PRESSINBJUDAN: Uppblåst och hoppfullt i Art 'n Stuff

Onsdag den 24 maj 2017 bjuder vi in till förhandstitt av utställningen Art ’n Stuff, vår stora sommarsatsning för barnfamiljer. En barngrupp från förskolan Kastanjegården i Norrköping blir den första att testa utställningen som öppnar för allmänheten lördag den 27 maj på Arbetets museum.

Läs mer

​ÅRETS ARBETSMYRA 2017 – BO NILSSON, LOOS KOBOLTGRUVA

I år gick utmärkelsen "Årets arbetsmyra" till Bo Nilsson vid Loos Koboltgruva i Hälsingland. Det var Arbetets museums vänförening som genom sin ordförande Li Teske delade ut priset i samband med ArbetSams årliga Museidagar. Priset ”Årets Arbetsmyra” syftar till att uppmärksamma en enskild person som bidrar till ett rikt kulturliv och bevarande av vårt kulturarv.

Läs mer

​När Luther blev viral

"När Luther blev viral – om Luther, demokratin och den massproducerade bilden" lyfter fram hur Martin Luther med hjälp av boktryckarkonsten och sitt team; kändiskonstnären Lucas Cranach den äldre och den hippa skribenten Philip Melanchton, snabbt kunde nå ut med sin demokratiska idé till den stora massan. - Utställningen visas 22 april 2017-24 september 2017. PRESSVISNING 20 april, kl 10.00.

Läs mer

Wisti-satir på Arbetets museum i höst

I höst visar Arbetets museum utställningen ”Vi måste våga tala om Wisti”, som består av ett trettiotal bilder ur bland annat Kent Wistis kommande bok med samma namn. Kent Wisti är präst och bildkonstnär som de senaste åren nått kultstatus bland annat genom sociala medier. Idag följs Kent av över 55000 personer på Facebook, och fler än 12 000 bevakar hans inlägg på Twitter.

Läs mer

Nu öppnar anmälan till: Dokumentärfotosalong 2017!

Nu är anmälan öppen! Kända som okända fotografer, proffs som amatörer - alla är välkomna att ansöka om att få chansen att visas upp i Dokumentärfotosalong 2017. Både fotografier och filmat material kan skickas in för bedömning.

Läs mer

​PRESSINBJUDAN

Lördag den 8 april 2017 öppnar en ny fotoutställning på Arbetets museum. Det är fotograf Sara Joharis skildring av BACK UP, en organisation vars medlemmar består av engagerade ungdomar som vill finnas till för andra. De jobbar ideellt utifrån en övertygelse att alla förtjänar en chans att växa, lyckas, ta ansvar, hitta sig själva och sina roller i samhället.

Läs mer

​Art ’n Stuff – uppblåst och hoppfullt på Arbetets museum i sommar

Utställningen Art ’n Stuff är Arbetets museums storsatsning i sommar. Museet bjuder in till hoppfullt skapande för främst de yngre besökarna som får uppleva uppblåsbara skulpturer gjorda för lek och kreativitet. Bakom utställningen står konstnärsparet Merja Puustinen och Andy Best. Utställningen Art ‘n Stuff visas på Arbetets museum den 27 maj 2017-20 augusti 2017.

Läs mer

Cykelhelg på Arbetets museum

Lådcyklar, elcyklar och veteranracercyklar – gör det själv-verkstad och barnaktiviteter. Cykelhelg 25–26 mars på Arbetets museum har nånting kul för alla, men vill också bidra till ett mer hållbart Norrköping. Bakom Cykelhelg 25–26 mars står Norrköpings kommun, Cykelfrämjandet och Arbetets museum. Tanken är att uppmuntra till ökat cyklande men också lyfta frågor kring cyklande och stadsplanering.

Läs mer

Nu startar vi insamling om nya och gamla yrken

På allt fler områden ser digitala verktyg och robotar ut att ta över uppgifter i arbetslivet. Samtidigt dyker det hela tiden upp jobb som erbjuder nya tjänster. Vilka yrken har försvunnit med ny teknik och ändrade vanor och vad gör människor idag för att försörja sig? Det hoppas Arbetets museum får svar på i sin nya insamling av personliga berättelser från arbetslivet.

Läs mer

​MUSEIGUIDEN 2017 – EN VÄGVISARE TILL ARBETSLIVSMUSEER NÄRA DIG

Nu distribueras Museiguiden 2017 till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet. Upplagan är på 40 000 exemplar, en ökning med 100% sedan Museiguiden gavs ut för första gången år 2003. I år har appen Museiguiden, som lanserades 2016, utvecklats vidare för att det ska vara lätt att söka efter och få information om arbetslivsmuseer i närheten.

Läs mer

​Robotseminarium start för projekt om framtidens jobb

Vad väntar runt hörnet på jobbet och i vardagen med allt fler robotar, digitala tjänster och artificiell intelligens? Helt nya möjligheter öppnar sig och förändrar kanske samhället i grunden. Arbetets museum och Tekniska museet ordnar ett seminarium som blir starten för en unik dialog och nya utställningar om automatisering och nya logiker. Datum: 17 mars 2017 Plats: Tekniska museet, Stockholm

Läs mer

Mer dokumentärt foto på Arbetets museum

​Arbetets museum drar nu igång ytterligare en satsning på dokumentär bild. Genom en jurybedömd fotosalong ska fler fotografer få chansen att visa upp sitt arbete. Ambitionen är att göra Dokumentärfotosalongen till en årligen återkommande utställning utifrån olika teman. Den första utställningen visas den 2 september till 29 oktober och temat är ”arbetsliv”.

Läs mer

Richard Nixon – presidenten som avgick

​I en ny utställning i Galleriet på EWK-museet visas 12 originalbilder av EWK, Ewert Karlsson med Richard Nixon i fokus - den enda av USA:s presidenter som själv valt att avgå. Utställningen visas t.o.m. 10 september 2017. Den 21 mars bjuder Arbetets museum in till programkväll med Johannes Klenell, Galago/Ordfront och Peo Hansen/professor vid Remeso/LiU på temat ”Trump och satirens renässans”.

Läs mer

NY UTSTÄLLNING: "FLYKT"

Den 25 januari öppnar fotoutställningen Flykt på Arbetets museum, med bilder av Anders Hansson. I mars 2016 utsågs han till ”Årets Fotograf” i Sverige, bland annat för bevakningen av flyktingströmmarna till Europa och i Sverige. – Jag vill på detta sätt bidra till en human flyktingpolitik i Sverige och Europa och minska grogrunden för främlingsfientlighet och rasism, säger Anders Hansson.

Läs mer

​Fortsatt stöd för Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer

Arbetets museum har under tre års tid drivit Kunskapscentrum med syftet att erbjuda kurser och andra stödjande insatser för att stärka landets ca 1 500 arbetslivsmuseer. Idag fick vi det efterlängtade beskedet – Regeringen bidrar med en miljon kronor för att Arbetets museum ska kunna fortsätta driva Kunskapscentrum för landets 1 500 arbetslivsmuseer ytterligare ett år.

Läs mer

NY UTSTÄLLNING OM VALLONER PÅ ARBETETS MUSEUM

Den 17 december öppnar vi utställningen ”Valloner – arvet till svenska stålindustri”. Genom dokumentära foton från såväl Sverige som Vallonien, filmat material och även några föremål, skildras Vallonernas betydelse för framväxten av den svenska stålindustrin. Pressträff genomförs den 16 december, kl 13.00, på Arbetets museum i Norrköping.

Läs mer

Julmarknad som verktyg för integration

Rättvis Julmarknad har blivit en institution på Arbetets museum i Norrköping och anordnas i år för 15:e året i rad av organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. I år har julmarknaden även blivit ett verktyg för integration: Safir – Bosnisk förening, Invitationsdepartemtet och Equal rights for integration deltar. Dessutom uppträder Integrationskören under söndagen.

Läs mer

PRESSINBJUDAN: Vi bygger ett Better Shelter på Arbetets museum!

Måndagen den 14 november bygger Arbetets museum upp ett Better Shelter tillsammans med gymnasieelever från Ebersteinska gymnasiet. Flyktingbostaden Better Shelter blir en tillfällig del i utställningen Framtidsland och visas till och med maj 2017. Aktiviteten är en del av Globala Norrköping – ett samarbete mellan Norrköpings kommun och biståndsmyndigheten Sida.

Läs mer

Svenska Skoindustrimuseet i Kumla är Årets Arbetslivsmuseum 2017!

Under torsdagen fattades beslutet att tilldelas utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum 2017 till Svenska Skoindustrimuseet i Kumla.

Läs mer

Internationell fredskonferens samlar röster från hela världen för samtal om det fria ordets betydelse för ett tillitsbaserat och öppet samhälle.

Lyssna till bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, den sydafrikanska satirtecknaren Zapiro, Anders Kompass, tidigare FN:s Högkommissariat för Mänskliga Rättigheter och numera Utrikesdepartementet, Dr. Denis Mukwege, grundare av Panzisjukhuset och Sacharovpristagare från Demokratiska Republiken Kongo och Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola.

Läs mer

Pressarkiv

mynewsdesk-logo

Vårt pressarkiv finner du på MyNewsDesk.

Följ Arbetets museum

Kontakt

För frågor kontakta kommunikationschef Helena Karlsson 011-23 17 09 eller e-post: helena.karlsson@arbetetsmuseum.se