Inte som lamm till slakt

Om judiskt motstånd under Förintelsen. Föreläsning med författaren Kenneth Hermele.

31 januari 2024
18:00

Om judiskt motstånd under Förintelsen

Författaren Kenneth Hermele gästar Arbetets museum och berättar om sin bok ”Inte som lamm till slakt”. Hermele ville först skriva en bok om varför judar var passiva istället för att göra motstånd under Förintelsen. Men han hittade en helt annan historia.

Arrangeras som en del av programmet för Demokrati- och Människovärdesdagarna. Medarrangörer är ABF, Arbetarrörelsens kulturfond och LO-distriktet Mellansverige

Fri entré.

Du hittar hela programmet för Demokrati- och Människovärdesdagarna här: www.norrkoping.se/demokratidagar

Om boken

Varför gjorde judar inget motstånd under Förintelsen? Frågan var utgångspunkten för den här boken, en utgångspunkt som visade sig fullständigt felaktig.

I stället har Kenneth Hermele grävt fram en helt okänd historia som går tvärt emot myten om judars passivitet. I denna banbrytande berättelse avtäcker han ett landskap av judiskt motstånd i många och varierande former, ett motstånd som dessutom överträffar andra gruppers försök att stå upp mot Hitler.

Judiska män och kvinnor satte eld på getton, sprängde räls och dödade tyska soldater och deras kollaboratörer. De smugglade mat, gömde flyktingar, tog sig över gettomurarna, spred flygblad, dokumenterade förtrycket, höll fast vid traditioner och värdighet. Judar var partisaner och stred med de allierade.

Kenneth Hermele ger de många motståndshjältarna namn och liv, samtidigt som han tecknar en ny bild av de kontroversiella juderåden och på vägen belyser det judiska motståndets filosofi under 2000 år.

Inte som lamm till slakt utmanar det vi trodde oss veta om Förintelsen.

(Foto: Ola Kjelbye)


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!