Nu inleder Arbetets museum ett nytt demokratiprojekt tillsammans med Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Samarbetet ska resultera i ett turnerande ”demokratilabb” – en vandringsutställning som vänder sig till arbetsplatser och mötesplatser runt om i landet.

Projektet fokuserar på frågor om fri åsiktsbildning, informationspåverkan och propaganda. Tanken är att den kommande vandringsutställningen ska turnera till arbetsplatser och platser där människor möts i vardagen – i sjukhusfoajéer, på köpcentrum och på bibliotek. Här kommer besökaren att få verktyg för att avkoda vilseledande information och identifiera olika sorters propaganda. Även frågor och föreställningar om val och valfusk lyfts.

”Vi vill skapa en vandringsutställning som är lustfylld, interaktiv och informativ. Som väcker nyfikenhet, skapar frågor och lockar till öppna och sökande samtal mellan människor. När en levande dialog genomsyrar samhället är det svårare för desinformation och propaganda att få fäste.”

– Carina Milde, projektledare och intendent, Arbetets museum

Vandringsutställningen planeras att stå redo för turné under hösten 2023.

Läs mer: Arbetets museum skapar demokratiturné med Myndigheten för psykologiskt försvar | Arbetets museum (mynewsdesk.com)