Turnerande utställningar

Det resande demokratilabbet

Bli en propagandaavslöjare!

”Jag är online nästan hela tiden” I utställningen Det resande demokratilabbet kliver du fysiskt in i den värld ungdomar vistas i dagligen. En värld full av missledande information och starka krafter men även stora möjligheter. Det resande demokratilabbet är en vandringsutställning som under ett år ska visas på ett 30-tal folkbibliotek runt om i landet. Genom workshops möts bibliotekarier, skolklasser och lärare i ett alternativt klassrum där ungdomar får insikter som hjälper dem att identifiera vanligt förekommande berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll. Syftet med projektet är att ge verktyg som stärker elever och unga vuxnas förmåga till självständiga och oberoende bedömning av olika källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt. Utställningen identifierar de tekniker propagandisten använder och hur propagandan paketeras för att nå så många som möjligt.  Detta leder oss in på förutsättningarna som gör att unga individer riskerar att svälja propaganda och vinklad information alldeles för lätt, samtidigt som vi fördjupar oss i hur ungdomarna kan utveckla kunskapen att genomskåda den. Vandringsutställningen Det resande demokratilabbet är utformad så att du möter fyra teman. Propagandalabbet där du synar framgångsfaktorerna för propagandisten och hur hen paketerar sina budskap. Åsiktsmaskinen där alla Influencers trängs och pekar ut åsiktskorridorer och designar din världsbild. Här identifierar vi Vem som lyssnar på unga människor och Var. Men mesta av allt förmedlar vi Första hjälpen och utvecklar Överlevnadskit – allt för att du ska lämna Det resande demokratilabbet som en framgångsrik Propagandaavslöjare. Utställningen blir en språngbräda in i Statens medieråds metodmaterial för högstadie- och gymnasieskolan; Propaganda och bilders makt. Det resande demokratilabbet produceras av Arbetets museum i samarbete med Statens medieråd, Sensus och KB med finansiering av Svenska Postkodstiftelsen. Här kan du anmäla intresse för att visa utställningen på ditt bibliotek. Har du frågor om turnén? Kontakta turnéansvarig Sara Grevlund på turne.drd@arbetetsmuseum.se Programverksamhet På den  här sidan samlar vi förslag på föreläsare och föreläsningar som kan erbjudas biblioteken. Sidan uppdateras efter hand. Har du mer frågor om program och föreläsningar, eller vill diskutera frågan – varmt välkommen att kontakta programansvarig Mårten Mellberg, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se. Fler kontaktuppgifter: Projektledare Carina Milde carina.milde@arbetetsmuseum.se 0733-571715 Programansvarig Mårten Mellberg marten.mellberg@arbetetsmuseum.se 011-231723  

Turnéplan:

OBS! Ändringar kan ske Norra Sverige
 • Hjalmar Lundbohmsskolans bibliotek – Kiruna          v. 41-44 2018
 • Umeå stadsbibliotek – Umeå                                           v. 46-49 2018
 • Luleå stadsbibliotek – Luleå                                             v. 51-03 2018/2019
 • Berg                                                                                        v. 05-08 2019
 • Järpens bibliotek – Järpen                                                v. 10-13 2019
 • Bollnäs bibliotek – Bollnäs                                                v. 15-18 2019
 • Malå bibliotek – Malå                                                         v. 20-23 2019
 • Åsele bibliotek – Åsele                                                        v. 35-38 2019
 • Gävleborg                                                                               v. 40-43 2019
 • Smedjebackens bibliotek – Smedjebacken                     v. 45-48 2019
Mellersta Sverige
 • Tullängsgymnasiets bibliotek – Örebro                           v. 41-44 2018
 • Arvika bibliotek – Arvika                                                    v. 46-49 2018
 • Motala bibliotek – Motala                                                  v. 51-03 2018/2019
 • Järfälla bibliotek – Järfälla                                                v. 05-08 2019
 • Finspång bibliotek – Finspång                                          v. 10-13 2019
 • Åtvidaberg bibliotek – Åtvidaberg                                    v. 15-18 2019
 • Linköpings stadsbibliotek – Linköping                           v. 20-23 2019
 • Norrköpings stadsbibliotek – Norrköping                      v. 35-38 2019
 • Mediatek Tingsholm – Ulricehamn                                  v. 45-48 2019
Södra Sverige
 • Tingsryd bibliotek – Tingsryd                                           v. 46-49 2018
 • Mölndal stadsbibliotek – Mölndal                                   v. 51-03 2018/2019
 • Arlövs bibliotek – Arlöv                                                     v. 05-08 2019
 • Lund stadsbibliotek – Lund                                              v. 10-13 2019
 • Kulturpunkten – Bromölla                                                v. 15-18 2019
 • Billesholms bibliotek – Billesholm                                  v. 20-23 2019
 • Växjö Stadsbibliotek – Växjö                                            v. 35-38 2019
 • Strömstad gymnasium – Strömstad                               v. 40-43 2019

Jobbcirkus

En utställning om gymnasievalet

En utställning om gymnasievalet som ibland kan kännas som rena cirkusen.

Jobbcirkus ska hjälpa sjunde-, åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen är också ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet. Jobbcirkus ska inspirera, vidga vyer och ge exempel på olika möjligheter. Fyra temaområden lyfter olika perspektiv för att valet ska bli enklare och roligare. På ett lekfullt sätt ger utställningen en klarare bild av hur framtiden kan se ut och hur yrkesdrömmar kan bli verklighet. Jobbcirkus lyfter fram mismatchen Det finns en mismatch på arbetsmarknaden - utbildningarna som ungdomar väljer matchar inte alltid behovet av arbetskraft. Ungdomsarbetslösheten är stor, samtidigt som det saknas arbetskraft inom vissa branscher – exempelvis i teknik- och industriföretagen. Så vilka utbildningar kan man välja för att bli attraktiv för arbetsmarknaden? Var finns jobben om ett, fem eller 15 år? Vad vet vi om framtiden? Jobbcirkus förklarar hur det ligger till. Jobbcirkus kommer att finnas på Arbetets museum under perioden oktober 2016 till maj 2017 och blir sedan en mobil utställning som kan turnera i landet. Detta är en uppdaterad version av Jobbcirkus som visades under 2013-2014 och då gick till final i den nationella tävlingen Årets utställning.

Mer information om utställningen

Samverkansparter Arbetets museum i Norrköping är producent i samverkan med en regional och en nationell projektgrupp: Regional projektgrupp: Region Östergötland, Teknikföretagen, Unionen, IF Metall, Industrikompetens, Länsstyrelsen, Svenskt Näringsliv, LO och Arbetets museum. Nationell projektgrupp: Teknikföretagen, IF Metall, Skolverket och Arbetets museum. Målgrupp Utställningen vänder sig i första hand till sjunde-, åttonde- och niondeklassare som står inför gymnasievalet, men även yngre och äldre elever har stor nytta av ett besök. Genom workshops ledda av museets pedagoger får de fundera över framtiden i en lekfull miljö. När eleverna lämnar utställningen är vårt mål att de ska ha med sig ny inspiration, idéer och konkreta verktyg för att kunna göra medvetna val. --- Vill du veta mer om den turnerande utställningen Jobbcirkus? Kontakta oss via info@arbetetsmuseum.se.

Turneplan

Trollhättan: 19 augusti 2017 - 29 oktober 2017 Gävle: 26 januari 2018 - 13 maj 2018 Luleå: 8 september 2018 - 9 december 2018    

Bamse och Dundermysteriet

Ett hållbarhetsäventyr!

Vad har hänt med Dunderklockan? Varför finns det så få? Och varför växer inte Lille Skutts morötter som de ska? I utställningen "Bamse och Dundermysteriet" får våra besökare följa Bamse och hans vänner på ett äventyr för att rädda miljön.

Farmor är orolig för blomman Dunderklockan. Det är av Dunderklockans dunderpulver som Farmor gör Dunderhonungen som gör så att Bamse blir stark. Men nu finns inte lika många Dunderklockor som förut och Farmor är orolig. Hur det ska gå med Dunderhonungen? Den kommer ju ta slut om det inte finns några Dunderklockor. Och stackars Lille Skutt! Hans morötter kommer inte upp i trädgårdslandet längre... Hur ska han få mat om det inte finns några morötter? Bamse, Nalle-Maja och deras vänner kan inte förstå vad som hänt - vilket mysterium!

Ganska snart förstår de att något är fel med miljön och misstänker att det är Krösus Sorks fabrik som orsakar problemen. Fabriken finns på Klippön, och Bamse, Nalle-Maja och deras vänner tar oss med på en resa för att lösa mysteriet.

---

Utställningen "Bamse och Dundermysteriet" är producerad för barn från förskolan upp till årskurs 3, i samarbete med Hyresbostäder, Swedbank och Kolmårdens djurpark.

---

Vill du veta mer om den turnerande utställningen om Bamse och Dundermysteriet? Kontakta oss via info@arbetetsmuseum.se.

Turneplan

Kristianstad: 2 april 2017 - 20 augusti 2017 Luleå: 16 september 2017 - 7 januari 2018 Uppsala: PREL våren 2018

Face the facts

Unga i fängelse berättar om livet i fängelse och drömmarna om framtiden.

Unga i fängelse berättar om vägen till kriminalitet, mötet med kriminalvården, synen på sig själva som unga vuxna och vägen till arbete. Denna utställning är en del av utställningen Face the facts som visats på Arbetets museum i Norrköping våren 2015. Utställningen "Face the facts" bygger på unga intagnas egna berättelser om att sitta i fängelse. Varför blev det som det blev? När började det gå snett? Hur är det att vara inlåst? Svåra frågor som blandas med drömmar om framtiden - hur blir det sen? Avbruten skolgång, mobbning, arbetslöshet, utbrändhet, socialt utanförskap och ekonomiska svårigheter är vanligt bland personer som hamnar i kriminalitet. Ofta börjar den kriminella banan i mycket ung ålder. Många in­tagna har eller får en ADHD-diagnos under fängelsevistelsen. Arbetets museum, Kriminalvården och Riksförbundet Attention bestämde sig för att gå bakom statistik och medias nyhetsrapporteringar och låta unga intagna berätta sin egen berättelse – om deras liv och vägen till frihetsberövad. Samarbetet har resulterat i utställningen Face the facts. UNGA INTERNER HAR BIDRAGIT TILL INNEHÅLL OCH FORM I Luleå finns Sveriges enda anstalt för unga mellan 18-21 år. Sammanlagt har 15 ungdomar ingått i ett produktionsteam som har jobbat fram utställningens innehåll och form. Deras berättelser skildras i en 3D-utställning som i åtta områden belyser ungas väg till kriminalitet, mötet med kriminalvården, att vara frihetsberövad, synen på sig själva som unga vuxna och vägen till arbete. Med en gestaltning som är starkt förknippad med de ungas berättelser vill de berätta om deras situation och på det sättet vara med och påverka. Utställningen belyser också kriminalvårdarnas dagliga arbete. PEDAGOGISKT MATERIAL FÖR SKOLAN Utställningen vänder sig i första hand till ungdomar, från åk 6 i grundskolan till år 3 på gymnasiet, men fungerar även i fortbildningssammanhang för alla yrkesområden som arbetar med ungdomar. Till utställningen har produceras ett pedagogiskt material som också behandlar olika fokusområden som möjliggör arbete på ett djupare plan – områden som är direkt kopplade till läroplanerna för grundskola och gymnasium. Den pedagogiska vägledningen kan användas både före och efter besöket i utställningen. Den kan du ladda ner här. Här finns också den illustration som visar rättssystemet, ett material vi hänvisar till i den pedagogiska vägledningen. Utställningen Face the Facts är ett samarbete mellan Arbetets museum, Kriminalvården och Riksförbundet Attention. Utställningen stöds med medel ur Allmänna arvsfonden.

Turnéplan

Försvarsmuseum Boden, 22 augusti 2015-31 oktober 2015 Regionmuseet Kristianstad 31 januari 2016-8 maj 2016 Jönköpings länsmuseum 20 augusti 2016-23 oktober 2016