbet, men stämningen var sån på varven – rå men hjärtlig.”

Sven-Gunnar Karlsson, förman transport
Götaverken Arendal 1972–1987

Om Lena Öritsland

Lena Öritsland är utbildad fotograf vid Konstfack i Stockholm. Hon har en bakgrund som reportagefotograf och valde år 2015 att helt och hållet satsa på konstnärligt foto. Hon tilltalas särskilt av gamla industrimiljöer där rost, järn och spår av användning skapar en speciell estetik. Hennes fotografier av det nedlagda Götaverken Cityvarvet har visats på gallerier och museer samt använts som utsmyckning.

Om Maria Bard

Maria Bard är utbildad journalist vid JMG (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) vid Göteborgs Universitet. Hon har jobbat som nyhetsjournalist för press, radio och TV och skriver feature för tidningar och magasin. Hon skildrar gärna det lite udda och fängslas av personliga berättelser.

Detaljer från utställningen

Lena Öritsland


Upptäck alla utställningar på arbetets museum

Vi samlar inte på föremål, utan på minnen och historier från arbetslivet. Människors berättelser är hjärtat i våra utställningar.