Fullständigt normal?

Hur är det att vara privilegierad och inte ens behöva reflektera över saken? Detta har undersökts av forskaren Lovise Brade som gästar Arbetets museum under East Pride för en föreläsning om normer och makt i arbetslivet. ”Bara så du vet är jag fullständigt normal”, är ett citat från en av Lovise Brades intervjupersoner. Här riktas […]

16 maj 2023 16 maj 2023
18:00

Hur är det att vara privilegierad och inte ens behöva reflektera över saken? Detta har undersökts av forskaren Lovise Brade som gästar Arbetets museum under East Pride för en föreläsning om normer och makt i arbetslivet.

”Bara så du vet är jag fullständigt normal”, är ett citat från en av Lovise Brades intervjupersoner. Här riktas sökljuset mot hur privilegierade grupper uppfattar sig själva – i termer av vithet, heterosexualitet, funktionalitet och ekonomi. Studierna omfattar exempelvis yrkesverksamma ingenjörer och universitetsanställda.

Hur kan osynliga normer synliggöras? Kan begreppet ”försthet” hjälpa oss vidare? Om detta och mycket annat pratar Lovise Brade under sin föreläsning.

Lovise Brade är lektor i genusvetenskap vid Mittuniversitetet och forskar om privilegier, normkritik och aktivism. Hon är också ordförande för RFSL Stockholm.

Fri entré. Arrangeras av Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet och Arbetets museum. Programmet är en del av East Pride 2023.


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!