Idag är husets café Espresso House stängt pga installation av nytt brandlarm. Arbetet medför även en del stök och buller på entréplan. Vi ber om överseende med detta.

Alva Carlsson, rullerska på Laxholmen 1927-62

I mars 1986 startade projektet Arbetarminnen i Norrköping för att dokumentera framför allt textilarbetarnas minnen. Ungefär 300 intervjuer gjordes och arkiverades på Stadsmuseet i Norrköping. Några av minnena publicerades i Då brann det i gaveln: fem textilarbetare minns, redaktör Björn Horgby, Bullakandidater: fem textilarbeterskor minns, redaktör Lena Wernevik, som också skrev Vägen till lagsalen: en studie om tyglagerskor på textilindustrierna i Norrköping 1925–55.

Inför invigningen av museet 1991 gjorde Arbetets museum en utställning för att berätta om dem som arbetat i Strykjärnet när det var textilindustri. En av kvinnorna, Alva Carlsson, som deltagit i det tidigare intervjuprojektet, tillfrågades om hon ville vara den som med sin livsberättelse illustrerade detta. Hon hade arbetat i huset 35 år. Etnolog Lena Wernevik intervjuade Alva på nytt.


Upptäck fler nyheter

Museiguide som katalog och app på vit botten

Dags att anmäla ditt museum till Museiguide 2024

Nu är anmälan öppen till Museiguide 2024! Museiguide ger en lättöverskådlig presentation av arbetslivsmuseer med bild, text, öppettider, och kontaktuppgifter....

De ställer ut i Dokfotosalong 2023

”Årets fotografer lyfter fram osynligt arbete på sätt vi inte hade kunnat föreställa oss. Det är fantastiska skildringar av både...

Bild på flera ark papper med Arbetets museums nya grafiska profil

Välkommen till vår nya webbplats!

Under våren har vi samarbetat med Hamrén Webbyrå för att ta fram en sprillans ny webbplats för museet. I samband...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.