Förtidsröstning EU-valet

I början av juni är det val till Europaparlamentet. Precis som tidigare år går det att förtidsrösta på Arbetets museum. Förtidsröstningen pågår mellan 22 maj och 8 juni. Oavsett var du är skriven i Sverige kan du förtidsrösta på museet.

22 maj 2024 8 juni 2024
Entréplan

I början av juni är det val till Europaparlamentet. Precis som tidigare år går det att förtidsrösta på Arbetets museum. Förtidsröstningen pågår mellan 22 maj och 8 juni.

Oavsett var du är skriven i Sverige kan du förtidsrösta på museet. Ha gärna med ditt röstkort för att underlätta hanteringen. Observera att på själva valdagen den 9 juni kan du inte rösta på museet.

Öppettider: 10.30-16.00 alla dagar under perioden.

Om valet till Europaparlamentet

Europaparlamentet är med och beslutar om EU:s lagar och budget. Det är den enda EU-institutionen som väljs direkt av EU:s medborgare i allmänna val.

I Europaparlamentet sitter 705 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer. Vid EU-valet 2024 tillkommer 15 platser, vilket ger totalt 720 ledamöter. EU-länderna har olika antal ledamöter i parlamentet. Hur många ledamöter som kommer från ett land beror på hur stor befolkning landet har. Tyskland, som är det folkrikaste landet i EU, har 96 ledamöter i parlamentet. Cypern, Luxemburg och Malta har sex ledamöter, som är det minsta antalet. Sverige har 21 ledamöter.


Vill du vara säker på att inte missa något som är på gång?

På Arbetets museum är det alltid något på gång. Vi anordnar spännande programaktiviteter året runt, för alla åldrar. Upptäck våra evenemang eller följ oss på sociala medier!