Hopp för klimatet

Tis 28 Feb 2017 - Tis 28 Feb 2017

Nu drar Café Planet igång igen på Café Strykjärnet. Den 28 februari blir rubriken "HOPP FÖR KLIMATET" där Titti Knutsson berättar om sitt projekt www.klimatfolket.se, vad som hänt hittills och om sina storstilade planer för projektets framtid. Café Strykjärnet säljer som vanligt under kvällen lättare maträtter och annat gott från fiket som är sunt producerat.

Familjedag Valloner på Arbetets museum

Lör 11 Mar 2017 - Lör 11 Mar 2017

Välkommen till Arbetets museum och vår familjedag med tema Valloner! Vi bjuder på ett familjeprogram med aktiviteter för stora och små. Varmt välkomna!   kl 11–16 Järnhantering och smide på Laxholmstorget Smeden Bertil Elmqvist tar med sin fältässja till Laxholmstorget och demonstrerar järnhantering och smide. Dessutom finns ljusstakar, eldgafflar och skohorn mm till försäljning” kl 11-16 Skapa släktträd i Kreativa Verkstan Var kommer dina ättlingar ifrån? I vår kreativa verkstad jobbar vi med släktträd – eller varför inte använda en karta över Sverige eller världen och lägga in din släkt på den? kl 13-15 Få reda på mer om dina vallonrötter Har du vallonsläkt men som du inte vet så mycket om? Kom och prata med experter från Sällskapet Vallonättlingar så kanske de kan berätta mer och hjälpa dig vidare! Dessutom: tillsammans med Valloniens ambassad bjuder vi på ost och kex från Vallonien uppe i utställningen på våning 7 under dagen. Utställningen "Valloner – arvet till svensk stålindustri" går att se under hela dagen och visas fram t o m 14 maj.

Förorten brinner!

Tis 14 Mar 2017 - Tis 14 Mar 2017

Om oroligheter, ungdomar och framtiden i förorternas Sverige. Föreläsning med Magnus Dahlstedt, professor i socialt arbete vid Linköpings universitet. Magnus har tillsammans med några kollegor ägnat tid åt att förstå utvecklingen i förorternas Sverige. I studien har man bland annat intervjuat lokala aktörer – som socialarbetare, polis, rektorer och engagerade i frivilligorganisationer – samt några av de ungdomar som bor i några av de områden som under senare år drabbats av återkommande oroligheter. Bland ungdomarna finns en stark vilja till förändring, en vilja som sällan framkommer i den offentliga debatten eller i berättelserna bland de lokala aktörerna. Arbetets museum tisdag 14 mars kl 18 Fri entré. Foto: Fred J/Wikipedia

Hur ska vi jobba och leva i en automatiserad värld?

17 mars 2017

SEMINARIUM OM ROBOTAR, DIGITALISERING OCH NYA LOGIKER

Välkommen till en eftermiddag på Tekniska museet om hur robotisering och autonoma system förändrar arbetslivet och vår vardag. Hur ska vi agera för att dra nytta av de helt nya möjligheter som öppnar sig? Behöver vi ens jobba i framtiden? Och vad händer med gränsen mellan människa/maskin? Välkommen att delta i diskussionen om framtidens samhälle. Du får också möta en robot som håller försvarstal om att vi inte behöver vara rädda för tekniken.

OM SEMINARIET

Seminariet är kostnadsfritt men platserna är begränsade – läs programmet och anmäl dig här. Arbetets museum arrangerar seminariet tillsammans med Tekniska museet och Institutet för framtidsstudier. Målet är att fånga in vad som engagerar näringsliv, fackförbund, forskare, yrkesverksamma och ungdomar i de här viktiga frågorna.

Trump och satirens renässans

Tis 21 Mar 2017 - Tis 21 Mar 2017

Donald Trump valdes till president i USA genom en kampanj kantad av vidlyftiga löften och rena lögner – något som fick många att prata om ”post-truth”-samhället. Men Trumps inträde i Vita huset har också gett världens satiriker ett nytt favoritobjekt att driva gäck med. Och till skillnad från andra världsledare verkar Trump påtagligt störd över detta. Vad får satiren för roll när ledaren för världens mäktigaste land visar på antidemokratiska tendenser? Kan komikerna lyckas där journalisterna gått bet? Välkommen till ett samtal på Arbetets museum/EWK-museet centrum för politisk illustrationskonst. Medverkar gör Peo Hansen, statsvetare vid Linköpings universitet som har bott i USA i flera olika omgångar samt Johannes Klenell, redaktör och förläggare på Galago. Samarr: Arenagruppen, Linköpings universitet och Folkuniversitetet.