Richard Nixon – presidenten som avgick

​I en ny utställning i Galleriet på EWK-museet visas 12 originalbilder av EWK, Ewert Karlsson med Richard Nixon i fokus - den enda av USA:s presidenter som själv valt att avgå. Utställningen visas t.o.m. 10 september 2017. Den 21 mars bjuder Arbetets museum in till programkväll med Johannes Klenell, Galago/Ordfront och Peo Hansen/professor vid Remeso/LiU på temat ”Trump och satirens renässans”.

Läs mer

NY UTSTÄLLNING: "FLYKT"

Den 25 januari öppnar fotoutställningen Flykt på Arbetets museum, med bilder av Anders Hansson. I mars 2016 utsågs han till ”Årets Fotograf” i Sverige, bland annat för bevakningen av flyktingströmmarna till Europa och i Sverige. – Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, säger Anders Hansson.

Läs mer

​Fortsatt stöd för Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer

Arbetets museum har under tre års tid drivit Kunskapscentrum med syftet att erbjuda kurser och andra stödjande insatser för att stärka landets ca 1 500 arbetslivsmuseer. Idag fick vi det efterlängtade beskedet – Regeringen bidrar med en miljon kronor för att Arbetets museum ska kunna fortsätta driva Kunskapscentrum för landets 1 500 arbetslivsmuseer ytterligare ett år.

Läs mer

NY UTSTÄLLNING OM VALLONER PÅ ARBETETS MUSEUM

Den 17 december öppnar vi utställningen ”Valloner – arvet till svenska stålindustri”. Genom dokumentära foton från såväl Sverige som Vallonien, filmat material och även några föremål, skildras Vallonernas betydelse för framväxten av den svenska stålindustrin. Pressträff genomförs den 16 december, kl 13.00, på Arbetets museum i Norrköping.

Läs mer

Julmarknad som verktyg för integration

Rättvis Julmarknad har blivit en institution på Arbetets museum i Norrköping och anordnas i år för 15:e året i rad av organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. I år har julmarknaden även blivit ett verktyg för integration: Safir – Bosnisk förening, Invitationsdepartemtet och Equal rights for integration deltar. Dessutom uppträder Integrationskören under söndagen.

Läs mer

PRESSINBJUDAN: Vi bygger ett Better Shelter på Arbetets museum!

Måndagen den 14 november bygger Arbetets museum upp ett Better Shelter tillsammans med gymnasieelever från Ebersteinska gymnasiet. Flyktingbostaden Better Shelter blir en tillfällig del i utställningen Framtidsland och visas till och med maj 2017. Aktiviteten är en del av Globala Norrköping – ett samarbete mellan Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida.

Läs mer

Svenska Skoindustrimuseet i Kumla är Årets Arbetslivsmuseum 2017!

Under torsdagen fattades beslutet att tilldelas utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2017 till Svenska Skoindustrimuseet i Kumla.

Läs mer

Internationell fredskonferens samlar röster från hela världen för samtal om det fria ordets betydelse för ett tillitsbaserat och öppet samhälle.

Lyssna till bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, den sydafrikanska satirtecknaren Zapiro, Anders Kompass, tidigare FN:s Högkommissariat för Mänskliga Rättigheter och numera Utrikesdepartementet, Dr. Denis Mukwege, grundare av Panzisjukhuset och Sacharovpristagare från Demokratiska Republiken Kongo och Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Läs mer

Fotofokus på Arbetets museum

Den 15 oktober erbjuder Arbetets museum tre tillfällen med fotofokus; dels utdelning av Dokumentärfotopriset och dels möjligheterna att intervjua fotograferna Peter Holgersson och Åsa Sjöström om sina pågående utställningar på Arbetets museum.

Läs mer

EWK möter Zapiro - två giganter i bilder över fem decennier om ett Sydafrika under stor förändring

Zapiro är 2016 års EWK-prisvinnare och samtidigt som Sverige får besök av den världskända satirtecknaren visas också en separatutställning med ett axplock av 45 bilder från hans skildring av sitt Sydafrika från 1980-talet och händelserna som ledde fram till Nelson Mandelas seger, via tiden som president till sorgen många kände när den leende solen Mandela gick ner för sista gången.

Läs mer

En djupdykning i EWK-arkivet – gamla och okända original kommer upp till ytan

​För tredje gången låter EWK-museet en utomstående botanisera i sitt bildarkiv under titeln Om jag finge välja … Genom EWK-sällskapets nya ordförande bjuds vi på tolv klassiska men okända EWK-bilder. Motiv som hämtats ur utrikespolitisk debatt under EWKs tidiga år till samtidskommentarer kring intolerans och fascism.

Läs mer

​Årets vinnare av Arbetets museums Dokumentärfotopris utsedda

För sextonde året i rad delar Arbetets museum ut Dokumentärfotopriset. Priset är ett stipendium som delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Bakom priset står Arbetets museum och museets huvudmän. 2016 års vinnare är Christoffer Hjalmarsson, Linda Forsell, Helga Härenstam och Eva Dahlman.

Läs mer

​Zapiro är 2016 års EWK-prisvinnare

Efter att 2015 ha utdelat EWK-priset till en internationellt etablerad politisk illustratör tar EWK-sällskapet och Dagens Arbete klivet vidare ut på den globala arenan. 2016 års EWK-pris tilldelas den sydafrikanska tecknaren Jonathan ”Zapiro” Shapiro. Ännu en gång delas priset ut på EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Läs mer

Pressarkiv

mynewsdesk-logo

Vårt pressarkiv finner du på MyNewsDesk.

Följ Arbetets museum

Kontakt

För frågor kontakta kommunikationschef Helena Karlsson 011-23 17 09 eller e-post: helena.karlsson@arbetetsmuseum.se