Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild
Arbetets museum - liten bild

Årets Arbetslivsmuseum 2014:

Borgquistska Hattmuseet

Borgquistska hattmuseet i Trelleborg har utsetts till vinnare av utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2014. – Gamla Trelleborg bevarar och vårdar en autentisk arbetsmiljö på ett föredömligt sätt och verksamheten drivs genom ett stort ideellt engagemang, är juryns motivering.

Historien bakom den lilla fabriken sträcker sig tillbaka till 1886, då skräddaren Per Borgquist bestämde sig för att starta en egen verksamhet i Trelleborg. Den första tiden bedrevs främst skrädderi och mösstillverkning i lokalerna, men i takt med att fler välbeställda köpmän och ämbetsmän kom till staden kunde Per börja tillverka mer påkostade huvudbonader. Företaget växte med tiden, och som mest var fem sömmerskor anställda. Under nästan ett sekel tillverkades ett oändligt antal mössor och hattar i P. Borgquists Möss- och Hattfabrik.

Tiderna – och hattmodet – förändrades, och 1978 stängde fabriken för gott. Sedan dess har den stora tillverkningslokalen på andra våningen i gårdsbyggnaden fått stå helt orörd precis så som när den sista sömmerskan stannade sin symaskin. Den välbevarade samlingen med mössor, verktyg och symaskiner donerades till kommunen, och föreningen Gamla Trelleborg blev huvudman för det nya museet som slog upp portarna 2007.

Museet är ett populärt besöksmål och har sedan starten haft tusentals besökare. Visningarna på museet sker under ledning av ideellt arbetande guider. Museet håller öppet sista helgfria lördagen varje månad, med undantag för december månad.

Nominera 2015 års vinnare

Vi vill genom att utse Årets Arbetslivsmuseum 2015 göra ett försök att tacka och uppmuntra alla dessa fantastiska kulturarvsbevarare. Utan deras arbete hade vi inte lika många historier att berätta och lika många smultronställen att besöka. Nominera ditt favoritmuseum!

Vilka museer kan nomineras? Alla museer som finns med i databasen www.arbetslivsmuseer.se kan nomineras.

Vem kan nominera? Vem som helst kan nominera ett arbetslivsmuseum. Men det är ju inte helt fel om man besökt museet någon gång och känner till verksamheten.

Hur går nomineringen till? Skicka ett brev på max en A4 där du berättar varför just det här museet borde utses till Årets Arbetslivsmuseum. Titta på punkterna nedan, hittar du några av dessa hos ditt museum?

  • Stabilitet, långsiktiga strategier
  • Genusperspektiv
  • Ideellt engagemang
  • Kunskapsbevarande
  • Nöjda besökare
  • Pedagogiskt arbete
  • Tillgänglighet
  • Utställningar
  • WOW-effekt

Nomineringen skickas till nominering@arbetslivsmuseer.se eller till:

Årets Arbetslivsmuseum Arbetets museum Laxholmen, 602 21 Norrköping

Skicka gärna med broschyrer, bilder och annat som kan berätta om museet.

Vad vinner museet? Det museum som utses till Årets Arbetslivsmuseum vinner äran och allas respekt, en emaljskylt med det egna namnet och texten Årets Arbetslivsmuseum samt prissumman 25 000 kronor.

Vem utser pristagaren? Årets Arbetslivsmuseum utses av en jury som i sin tur utses av Arbetets museum, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Sveriges Järnvägsmuseum.

Tidigare vinnare

Kontakt

Helena Törnqvist

Arbetslivsintendent

Arbetets museum

Laxholmen

602 21 Norrköping

Telefon: 011–23 17 26 arbetslivsmuseer@arbetetsmuseum.se