501 utflyktstips i nya Museiguide

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter.

Vill du fylla vårens långhelger och lov med nya upplevelser? Då får du inte missa Museiguide – en kostnadsfri app och katalog som visar vägen till Sveriges dolda museiskatter. I år fyller Museiguide 20 år och firar med att lyfta fram familjeaktiviteterna lite extra. ”Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra”, säger Lovisa Almborg, redaktör för Museiguide.

Runt om i Sverige finns omkring 1500 arbetslivsmuseer. Till dem räknas både små undangömda guldkorn och några av Sveriges mest välkända besöksmål. 501 av dessa utflyktspärlor finns presenterade i årets museiguide, som finns både som app och katalog. Bakom guiden står Arbetets museum och Arbetsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam).

Skaffa Museiguide 2023

Lättare att hitta familjeaktiviteter

Nytt för årets upplaga av Museiguide är att museer med barnaktiviteter har fått en särskild märkning som gör dem lättare att hitta. Än så länge bara i den tryckta versionen, men så småningom kommer det även läggas till som en filtreringsfunktion i appen.

– Vi vill göra det lättare för barnfamiljerna och museerna att hitta varandra. Många arbetslivsmuseer är fantastiska på aktiviteter för barn och unga, men har svårt att nå ut brett. Samtidigt är det många familjer som efterfrågar barnvänliga utflyktsmål i närområdet. Där är Museiguide den perfekta inspirationskällan, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

Från spetsar till stridsflygplan

Vad är då ett arbetslivsmuseum, undrar du kanske? Jo, det speciella med arbetslivsmuseerna är att de berättar om just arbetslivets historia. Ofta handlar det om den tid då Sverige utvecklades från fattigt jordbruksland till industrination – sent 1800-tal till tidigt 1900-tal.

– I Sverige finns en stor skatt av arbetslivsmuseer. Museer där du bjuds på personliga berättelser, dofter och kunskaper om industrisamhällets kulturarv. De allra flesta svenskar bor mindre än en mil från sitt närmaste arbetslivsmuseum, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. De visar upp allt från skira spetsar till hela bruksmiljöer, från stridsflygplan till museijärnvägar. Här finns få montrar men desto mer av personliga möten och kunniga berättare.

En del av museerna finns på landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig om Sverige på den plats där historien utspelade sig. Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen. Men arbetslivsmuseerna finns även i städerna – med hjälp av Museiguide hittar besökarna till 32 museer bara i Stockholm.

– Ta med vänner, mor- och farföräldrar och barnen eller gör ett besök på egen hand. Många av arbetslivsmuseerna har innehåll och verksamhet anpassat för både stora och små, säger Lovisa Almborg.


Upptäck fler nyheter

En mosaik av bilder från några av de antagna i årets dokfotosalong, tillsammans med texten "Arbetets museums Dokfotosalong 2024: Tidsresor"

Här är årets deltagare i Dokfotosalongen

Förväntan var stor på museet när ansökningarna till årets Dokfotosalong skulle räknas in. Söktrycket har återigen varit rekordhögt – faktiskt...

Ett tåg på museijärnväg tuffar fram genom skogen med resenärer som nyfiket tittar ut.

Planera semestern med Museiguide

"Arbetslivsmuseerna blir allt bättre på att göra det roligt för många olika åldrar. Så ta med både far- och morföräldrar...

Till minne av Maud Fjellman

Arbetets museum har sorg. För några veckor sedan nåddes vi av beskedet att vår förra ekonomichef Maud Fjellman gått bort...


Upptäck de senaste nyheterna på Arbetets museum

Läs aktuella nyheter och pressmeddelanden från oss på Arbetets museum.