Sven är Årets Arbetsmyra!

På Torstamåla torvmuseum i Småland möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö. Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn bakom förvandlingen av den nedlagda torvfabriken. Nu utnämns han till Årets Arbetsmyra av Arbetets museums vänner.

Torvfabriken som blev museum

I början av 2006 åkte Sven, tillsammans med de andra initiativtagarna, till Torstamåla för att se på den nedlagda torvfabriken som de ville omvandla till ett museum. Det var 15 grader kallt och de kämpade sig fram genom den oplogade snön. Framme vid fabriken möttes de av snö även inomhus – på grund av stormen Gudrun fattades det 600 tegelpannor på fabrikens tak.

Mycket tid och engagemang ledde fram till det som idag är Torstamåla torvmuseum. Ett arbetslivsmuseum som skänker glädje åt såväl medlemmar som åt bygden.

–Ett sextiotal medlemmar är vi, och vi är väl kanske åtta eller någonting sånt där, som är engagerade och kommer med jämna mellanrum och hjälper till. Allihop är superbra och vi har roligt ihop, säger Sven.

De började tidigt med att bjuda in till öppet hus och ”Torvens dag”, då besökare får chansen att följa med i vagnarna ut på mossen där torven bryts. I fabriken visas alla momenten med att ta fram en klassisk torvströbal med träramar och järntråd, något som de tycks vara ensamma om i Sverige idag.

Men hur startar man ett torvmuseum när man inte har någon särskild kunskap om torvbrytning? Sven räknar upp tre villkor som skulle uppfyllas för att Torstamåla torvmuseum skulle kunna bli verklighet: de skulle få tillåtelse att bryta torv på platsen, föreningen skulle äga fabriken samt att de skulle få med sig personer som hade arbetat i torvfabriken och som kunde dela med sig av sin kunskap.

– Utan kunskap hade det varit meningslöst att hålla på med, eftersom jag inte kunde något. Och när de tre grejerna var igång, då körde vi igång.

Att det är en laginsats det handlar om, det är Sven tydlig med. De är ett sammansvetsat gäng som lär av varandra. Hustrun Britt-Marie som alltid är med och drar sitt strå till stacken, Brit som är eldsjälen som visade mossen för Sven från första början, Tord och Örjan som är söner till Ragnar som tidigare arbetade på torvfabriken, för att nämna några. Det sociala är en viktig del för alla inblandade.

– Det är inte många gånger vi varit där utan att grilla. Och ingen gång utan kardemummakaka!

Sven och Britt-Marie är överens om att de vill hålla på så länge det är roligt och givande. Saknaden har varit stor under coronapandemin när de har varit tvungna att pausa verksamheten. Men nu bryts det åter torv på mossen i Torstamåla.

– Det bygger mycket på att vi har roligt, som jag säger –ordet ”jobba” använder vi inte!

Årets Arbetsmyra 

Priset Årets Arbetsmyra delas årligen ut av Arbetets museums vänner med syfte att tacka och uppmuntra alla kulturarvsbevarare som engagerar sig i arbetslivsmuseerna runt om i Sverige.

Prisutdelning 22 april 

Sven Gustavsson tar emot 2022 års pris fredag 22 april under ArbetSams evenemang Museidagar på Sörmlands museum i Nyköping.

Juryns fullständiga motivering 

Arbetets museums vänförening har beslutat att utmärkelsen Årets Arbetsmyra 2022 går till Sven Gustavsson, Torstamåla torvmuseum, för hans mångåriga och gedigna arbete för det som resulterat i Torstamåla Torvmuseum.

Sven blev redan 2006 engagerad i ett projekt för att rädda och rusta torvfabriken vid Torstamåla torvmosse och därmed även en kulturhistoria i form av spår av en gammal hantering i en unik naturmiljö.

När föreningen Torstamåla torvmuseum bildades blev Sven kassör. Även om det handlar om ett arbetslag, så har Svens roll som motor varit viktig. Hans allsidiga kunnande om både ekonomi och praktiskt arbete, vilja att satsa egen tid och inte minst förmåga att samarbeta och få alla att dra åt samma håll har bidragit till att Torstamåla torvmuseum nu kan erbjuda besökare ett fint natur- och kulturområde.

Torvens dag och Öppet hus är återkommande aktiviteter liksom visning för bokade grupper som får åka ut på torvmossen och se de gamla spåren av verksamheten.


Upptäck fler nyheter

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...

Arbetets museum finalist i Årets utställning

Glädjeyra på museet! Vår vandringsutställning ”Bamses källspanare” går till final i tävlingen Årets utställning 2023. Vi är en av tre...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.