Turnerande utställningar

Bamses källspanare

En utställning om källkritik för barn

Bli en av Bamses Källspanare

Barn och unga blir mer och mer digitala. Det medför att de i allt tidigare ålder behöver ha ett aktivt samtal om källors ursprung. Det samtalet vill vi bidra till. Därför skapar vi en vandringsutställning med hjälp av Bamse och hans vänner, som riktar sig till de allra yngsta i skolan – F-3. Utställningen skapar möjlighet för både skolklasser och allmänheten att möta våra biblioteks kunniga personal runt om i landet i samtal om källkritik. Med hjälp av vännerna i Bamses värld hoppas vi kunna inspirera barn, unga och vuxna att reflektera över den information de nås av både i skolan och i hemmet.

Om utställningen

Utställningen är anpassad för att kunna tas emot och monteras av personal på biblioteken. Till utställningen följer ett pedagogiskt kit med workshopmaterial och lärarhandledning för bibliotekspersonal samt lärare och skolbibliotekarier. Bamse och hans vänner behöver hjälp med att förstå om informationen de möter är sann eller falsk. Till vår hjälp finns en verktygslåda med frågor: Vem är det som ligger bakom källan? Vad är det egentligen för information som vi möter? Varför är den skapad? Utställningen guidar barnen genom en berättelse där de ges möjlighet att på ett lekfullt sätt testa sin källkritiska förmåga.

Turné och bokning

Utställningen invigs i oktober 2023. Bokning är möjligt för bibliotek i hela Sverige under hela 2023 och 2024 med eventuell förlängning. För kontakt och bokning:  bamse@arbetetsmuseum.se Medföljer: • Ca 20 kvm utställning med monteringsinstruktioner • Workshopupplägg för visning av bibliotekspersonal på biblioteken • Pedagogiskt material/lärarhandledning för utskick till skolor • Marknadsföringskit för spridning av utställningen Preliminära tider för bokning kommer upp under våren 2023. Ingen hyra. Ni står för eventuella trycksaker i samband med marknadsföring, och ni betalar frakten till nästa bibliotek. Stöd för fraktkostnader kan ges från Arbetets museum. Utställningen realiseras med stöd från Svenska Postkodstiftelsen i samarbete med Story House Egmont samt Biblioteksutveckling Östergötland.

Pengar!

Unga utforskar pengar och hållbarhet

Vad är pengar egentligen? Och vad har pengar att göra med hållbarhet? Välkomna att utforska detta tillsammans i Pengar!, en utställning om pengar skapad av unga. Pengar! riktar sig till ungdomar på högstadiet och gymnasiet samt unga vuxna på högskolor och universitet. Utställningen har flera kopplingar till kursplanerna för högstadiet och gymnasiet. Med utställningen vill vi väcka tankar om vad pengar är. Om hur vår relation till pengar och hållbarhet ser ut idag och kan se ut i framtiden. Vi hoppas att ni som besöker utställningen blir inspirerade och själva vill utforska frågor kring pengar och hållbarhet. Föder klimatkrisen och pandemin en vilja att ställa om till ett mer hållbart samhälle? Och vad är det för yrken, normer och värderingar som behövs i omställningen? Projektet Pengar! har hittills engagerat omkring 600 unga i åldrarna 14–26 år. Utifrån ett filosofiskt perspektiv och i dialog med vår samtid har de skapat konst, film, poddar och musik runt om i Sverige. Resultatet möter du i utställningen. Välkomna att bidra till samtalet!

Turnéplan

”Pengar!” går nu ut på turné i landet. Vill du boka utställningen till din stad/region? Kontakta utstallning@arbetetsmuseum.se. Turnéplanen är som följer:
  • Regionmuseet Kristianstad, 16/9 2023–7/1 2024
  • Försvarsmuseum Boden, 22/1 2024–30/7 2024

Lärarmaterial

Pengar! har flera kopplingar till kursplanerna för högstadiet och gymnasiet. Utställningen kan upplevas på egen hand eller med guidning av pedagog. Med utställningen följer en pedagogisk guide och annat material för lärare. Pengar! – Pedagogisk guide till utställningen (PDF 206 kB) Pengar! – Samtalskort för högstadium och gymnasium (PDF 113 kB) Pengar! Rumsuppdrag till utställningen för högstadium och gymnasium (PDF 351 KB) Pengar! – Koppling till kursplan för åk 7–9 (PDF 2,7 MB) Pengar! – Koppling till kursplan för gymnasiet (PDF 2,6 MB)

Sök bland verken och skapa själva

Till utställningen Pengar! finns en digital plattform, www.projektpengar.se, där ni kan söka bland alla de verk som skapats i projektet. Din klass kan också vara med och skapa bidrag till plattformen! Kontakta oss så hjälper vi er. Läs mer om projektet på: https://projektpengar.se/
Utställningen Pengar! är producerad av Arbetets museum och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Delprojektet ”Pengar! – När kriser föder visioner” genomförs med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa. Projektet mynnar även ut i en digital plattform och en hållbarhetsfond, som är under uppbyggnad. En rad samarbetspartners deltar i projektet: Sensus studieförbund, Unga Hörselskadade, Fältbiologerna, KKV, Swedbank, Ekobanken, Teater K, Konstnärernas kollektiv verkstad, Institutionen för konst kultur och kommunikation i Malmö, Hupax, Changemakers Education och Stiftelsen jiddra inte. Stockholm Environment Institute har tidigare bidragit till projektet. Utställningen visades på Arbetets museum 26 april–13 november 2022 och går nu ut på turné i landet. 

Jobbcirkus

En utställning om gymnasievalet

En utställning om gymnasievalet som ibland kan kännas som rena cirkusen. Jobbcirkus ska hjälpa sjunde-, åttonde- och niondeklassare att reflektera kring gymnasievalet och olika yrkesbanor. Utställningen är också ett värdefullt stöd för lärare, studie- och yrkesvägledare och andra som på olika sätt arbetar med att stötta elever inför valet till gymnasiet. Jobbcirkus ska inspirera, vidga vyer och ge exempel på olika möjligheter. Fyra temaområden lyfter olika perspektiv för att valet ska bli enklare och roligare. På ett lekfullt sätt ger utställningen en klarare bild av hur framtiden kan se ut och hur yrkesdrömmar kan bli verklighet.

Vill du bygga Jobbcirkus?

Jobbcirkus har nu slutat att turnera och visas permanent i Eskilstuna och Ljungby. Är du intresserad av att bygga ett eget Jobbcirkus i din stad eller region? Kontakta utstallning@arbetetsmuseum.se för mer information.

Jobbcirkus lyfter fram mismatchen

Det finns en mismatch på arbetsmarknaden - utbildningarna som ungdomar väljer matchar inte alltid behovet av arbetskraft. Ungdomsarbetslösheten är stor, samtidigt som det saknas arbetskraft inom vissa branscher – exempelvis i teknik- och industriföretagen. Så vilka utbildningar kan man välja för att bli attraktiv för arbetsmarknaden? Var finns jobben om ett, fem eller 15 år? Vad vet vi om framtiden? Jobbcirkus förklarar hur det ligger till. Jobbcirkus kommer att finnas på Arbetets museum under perioden oktober 2016 till maj 2017 och blir sedan en mobil utställning som kan turnera i landet. Detta är en uppdaterad version av Jobbcirkus som visades under 2013-2014 och då gick till final i den nationella tävlingen Årets utställning.

Mer information om utställningen

Samverkansparter Arbetets museum i Norrköping är producent i samverkan med en regional och en nationell projektgrupp: Regional projektgrupp: Region Östergötland, Teknikföretagen, Unionen, IF Metall, Industrikompetens, Länsstyrelsen, Svenskt Näringsliv, LO och Arbetets museum. Nationell projektgrupp: Teknikföretagen, IF Metall, Skolverket och Arbetets museum. Målgrupp Utställningen vänder sig i första hand till sjunde-, åttonde- och niondeklassare som står inför gymnasievalet, men även yngre och äldre elever har stor nytta av ett besök. Genom workshops ledda av museets pedagoger får de fundera över framtiden i en lekfull miljö. När eleverna lämnar utställningen är vårt mål att de ska ha med sig ny inspiration, idéer och konkreta verktyg för att kunna göra medvetna val.