Under perioden 27 februari–15 mars slutförs installationen av vårt nya brandlarm. Vi ber om överseende med eventuella oljud i samband med detta.

Gigjobb

I samband med utställningsprojektet Digitopia genomförde Arbetets museum en dokumentation där vi intervjuade gigarbetare om deras erfarenheter. Syftet var att undersöka hur arbetsförhållanden och villkor ser ut i gigarbetarnas vardag.

Från att ha varit något som framförallt förknippas med musiker och scenkonstutövare har gig nu letat sig in i många olika branscher. Kännetecknande är att det handlar om korta uppdrag som förmedlas via en app på telefonen. Gigarbetaren är ibland anställd av ett företag, andra gånger ses hen som egenanställd. Det rör sig ofta om leverans och transport av varor, som paket eller mat hem till beställaren, men det går att få hjälp med det mesta i olika appar. Flexibelt och fritt tycker vissa. Otryggt och osäkert tycker andra.

Den delen av dokumentationen som gäller intervjuer med gigarbetare är nu avslutad. Vi tar fortfarande gärna emot egenskrivna berättelser från dig med erfarenhet från gigbranschen. Materialet kommer att sparas i museets arkiv.


Upptäck fler nyheter

En serieruta med Skalman och Lille Skutt. Lille Skutt säger: "Bamse blir inte stark av dunderhonung längre! Jag läste det på internet". Skalman svarar: "Har du kontrollerat källan?"

Skoltävling! Uppmärksamma Källkritikens dag med Bamse och Arbetets museum

Förslag på upplägg: Förbered genom att ladda ner vårt kostnadsfria studiematerial här: Tipsrunda med talonger (PDF 3,6 MB)"Bamses skola: internet...

Insamling av besöksstatistik för arbetslivsmuseer 2023

Nu samlar Arbetets museum och ArbetSam in besöksstatistik från arbetslivsmuseerna för 2023. Vi gör en egen enkät sedan förra året...

Lärlingar och handledare på K. A. Almgren sidenväveri & museum. Museet är utnämnt till Årets Arbetslivsmuseum 2024.

Årets Arbetslivsmuseum 2024 utnämnt

– Vi känner oss glada och hedrade! För några år sedan påbörjade vi ett långsiktigt utvecklingsarbete här på sidenväveriet. Vi...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.